Słoneczne rabaty
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty
Rety, jaka ja jestem ciekawa co mnie się w orlikach pomiksowało! 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Małgoś, leniu
Werbenę już wysiałam, ale podobno długo wschodzi. heliotrop siedział 2 tygodnie w lodówce, wysiany w tamtym tygodniu. Dzisiaj zaglądnęłam (po przeczytaniu twojego posta) i jest już z 10 puszczonych kiełków
Jutro zrobię zdjęcie
Alania, ciekawe
nie mam pojęcia dlaczego nie chcą się miksować. Spróbuj pozbierać ręcznie nasiona i wysiej w kubeczkach, może po prostu te różowe są najsilniejsze i dlatego tylko one przetrwały
Renatko, moja odmiana to żylistek Strawberry Field. Są jeszcze odmiany o białych kwiatach. Niestety u mnie nie spotkałam
Aneczka, twoje orliki nawet bez miksów są bomba
jak je zmiksujesz to się będziemy w kolejkach ustawiać
Znalazłam jeszcze kilka zdjęć tego czerwonego lnu.

A tu już moja Pięknotka Augusta Louise. Wiem, że są osoby którym ta róża nie odpowiada, dla mnie jednak należy do tych "najulubieńszych"
Zacząła kwitnąć początkiem czerwca. Rosła bardzo intensywnie i wypuściła długaśny, sztywny pęd i przerażającej ilości kolców. Potem było już tylko kwitnienie.

Doszło do tego, że wycinałam przekwitłe kwiaty, a na ich miejscu pojawiały się kolejne. Widać jak zmieniła nieco kolor od słońca

Po głównym kwitnięciu, jakoś początkiem września, wycięłam długi pęd i myślałam, że to już koniec pokazu. Szalona różyca miała jednak inne plany i wypuściła kolejną "mackę" pełną pąków

tak to wyglądało w październiku. Dopiero mróz powalił ostatnie pąki

Coś nieróżanego

heliotrop z ryneczku.. W tym roku coś czuję, że zaoszczędzę

siana ostróżka

Alania, ciekawe

Renatko, moja odmiana to żylistek Strawberry Field. Są jeszcze odmiany o białych kwiatach. Niestety u mnie nie spotkałam

Aneczka, twoje orliki nawet bez miksów są bomba

Znalazłam jeszcze kilka zdjęć tego czerwonego lnu.

A tu już moja Pięknotka Augusta Louise. Wiem, że są osoby którym ta róża nie odpowiada, dla mnie jednak należy do tych "najulubieńszych"
Zacząła kwitnąć początkiem czerwca. Rosła bardzo intensywnie i wypuściła długaśny, sztywny pęd i przerażającej ilości kolców. Potem było już tylko kwitnienie.

Doszło do tego, że wycinałam przekwitłe kwiaty, a na ich miejscu pojawiały się kolejne. Widać jak zmieniła nieco kolor od słońca

Po głównym kwitnięciu, jakoś początkiem września, wycięłam długi pęd i myślałam, że to już koniec pokazu. Szalona różyca miała jednak inne plany i wypuściła kolejną "mackę" pełną pąków

tak to wyglądało w październiku. Dopiero mróz powalił ostatnie pąki

Coś nieróżanego

heliotrop z ryneczku.. W tym roku coś czuję, że zaoszczędzę

siana ostróżka

Toś mnie nastroiła
Boże,jeszcze TYLKO jutro ruszać mózgiem i już,wolne,i do roboty ogrodowej,superrrrr

Boże,jeszcze TYLKO jutro ruszać mózgiem i już,wolne,i do roboty ogrodowej,superrrrr

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Sabinko! To dobrze odgadłam (wujek google
). Mój niestety ma być ,,Magicien" ładny, ale Twój podoba mi się bardziej.
Co do czerwonego lnu mam pytanko (nie wiem czy ktoś już zadawał?
) rozsiewa się w kolejnych latach? Nabyłam nasionka w tym roku i zupełnie nie mam doświadczenia.
P.S. Mój internet przeszedł w stadium winniczka...

Co do czerwonego lnu mam pytanko (nie wiem czy ktoś już zadawał?

P.S. Mój internet przeszedł w stadium winniczka...

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Sabinko też należę do fanek Augusta Luise
Uwielbiam ją za ogromną żywotność i nie przeszkadza mi jej zmienność. A te jej falbanki
Zawsze patrzę na nią z wielką przyjemnością i już nie mogę się doczekać kiedy znów zakwitnie.

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Muszę spróbować posiać orliki do kubeczków, jak mówisz, tylko już chyba po nowym kwitnieniu. Mam kilka odmian, może coś się zmiksuje
Wiem, że u niektórych dziewczyn miksują się pełne z niepełnymi i wychodzą piękne, nowe odmiany, a u mnie pełno siewek, ale wszystkie pełne różowe
Czarnego miałam, ale mi zginął - nie wiem, czy nie wyplewiłam rok temu na wiosnę

