Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepionka mikoryzowa
Z tego samego pudełka co wyżej na zdjęciu.
W tym miejscu nie nawożę w ogóle, to całkiem dziki zakątek.
Rosną tam paprocie i leśne kwiaty.
W tym miejscu nie nawożę w ogóle, to całkiem dziki zakątek.
Rosną tam paprocie i leśne kwiaty.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Przed tygodniem kupiłam na allegro szczepionkę mikoryzową dla storczyków w granulacie, pakowaną w pojemniczkach 0,5 litra. Cena nie była wygórowana, w granicach 15 złotych, co w porównaniu z tym, co widziałam w żelu czy w płynie jest ceną bardzo umiarkowaną. Mają pozytywne opinie Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie. Okres przydatności 3 lata.
I co zauważyłam, po dodaniu do podłoża: faktycznie, utrzymuje wilgoć w podłożu. Ponieważ mam kilka malutkich sadzoneczek (in vitro), również do nich dodałam mikoryzę. Zobaczymy, co będzie się działo dalej.
Obym nie zapomniała. Mikoryza w granulacie jest wystawiana na allegro przez firmę, która ją produkuje - Florada Sp. z o. o. 05-220 Zielonka, ul. Wyszyńskiego 11. tel/fax 022 771 87 29. Strona internetowa, na której są mikoryzowe szczepionki również do innych rodzajów roślin http://www.mikoryza.eu i dodatkowo e-mail info@mikoryza.eu
Wszystkie dane spisałam z etykiety.
Jeżeli ktoś będzie zamawiał przez allegro od razu mówię, że czas oczekiwania na przesyłkę jest długi (do 2 tygodni), brak kontaktu mailowego, ale przesyłka dociera do adresata. Podejrzewam, że mają duże zapotrzebowanie na swoje inne oferty, dlatego ten czas się wydłuża.
I co zauważyłam, po dodaniu do podłoża: faktycznie, utrzymuje wilgoć w podłożu. Ponieważ mam kilka malutkich sadzoneczek (in vitro), również do nich dodałam mikoryzę. Zobaczymy, co będzie się działo dalej.
Obym nie zapomniała. Mikoryza w granulacie jest wystawiana na allegro przez firmę, która ją produkuje - Florada Sp. z o. o. 05-220 Zielonka, ul. Wyszyńskiego 11. tel/fax 022 771 87 29. Strona internetowa, na której są mikoryzowe szczepionki również do innych rodzajów roślin http://www.mikoryza.eu i dodatkowo e-mail info@mikoryza.eu
Wszystkie dane spisałam z etykiety.
Jeżeli ktoś będzie zamawiał przez allegro od razu mówię, że czas oczekiwania na przesyłkę jest długi (do 2 tygodni), brak kontaktu mailowego, ale przesyłka dociera do adresata. Podejrzewam, że mają duże zapotrzebowanie na swoje inne oferty, dlatego ten czas się wydłuża.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lip 2010, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam zamiar zaszczepić moje magnolie i proszę o radę czy wybrać mikoryzę firmy Zielony Domek czy też Biopon proszę o radę przed kupnem?
-
Gejzerka nie orientujesz się czy tej firmy co napisałaś mikoryza do kwitnących nadaje się do magnolii?
Najlepiej zorientowany będzie sam producent Mikoryzy. Można do nich zadzwonić i poprosić o info. W poście podałam dokładne namiary na nich, czyli numer telefonu, adres mailowy i stronę www.
Magnolia jest drzewem więc szukaj mikoryzy do drzew liściastych.
Magnolia jest drzewem więc szukaj mikoryzy do drzew liściastych.
-
Gejzerka Dzięki napisalem do nich emaila i juz wiem ze musi byc do rododendronow
Cieszę się, że mogłam pomóc. Wyczuwałam, że bardzo chcesz pomóc swoim magnoliom - ja też je bardzo lubię
Pozdrawiam, życząc w przyszłym roku obsypanej kwiatami rośliny 

Ponieważ jeszcze nie mam możliwości odpowiedzieć Ci na wysłaną do mnie wiadomość, odpowiem tutaj. Nie sądzę, żeby mikoryza kolidowała z nawozem. Jeżeli nie masz pewności, odczekaj ze 2 tygodnie. Mikoryza jest szczepionką dla korzeni, bo od nich zależy kondycja całej rośliny, wzmacnia je i uodparnia na choroby.
-
Gejzerka niedlugo bedziesz mogla od 10 postów . Moje magnolie róznej wielkosci wiec róznie były nawożone mniejsze 3 razy w roku a starsze 2 razy . Na pudełku mikoryzy pisze żeby ograniczyc nawożenie o dużej zawartosci fosforu stąd moje pytanie
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kupowałam mikoryzę z mykofloru i tam po podaniu mikoryzy nie należało nawozić przez miesiąc do dwóch (w zależności od tego dla jakich roślin była mikoryza).gejzerka pisze:Ponieważ jeszcze nie mam możliwości odpowiedzieć Ci na wysłaną do mnie wiadomość, odpowiem tutaj. Nie sądzę, żeby mikoryza kolidowała z nawozem. Jeżeli nie masz pewności, odczekaj ze 2 tygodnie. Mikoryza jest szczepionką dla korzeni, bo od nich zależy kondycja całej rośliny, wzmacnia je i uodparnia na choroby.
Roślinom nawóz nie zaszkodzi, ale pewnie może zaszkodzić grzybom zanim na dobre zadomowią się na roślinach.
Asia
No widzisz, przyciągnęliśmy do tematu osobę, która ma jakieś doświadczenia w tym kierunku
. Dziękuję asiaa za podpowiedź. Na pewno dla obojga będzie cenna
. Mikoryza kupowana we Florada nie ma takiej informacji. Jeszcze raz dzięki 

-
Dzięki na mikoryzie z bioponu pisze zeby ograniczyć nawożenie o duzej zawartosci fosforu
Użyłem szczepionki w jednej części ogrodu-parku 1ha,trzy lata temu i niema żadnej różnicy w wzroście roślin.Moim zdaniem podstawa to woda,woda i woda.Tam gdzie zdążyłem zrobić nawadnianie wszystko rośnie jak burza,a na pozostałej części wegetacja -przyrosty o 2/3 mniejsze.Pozdrawiam Andrzej.
Też tak myślęEndriu58 pisze:Moim zdaniem podstawa to woda,woda i woda.Tam gdzie zdążyłem zrobić nawadnianie wszystko rośnie jak burza,a na pozostałej części wegetacja -przyrosty o 2/3 mniejsze.Pozdrawiam Andrzej.

-
co do wody to trudna sprawa rosnie na pełnym słońcu więc jak jest susza ciężko ją odpowiednio podlać. Pozdrawiam miłośników magnolii