Mój kwiatowy azyl cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz. 5

Post »

Od rana pada i pada, a na noc zapowiadają ulewy i powodzie ;:47
Całe szczęście, że w okolicy nie ma żadnej rzeki, a i piaski w takich sytuacjach sprawdzają się...szkoda tylko, że najchętniej rosną na nich sosny.

Karolinko milionerem zostanie ten, kto znajdzie patent, jak rozciągnąć ogród, aby pomieścił wszystkie nasze pragnienia :D
Kiedy nadchodzi upragniona wiosna, to wychodzę do ogrodu i stwierdzam, że na grządkach jest mnóstwo miejsca.
Ze spokojnym sercem robię zakupy i czekam z niecierpliwością na rośliny ;:65
Tia...tyle tylko, że kiedy w końcu przyjdzie paczka, to okazuje się, że miejsca brak, bo nagle wszystko urosło, ale tak to z bylinami bywa :lol:

Obrazek

Gosiu, dlaczego nie chcesz orlików, przecież to takie ładne kwiatki ;:202 Mnie podobają się nawet ich liście.
Zobaczysz, że pewnego dnia, kiedy ich zabraknie (wyplewisz wszystkie co do jednego), to zatęsknisz za nimi.

Obrazek

Witam Pawle :D
Dziękuję za komplementy pod adresem mojego ogrodu, a czy ty posiadasz wątek, gdzie mogłabym zobaczyć co uprawiasz ?

Obrazek

Ewo jeżeli masz dość pogody to obejrzyj prognozy na najbliższe dni, a od razu zrobi Ci się lepiej.
Najgorzej ma być na południu Polski, a dokładnie w Małopolsce ;:223 Zatem najbliższe dni spędzę z pilotem w ręce ;:304

Obrazek

Ilonko kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :D Zostaw ten złotlin, bo ma naprawdę urocze kwiatki.
Posadź go jedynie w miejscu, gdzie będziesz mogła w razie czego interweniować (odciąć odrosty).
Na pewno łatwiej utrzymać go w ryzach, niż sumaka, a i odrosty łatwiej usunąć.

Obrazek

No i co Alu, znalazłaś białego orlika ? Jeżeli tak, to zawiąż mu wstążeczkę, aby potem zebrać nasiona ;:333
Co prawda wiem, że mają one naturalną skłonność do krzyżowania się, ale może dzięki temu oprócz białych wyrosną mi jakieś nowe, oryginalne kwiaty.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ty mi nawet nie mów, że powodzie u nas :shock: Pogody ostatnio nie oglądam, bo normalnie mnie przygnębia. Czekamy na to obiecywane słońce i temperatury wyżej 20 kreski. Czekamy i nic ;:222 Moje orliki jakieś szlachetne kłączyska nie chcą się rozsiewać, ale przecież do niczego ich nie zmuszam, tylko ładnie proszę ;:183 ;:158
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko ja Cię nie straszę, tylko ostrzegam ;:196
W tej chwili przestało padać, ale ogólnie jest zimno, więc napaliłam dzisiaj w kominku.
Jeżeli chodzi o orliki, to niestety nie wszystkie chcą się rozsiewać. Im bardziej rasowe, tym większy problem.
Najlepiej zaprosić do ogrodu te najpowszechniejsze gatunki ;:108
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko kokardka zawiązana. Jest to biały orlik pełny. Jutro go wykopię i będzie Twój. Znalazłam też biały nie pełny. chcesz?
A ta zmutowana niezapominajka to czasem nie ułudka wiosenna Starry Eyes?
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iwciu orlikowo u Ciebie ...uwielbiam te delikatne i różnorodne kwiatuszki ...co rok niespodzianka !
Piękna wiosna i ta kalina ;:167 Uwielbiam je...z dnia na dzień coraz mocniej ;:173
Pozdrawiam serdecznie ;:196
marzenia się spełniają! Dana
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronka641 pisze: Znalazłam też biały nie pełny. chcesz?
A ta zmutowana niezapominajka to czasem nie ułudka wiosenna Starry Eyes?
Alu chorego się pyta ;:306 Oczywiście, że chcę ;:196
W ogóle kocham białe kwiaty, dlatego namiętnie sadzę orliki o białych kwiatach, a one ciągle gdzieś nikną.
Moje "wiatraczki" to niestety tylko niezapominajki ;:108
Ułudki nie posiadam, ale jak spotkam, to na pewno kupię, bo mało jest kwiatów w niebieskim kolorze, a ja lubię kolorowy ogród :lol:

Obrazek

Witaj Danusiu ;:196
Czy u Ciebie też " Ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby,
Mokre niebo się opuszcza coraz niżej " ...grunt to się nie załamywać :wink:
Domyślam się, że uwielbiasz kaliny, bo widziałam u ciebie rozwojową kolekcję tych krzewów ;:333
Ja mam tylko cztery (nie powiedziałam w tej kwestii ostatniego słowa), ale tym razem specjalnie dla Ciebie niezwykle słoneczna
Kalina horodowina "Aureum".

