Ogród ?po 30-tce?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ?po 30-tce?

Post »

Wiesz Aniu, hakone strasznie wolno rośnie. Ja nawet posadzilam trzy koło siebie, żeby wyglądało na jedną ładną czuprynę, ale doczekać się nie mogę ich zagęstnienia. A cudne są bestyjki. :D
Fotki z kotami bardzo sympatyczne. Zawsze się zastanawiam, jak to jest, że kotek chodzi sobie po kwiatkach i żadnego nie uszkodzi. Chyba że się tarmosi z jakimś innym. aha, i jeszcze kocimiętkę wycierają kocurki do gołej gleby, przynajmniej u mnie. ;:223
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

beacia0088 - witam Cię serdecznie; wszystko przed Tobą i to jest najfajniejsze ;:108 . Teraz jest ogrom roślin, dostępnych na wyciągnięcie ręki, co stwarza nieograniczone możliwości tworzenia ogrodu, a terenu, jak widzę, masz jeszcze sporo ;:131 . Zapraszam, kiedy Ci przyjdzie ochota ;:65 .
Wandziu - niestety wiem, że to straszna 'powolnica' ta nasza trawa, ale jest piękna!!!. Nie pomyślałam, że faktycznie, można posadzić kilka razem ;:124 . Ja dopiero zaczynam zabawę z trawami i to mi się podoba :tan .
Koty mają kocimiętkę poza ogrodem, na podwórku. Faktycznie wydarta, ale jeszcze zipie :cry: . Marzy mi się, tak jak to jest u Ciebie, żeby rośliny rosły od samych schodów czy drzwi wejściowych. A u mnie wszystko powygradzane, jak w klatkach ;:145 . Ale inaczej, nie byłoby nic ;:223 . Lubimy zwierzęta, a eM chowa psy bezstresowo, niestety ;:224 . Do tego są młode i z ADHD ;:172. Mają kojec wielkości 80m2(cały tył posesji ze świerkami), ale tylko 'mają', na szczegolne okazje, kiedy już niezbędnie konieczne jest ich zamknięcie. Nie mam siły z tym walczyć ;:134 . Ale poza furtką jest już tylko moje królestwo ;:195 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu Twoje rabaty wszystkie prawie nówki ...wymuskane takie,że hej ! :shock: Hako nie sadź więcej egz, na raz tylko uzbrój się w cierpliwość !2-3 lata i będzie olbrzymka jak jej jeszcze zaczniesz dogadzać... Moja ma iście spartańskie warunki...nigdy jej nie nawoziłam ani nie podlewałam a jaki okaz! :) A jeszcze w każdym sezonie jest 2-3 razy " podbierana" bo gościom się podoba... :) Jak masz miejsce to posadziłabym 3 w 'trójkącie' dla większej plamy ale nie razem bo to bez sensu moim zdaniem oczywiście...wybór należy do Ciebie! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nówki, nie nówki, tylko ta rabata od 'ulicy' (wielkie słowo - polna droga, nie ulica) ;:192 , bo po kanalizacji wszystko było zryte.
Ok, ok, posadzę w trójkącie, bo mi jedna została, a dwie są niedaleko siebie ;:180 . Chciałam ją posadzić w donicy, ale pewnie bym ją ususzyła. Wtedy naprawdę byłoby tak: ;:223 .
Ja podbierać na razie nie dam, niestety ;:185 . Muszę je zobaczyć takie, jak u Ciebie :D
Jutro powinnam dostać jeżówki; nie było na co czekać :;230 .
Doszłam dzisiaj do wniosku, że muszę zmienić obramówkę rabaty przy domu na wyższą, bo ziemia się wysypuje. Ma być chłodno, więc podjadę ;:71 po takie prostokątne kamienie. Jakby eM wiedział, co ja wożę w swoim autku i ile za jednym 'zamachem', to by zawału dostał ;:224 . Chociaż już raz jechał ze mną z pełnym bagażnikiem obornika końskiego, na szczęście w workach- hehehe. Miał wyjście - iść piechotą ;:306 . Obornik mi się sprawdza przy borówkach - daję przed zimą, przysypuję korą, a od wiosny już tylko podlewam ;:131 . Część wrzucam do kompostownika. Przy okazji dygresja: jeden koń 'tworzy' 8 ton obornika rocznie ;:224 . Tylko trochę daleko jest ten 'kuńkord' ;:306 .
;:41 ;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, KM nie musi wszystkiego wiedzieć. Nie wiedziałby co z tą widzą zrobić. :;230
Odnowiłaś ogród nie do poznania. Podziwiam te wszystkie nowe założenia i nasadzenia. Rozkręcasz się. ;:333

