Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Rety, jaka ja jestem ciekawa co mnie się w orlikach pomiksowało! ;:65
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Małgoś, leniu ;:124 Werbenę już wysiałam, ale podobno długo wschodzi. heliotrop siedział 2 tygodnie w lodówce, wysiany w tamtym tygodniu. Dzisiaj zaglądnęłam (po przeczytaniu twojego posta) i jest już z 10 puszczonych kiełków :tan :tan :tan Jutro zrobię zdjęcie ;:108
Alania, ciekawe ;:24 nie mam pojęcia dlaczego nie chcą się miksować. Spróbuj pozbierać ręcznie nasiona i wysiej w kubeczkach, może po prostu te różowe są najsilniejsze i dlatego tylko one przetrwały ;:224
Renatko, moja odmiana to żylistek Strawberry Field. Są jeszcze odmiany o białych kwiatach. Niestety u mnie nie spotkałam ;:218
Aneczka, twoje orliki nawet bez miksów są bomba ;:oj jak je zmiksujesz to się będziemy w kolejkach ustawiać ;:306

Znalazłam jeszcze kilka zdjęć tego czerwonego lnu.

Obrazek

Obrazek

A tu już moja Pięknotka Augusta Louise. Wiem, że są osoby którym ta róża nie odpowiada, dla mnie jednak należy do tych "najulubieńszych"
Zacząła kwitnąć początkiem czerwca. Rosła bardzo intensywnie i wypuściła długaśny, sztywny pęd i przerażającej ilości kolców. Potem było już tylko kwitnienie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doszło do tego, że wycinałam przekwitłe kwiaty, a na ich miejscu pojawiały się kolejne. Widać jak zmieniła nieco kolor od słońca ;:224

Obrazek

Po głównym kwitnięciu, jakoś początkiem września, wycięłam długi pęd i myślałam, że to już koniec pokazu. Szalona różyca miała jednak inne plany i wypuściła kolejną "mackę" pełną pąków :;230

Obrazek

Obrazek

tak to wyglądało w październiku. Dopiero mróz powalił ostatnie pąki ;:108

Obrazek

Coś nieróżanego ;:224

Obrazek

heliotrop z ryneczku.. W tym roku coś czuję, że zaoszczędzę 8-)

Obrazek

siana ostróżka

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Toś mnie nastroiła ;:138
Boże,jeszcze TYLKO jutro ruszać mózgiem i już,wolne,i do roboty ogrodowej,superrrrr ;:172
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Sabinko! To dobrze odgadłam (wujek google ;:333 ). Mój niestety ma być ,,Magicien" ładny, ale Twój podoba mi się bardziej. ;:306
Co do czerwonego lnu mam pytanko (nie wiem czy ktoś już zadawał? :oops: ) rozsiewa się w kolejnych latach? Nabyłam nasionka w tym roku i zupełnie nie mam doświadczenia.