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Sabinko,goździki kamienne też uwielbiam ile te wszystkie kwiaty mają wdzięku i takiego uroku ,że nie sposób przejść obojętnie,ale by się rwało do pracy w ogrodzie,miłego wieczorku życzę 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko czy len o kwiatach czerwonych jest byliną? Niebieski to wiem,a tego to nie znałam a bardzo ładny.
- nifredil
Tulap, ferie dopiero przed tobą? Szczęściarzu, u mnie od poniedziałku wielki powrót do szkoły i przedszkola
Zacznie się znowu wstawanie i marudzenie
Renatko, niestety z lnem nie pomogę, bo miałam go pierwszy raz, chociaż muszę przyznać, że fajnie byłoby gdyby się sam rozsiewał bo w tym roku za nim patrzyłam i nie znalazłam, był tylko len trwały - niebieski
Dorotko, mam dokładnie takie samo zdanie
uwielbiam te falbanki. Jak pierwszy raz zakwitła to chodziłam wokół niej jak głupia podziwiając tę różową bitą śmietanę
Alania, ja poluję na czarnego bezskutecznie. Siejąc odniosłam fiasko (chociaż kilka dodatkowych kolorków przybyło, więc nie mam prawa narzekać
) Miałam nawet kupionego Black Barlow, ale był bardzo marny w tamtym roku, nawet nie zdołał zakwitnąć i właściwie nawet nie wiem czy przeżyje zimę. Wszystko okaże się wiosną..
Marto, najbardziej w goździkach lubię zapach. Jest niesamowicie intensywny, może nawet mdlący, ale do dzisiaj kojarzy mi się z bukietami i wiankami, które robiła moja mama, właśnie z goździków. Szkoda tylko, że po przekwitnięciu wyglądają niezbyt atrakcyjnie, a przecież wyciąć szkoda, bo trzeba czekać aż dojrzeją nasionka
Alu, to raczej coś jednorocznego. W tym roku okaże się czy się sam rozsiewa. Niby wytrząsnęłam nasionka, ale czy przeżyją
Brakuje mi ciepłych, słonecznych popołudni w ogrodzie, kiedy czas leniwie płynie, dzieci okopują się w piaskownicy, mamusia na leżaczku z książką, a nad rabatą unoszą się motyle..

Renatko, niestety z lnem nie pomogę, bo miałam go pierwszy raz, chociaż muszę przyznać, że fajnie byłoby gdyby się sam rozsiewał bo w tym roku za nim patrzyłam i nie znalazłam, był tylko len trwały - niebieski

Dorotko, mam dokładnie takie samo zdanie

Alania, ja poluję na czarnego bezskutecznie. Siejąc odniosłam fiasko (chociaż kilka dodatkowych kolorków przybyło, więc nie mam prawa narzekać

Marto, najbardziej w goździkach lubię zapach. Jest niesamowicie intensywny, może nawet mdlący, ale do dzisiaj kojarzy mi się z bukietami i wiankami, które robiła moja mama, właśnie z goździków. Szkoda tylko, że po przekwitnięciu wyglądają niezbyt atrakcyjnie, a przecież wyciąć szkoda, bo trzeba czekać aż dojrzeją nasionka

Alu, to raczej coś jednorocznego. W tym roku okaże się czy się sam rozsiewa. Niby wytrząsnęłam nasionka, ale czy przeżyją

Brakuje mi ciepłych, słonecznych popołudni w ogrodzie, kiedy czas leniwie płynie, dzieci okopują się w piaskownicy, mamusia na leżaczku z książką, a nad rabatą unoszą się motyle..

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Mam len biały i niebieski ,ale o czerwonym nie miałam pojęcia .Czy pamiętasz dokładnie nazwę ,jaka była ,na opakowaniu .Czy było napisane tylko len . 

- nifredil
Pewnikiem była jakaś nazwa, ale kupiłam go jako tzw jednoroczny zapychacz
i niestety nigdzie nie zapisałam 

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sabinko ale masz piękne róże , napatrzeć się nie mogę , żylistka mam takiego samego
ale jeszcze młody zeszłoroczny krzaczek ale też już ładnie kwitł
Motyle na kwiatach urocze.

Motyle na kwiatach urocze.

- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Sabinko
Jak cieplutko się na serduchu robi, gdy się Twoje zdjęcia ogląda
Piękne obiekty ale też mistrzowskie zdjęcia.
U mnie sporo motylków fruwa, ale w większości popularne "cytrynki" i te z pawimi oczkami, a u Ciebie taka różnorodność.
Czy żylistek rośnie u Ciebie w pełnym słońcu? Jest taki piękny. Mam żylistka, ale posadzony w cieniu i nigdy mnie nie zachwycił swoim kwitnieniem.
Augusta cudna. Znów mi przypomniałaś, że bardzo ją chcę
Może do marca się pojawi u naszej Ewy.
Miłego dzionka życzę

Jak cieplutko się na serduchu robi, gdy się Twoje zdjęcia ogląda

U mnie sporo motylków fruwa, ale w większości popularne "cytrynki" i te z pawimi oczkami, a u Ciebie taka różnorodność.
Czy żylistek rośnie u Ciebie w pełnym słońcu? Jest taki piękny. Mam żylistka, ale posadzony w cieniu i nigdy mnie nie zachwycił swoim kwitnieniem.
Augusta cudna. Znów mi przypomniałaś, że bardzo ją chcę

Miłego dzionka życzę

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Już chyba wszyscy tęsknimy do letnich widoków, kolorowych rabat, róż - jednym słowem...Odwołujemy zimę
Od marca niech przyjdzie wiosna, a z nią pierwsze prace w ogrodzie... i sadzenie nowych nabytków różanych ....jak ja to lubię 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ten czerwony len jest jednoroczny niestety. Kupiłam w tym roku nasionka w nieszczęsnym PNOS-ie (bez dat ważności itp) opakowanie niedrogie, ale waga 0,5 g
Na opakowaniu Len Wielkotwiatowy Linum grandiflorum (w opisie kwiaty mają mieć 5 cm średnicy
), wysiew wprost do gruntu IV-VI, kwitnie VI-VIII, wysokość 40-50 cm, na stemplu : czerwony.

Na opakowaniu Len Wielkotwiatowy Linum grandiflorum (w opisie kwiaty mają mieć 5 cm średnicy

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...