Z różnymi hebe próbowałam kilka razy. Na mój teren nieprzydatne, a w donicach i tak jest za dużo.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu -sama się zastanawiam, co mnie tak wzięło na ogród, bo z reguły to mam tak: ..." Mam chęć do pracy, mam chęć do pracy, poczekam, może mi przejdzie"... :;230 :;230 :;230 . Chyba to, że jest mnie 'mniej', a poza tym nie ma prawie komarów - obym w złą godzinę nie powiedziała ;:161, bo rośliny zawsze lubiłam.
A za komplement bardzo dziękuję ;:180 ; wreszcie wiem, co mruczałaś wcześniej pod nosem, jak u mnie byłaś ;:306 .
Hebe posadziłam pod miłorzębem - wiesz, jak leję wodę - chyba eM wie lepiej ;:202 . Zobaczymy. Okryję, jak radziła marpa. A to też nowe doświadczenie.
Taka ciekawostka - 'keiki' miłorzębu przy pniu ;:131 . Kilka podobnych odrostów wycięłam.
Obrazek
grujecznik żółknie z braku wody; takiego drzewa nie da się podlać ;:174
Obrazek

Obrazek
dlaczego dopiero jak przekwita, robi się niebieska?
Obrazek
następny dzielżan
Obrazek
tyle zostało z lilii ;:174
Obrazek

Obrazek
'żelazne' floksy :D
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Aniu piękna ketmia ;:oj A i floksy dają z siebie wszystko ;:oj
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siedzę od 2 dni w domu i mnie tłucze ...dzisiaj się ochłodziło znacznie i można by wiele zdziałać a chmury wisiały nisko a w radio i TV straszyli ...na szczęście żadnych ekscesów pogodowych nie było i ani kropli deszczu...Zmiany u Ciebie wymuszone , pies w ogrodzie...znam. Moje ogrodnicze "góru"sprzed 30 lat , kilkakrotnie niemal straciła przepiękny ogród przez kolejne psy..Ostatnio pomogłam jej odbudować z ruiny , kupiłyśmy trochę nowych roślin i sutek trochę opłakany... ;:131. 3 psy na dzień dzisiejszy i 2 koty to cały zwierzyniec , nad którym ciężko zapanować! Ja miałam dużego psa przez 18 lat, zabieraliśmy go na działkę , poruszał się tylko po ścieżkach i trawniku od początku się nauczył, załatwiał się tylko poza działką , nigdy nie zniszczył żadnej rośliny i nie miał w naturze kopania w ziemi..fajny egz.był ...
Mnie też zaczyna 'nosić ' ;:7 na przeróbki rabatki chociaż jednej ale jeszcze za gorąco na przesadzanki w słońcu a poza tym jakoś konceptu i pomyślunku brak...
Chciałam Ciebie dzisiaj wyprzedzić ale w/w Koleżanka właśnie zadzwoniła w trakcie pisania ...i byłaś u mnie wcześniej! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam, że Ty masz wszystko podlane do 'dna', bo tak to z mapy pogody wyglądało. I chyba trochę Ci tej wody zazdrościłam - zwracam więc 'honor' za niecne myśli ;:180 .
Ja na dzisiaj, swoimi roślinami, których bym się chętnie pozbyła, z uwagi na ich duże kępy :shock: , mogę urządzić spory ogród, ale teraz wszyscy szukają 'rarytasów', a one albo przeżyją sezon, albo i nie. Pomyślałam, że na spotkanie "30+" ;:306 , przyniosę listę, może ktoś będzie chętny, chociaż tacy 'osobnicy' też mają pewnie wszystkiego dość. Jakoś nie umiem niczego wyrzucić, tak po prostu, a jak sama piszesz, chociażby floksy rozsiewają się po całym ogrodzie. Moja Mama mówi zawsze, jak mam problem: poradzisz sobie! ;:134 . Sobie zresztą też tak mówi ;:306 . A zwierzęta, cóż, lubię je, chociaż czasem doprowadzają mnie do szału. Życie, jak wiadomo, to ciągłe kompromisy, więc nie walę głową w mur, tylko się odgradzam "na z góry wyznaczone pozycje" ;:224 .
Wracając do wolnego miejsca w ogrodzie, to powiem tak: mam w planach jeszcze Berlin, Skierniewice, W-wę Zieleń to życie i ewentualnie Rzeszów. Jako, że od samego myślenia, co ja zrobię - boli głowa, powtarzam, jak mantrę: "kto się martwi na zapas, martwi się 2 razy" :;230 . Teraz sobie przypomniałam, że mam jeszcze 'kawałek' ogrodu, który trzeba 'wytrzebić' z bluszczu i barwinka. Ot i problem rozwiązany ;:215 .
A Ty idź wreszcie na działkę!!!. Miłego dnia ;:196 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ;:oj skoro masz Aniu w planach Berlin , to nie wiem czy Rzeszów będzie w stanie Ciebie zadowolić ... ;:224 ;:224 U mnie padało jeszcze w ub. tygodniu ...a ja codziennie się boję wybrać bo prognozy 'klepane' w mediach złe! :roll: Ale dzisiaj może się uda na dłużej choć prognozy się nie zmieniły ...Ale jest znacznie chłodniej dobre i to...Też nie umiem roślin wyrzucać ale ostatnio mam nowe 'towarzystwo ogrodnicze' ,które było dość chłonne roślinnie...więc problemu nie mam na obecną chwilę. :) Resztę reguluje natura ...po zimie jednak choć była lekka i nijaka wiele roślin straciłam ...o niektórych zapomniałam ale przy okazji oglądania zeszłorocznych zdjęć w poszukiwaniu czegoś tam ...sama zdziwiłam się ile roślin mi brak ! :? SKS nie boli... ;:171 Dobrego samopoczucia i miłego dnia ! ;:196