P.S. Mój internet przeszedł w stadium winniczka... :twisted:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko też należę do fanek Augusta Luise ;:108 Uwielbiam ją za ogromną żywotność i nie przeszkadza mi jej zmienność. A te jej falbanki ;:167 Zawsze patrzę na nią z wielką przyjemnością i już nie mogę się doczekać kiedy znów zakwitnie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Muszę spróbować posiać orliki do kubeczków, jak mówisz, tylko już chyba po nowym kwitnieniu. Mam kilka odmian, może coś się zmiksuje :roll: Wiem, że u niektórych dziewczyn miksują się pełne z niepełnymi i wychodzą piękne, nowe odmiany, a u mnie pełno siewek, ale wszystkie pełne różowe :lol: Czarnego miałam, ale mi zginął - nie wiem, czy nie wyplewiłam rok temu na wiosnę ;:218 ;:124
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko,goździki kamienne też uwielbiam ile te wszystkie kwiaty mają wdzięku i takiego uroku ,że nie sposób przejść obojętnie,ale by się rwało do pracy w ogrodzie,miłego wieczorku życzę ;:168
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko czy len o kwiatach czerwonych jest byliną? Niebieski to wiem,a tego to nie znałam a bardzo ładny.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap, ferie dopiero przed tobą? Szczęściarzu, u mnie od poniedziałku wielki powrót do szkoły i przedszkola ;:173 Zacznie się znowu wstawanie i marudzenie :lol:
Renatko, niestety z lnem nie pomogę, bo miałam go pierwszy raz, chociaż muszę przyznać, że fajnie byłoby gdyby się sam rozsiewał bo w tym roku za nim patrzyłam i nie znalazłam, był tylko len trwały - niebieski ;:218
Dorotko, mam dokładnie takie samo zdanie ;:168 uwielbiam te falbanki. Jak pierwszy raz zakwitła to chodziłam wokół niej jak głupia podziwiając tę różową bitą śmietanę ;:183
Alania, ja poluję na czarnego bezskutecznie. Siejąc odniosłam fiasko (chociaż kilka dodatkowych kolorków przybyło, więc nie mam prawa narzekać ;:173 ) Miałam nawet kupionego Black Barlow, ale był bardzo marny w tamtym roku, nawet nie zdołał zakwitnąć i właściwie nawet nie wiem czy przeżyje zimę. Wszystko okaże się wiosną..
Marto, najbardziej w goździkach lubię zapach. Jest niesamowicie intensywny, może nawet mdlący, ale do dzisiaj kojarzy mi się z bukietami i wiankami, które robiła moja mama, właśnie z goździków. Szkoda tylko, że po przekwitnięciu wyglądają niezbyt atrakcyjnie, a przecież wyciąć szkoda, bo trzeba czekać aż dojrzeją nasionka ;:173
Alu, to raczej coś jednorocznego. W tym roku okaże się czy się sam rozsiewa. Niby wytrząsnęłam nasionka, ale czy przeżyją ;:224

Brakuje mi ciepłych, słonecznych popołudni w ogrodzie, kiedy czas leniwie płynie, dzieci okopują się w piaskownicy, mamusia na leżaczku z książką, a nad rabatą unoszą się motyle..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Mam len biały i niebieski ,ale o czerwonym nie miałam pojęcia .Czy pamiętasz dokładnie nazwę ,jaka była ,na opakowaniu .Czy było napisane tylko len . :?:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnikiem była jakaś nazwa, ale kupiłam go jako tzw jednoroczny zapychacz ;:131 i niestety nigdzie nie zapisałam ;:224
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko ale masz piękne róże , napatrzeć się nie mogę , żylistka mam takiego samego ;:108 ale jeszcze młody zeszłoroczny krzaczek ale też już ładnie kwitł :tan
Motyle na kwiatach urocze. ;:215
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Sabinko :wit
Jak cieplutko się na serduchu robi, gdy się Twoje zdjęcia ogląda :) Piękne obiekty ale też mistrzowskie zdjęcia.
U mnie sporo motylków fruwa, ale w większości popularne "cytrynki" i te z pawimi oczkami, a u Ciebie taka różnorodność.
Czy żylistek rośnie u Ciebie w pełnym słońcu? Jest taki piękny. Mam żylistka, ale posadzony w cieniu i nigdy mnie nie zachwycił swoim kwitnieniem.
Augusta cudna. Znów mi przypomniałaś, że bardzo ją chcę :D Może do marca się pojawi u naszej Ewy.
Miłego dzionka życzę :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Już chyba wszyscy tęsknimy do letnich widoków, kolorowych rabat, róż - jednym słowem...Odwołujemy zimę :) Od marca niech przyjdzie wiosna, a z nią pierwsze prace w ogrodzie... i sadzenie nowych nabytków różanych ....jak ja to lubię ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ten czerwony len jest jednoroczny niestety. Kupiłam w tym roku nasionka w nieszczęsnym PNOS-ie (bez dat ważności itp) opakowanie niedrogie, ale waga 0,5 g :twisted:
Na opakowaniu Len Wielkotwiatowy Linum grandiflorum (w opisie kwiaty mają mieć 5 cm średnicy ;:131 ), wysiew wprost do gruntu IV-VI, kwitnie VI-VIII, wysokość 40-50 cm, na stemplu : czerwony.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”