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Konwalijki i iryski cudowne, kalina pięknie wygląda. Wszystko zadbane i cudowne. ;:224
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Iwonko jaki kolorowy jest Twój ogródek. Ale ponieważ zagladam za bielą, to pochwalę Twoją kalinę i konwalie. Konwalie już posiadam, a jak zaszczepić kalinkę? Ukorzeniałaś kiedyś gałązkę?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Iwonko,nazbierałaś mnóstwo orlików,i w różnych kolorach,one są fajne wypełniacze,jak tam po deszczach u mnie niestety rośliny wiszą w tym słońcu,jakby były teraz przesadzone ,wiszą piwonie maki ,łubiny,zalane ,bez tlenu korzenie nie funkcjonują ,z góry słońce wyparowuje wodę ,a korzenie nie pobierają jej z ziemi ,cały ogród pryskałam dzisiaj Topsinem .jutro pójdzie miedzian,już niektóre łodygi piwonii łapie szara pleśń,obczyściłam delikatnie chore listki i gałązki przed opryskiem,lepiej ,żeby teraz było zimniej i pochmurno ,nie wiem jak rośliny to wytrzymają,parno i mocne słońce,pozdrawiam :wit ;:168
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto u mnie nareszcie zaświeciło słońce i od razu zrobiło się pięknie i radośnie :tan
Oczywiście z samego rana zrobiłam obchód ogrodu i nie jest źle.
Moja piaszczysta gleba zdała egzamin na piątkę, więc nic nie zgniło, a że na prawo mszyce, na lewo mszyce...damy radę :wink:
Teraz pewnie wszystko ruszy z impetem, bo przez te deszcze kwiaty zatrzymały się w pąkach.

Obrazek

Tawuła Tawuła van Houtte'a
Obrazek

Witaj Wiolu ;:196
Kalina wypuszcza liczne odrosty, więc jeżeli spotkasz u kogoś to poproś, aby dał ci jeden.
Osobiście nie rozmnażałam tej rośliny, ale kilka lat temu dałam sąsiadce olbrzymi bukiet, a dzisiaj ma swój krzew, bo ukorzeniła sobie gałązki.
Nie pamiętam, czy gałęzie puściły korzenie stojąc w wazonie, czy wsadziła gałąź do ziemi (bez kwiatów), ale jak widać jest to możliwe.

Bodziszek, który od dnia zakupu obrastał tylko w liście. W tym roku nareszcie dowiem się, jaki ma kolor kwiatów :D
Obrazek

No proszę, jeszcze jeden nowy gość i to mężczyzna ;:oj Rzadko mnie tacy odwiedzają.
Robercie miło mi czytać taki komentarz. Dziękuję.

Przetrwały niektóre tulipany. Reszcie ukręciłam łepki ;:173
Obrazek

Wysprzątana ścieżka do lasu i pączki irysów syberyjskich.
Obrazek Obrazek

Trochę fioleciku i różu, czyli czosnki i rdest wężownik oraz widok z tarasu na majowy busz ;:304
Obrazek Obrazek

Tamaryszek jeszcze w pąkach, ale za to dąbrówka kwitnie od dłuższego czasu.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Bardzo ładne zdjęcia. Tulipaniki jakie piękne, a iryski też u mnie już zaczynają kwitnąć, oczywiście syberyjskie. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Iwonko kalina Aureum u ciebie dopiero kwitnie ? U mnie już przekwitła a wydawało mi się że u ciebie szybsze rośliny ;:24
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Twój tamaryszek jeszcze w pąkach a mój już wypuszcza liście.
Co ciekawe jeden tamaryszek rośnie na rondzie w Rybniku i zawsze kwitnie najwcześniej.
Chyba lubi dopalacze ;:306
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robercie u mnie również rozkręcają się iryski i to nie tyko syberyjskie :wink:
Co prawda zrobiłam im zdjęcia, ale ich jakość nie nadaje się do publikacji, więc na razie muszą wystarczyć ci te.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Gosiu niestety u mnie wszystko kwitnie trochę później, a więc i kaliny też ;:108
W tej chwili zaczyna kwitnąć kalina koralowa Compactum.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Beatko okazuje się, że bez dopalaczy też zakwitnie, a że później...zdjęcia niestety nie mam, bo zapomniałam zrobić.
Może do jutra nie przekwitnie, to zrobię mu fotkę. Mam za to świeże fotki kwitnących orlików :D

Obrazek

Obrazek

Pierwszy orlik to Black Barlow, a drugi...też ładny :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Jaka piękna kalinka, nie widziałem takowej szczerze 'pisząc'. Bardzo ładne też iryski. ;:333
Pozdrawiam, Robert.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”