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś mi 'uciekł' wczorajszy dzień :oops: . Dzisiaj popadywało, więc prac ogrodowych nie było ;:185 . Próbowałam znaleźć jakieś 'wolne miejsca' dla przyszłych roślin ;:306 . Nie wygląda to ciekawie, bo chyba trzeba będzie się dobrać do barwinka i bluszczu ;:222 .
A tyle lat udawało się ten zakątek omijać ;:224 , tym bardziej, że rośnie tam bardzo stara jabłoń, ale mająca świetne antonówki. Owocuje co drugi rok, ale jednak ;:173 .
Floksy po deszczu oklapły, róża również ;:174 . Jedne i drugie trzeba wycinać ;:213 . Liliowce również w odwrocie - dobrze, ż posadziłam jesienią astry nowoangielskie, a wiosną chryzantemy, to jeszcze kwiecia trochę będzie.
SKS faktycznie nie boli, ale są żylaki, bo się trzeba nachodzić :;230 . Jak to mówią: lepiej już było ;:201.
Ironia życia leży w tym, że żyje się do przodu, a rozumie do tyłu.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada sobie deszczyk, pada sobie równo i ... przestaje ;:161 . Na moim piasku i jak zwykle pod drzewami dalej sucho ;:174
nowy nabytek - Neon Flare Blue
Obrazek
tyle pąków, a tak się 'kokosi' ;:306
Obrazek
Luis Odier z gościem
Obrazek
nie poddaje się :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
to jest to!!!
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aniu Neone obłędny ...oczu oderwać nie mogę ;:oj trafia na pierwsze miejsce mojej floksowej listy chciejstw :D
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu zajrzałam do Ciebie bo zaciekawił mnie tytuł Twojego. Czyli jesteś po trzydzieste a możesz się już pochwalić wspaniałym dojrzałym ogrodem ;:108 Przyjemny spacer sobie zrobiłam po twoich włościach. Jeśli pozwolisz wrócę jeszcze :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bejka1970- odmian floksów jest w tej chwili mnóstwo. Może jeszcze takie wpisz na listę :;230 :
Freckle Pink Shades
Obrazek
Freckle Blue Shades
Obrazek

anym Aniu? pięknie dziękuję za odwiedziny i zapraszam w wolnej chwili :D . Powiem tak, to ogród ma 30 lat, ja niestety sporo więcej, ale czuję się jak ?trzydziestka?, bowiem, jak to mówią, że ?psy na lata się nie gryzą?, więc w sumie jest, jak napisałaś :;230 .
No to może jeszcze floksy, ktore się nieźle trzymają, ale już bez nazw ;:174
Obrazek

Obrazek
jedna gałązka, a ile odcieni kwiatków ;:224
Obrazek

Obrazek
a ta jeżówka 'załamała' się w podróży ;:306
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”