Pielęgnacja starych drzew owocowych
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cięcie starych drzew owocowych
Kaja: Renklodę tnij w marcu, albo nawet lepiej na przełomie lipca i sierpnia (tylko, że wtedy szkoda owoców, ale za to cięcie letnie osłabia wzrost). Radziłbym tak jak pisałem wcześniej etapowo ją obniżać.
Anwer: Teraz masz prześwietloną jabłoń. Wygląda nieźle. Mogłaś nawet jeszcze bardziej przerzedzić te gałęzie po lewej stronie. Polecam jeszcze bielenie pnia i nasad konarów (tak do 2m h).
Anwer: Teraz masz prześwietloną jabłoń. Wygląda nieźle. Mogłaś nawet jeszcze bardziej przerzedzić te gałęzie po lewej stronie. Polecam jeszcze bielenie pnia i nasad konarów (tak do 2m h).
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to jak radzicie ciąć tą Grusze
Po jednym konarze w całości co rok ?
Do końca bez zostawiania czopów ?
Po jednym konarze w całości co rok ?
Do końca bez zostawiania czopów ?
- ERNRUD
Ja napisałem jak robić, a Ty rób wg własnego uznania.
Dzięki za pomoc. pozdrawiam
ania
ania
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Witam Wszystkich. Syn kupił działkę- jest między innymi, kilka, bardzo starych drzew owocowych.Chce je wyciąć
ale
nim je wytnie,chciałabym poznać opinie ludzi obeznanych w temacie. Mogę wstawić zdjęcie drzew?

nim je wytnie,chciałabym poznać opinie ludzi obeznanych w temacie. Mogę wstawić zdjęcie drzew?
Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
Z przyjemnością wydam swoją opinię po obejrzeniu zdjęć.
- ewa2019
- 1000p
Miałam kłopot z wklejeniem zdjęć
Wygląda to tak

A więc najpierw JABŁOŃ

GRUSZA

ŚLIWA

JABŁOŃ

BRZOSKWINIA

Na pierwszym zdjęciu też jest jabłoń-nie jestem pewna czy dobrze określiłam drzewa owocowe-działkowcy podpowiadali?

Wygląda to tak

A więc najpierw JABŁOŃ

GRUSZA

ŚLIWA

JABŁOŃ

BRZOSKWINIA

Na pierwszym zdjęciu też jest jabłoń-nie jestem pewna czy dobrze określiłam drzewa owocowe-działkowcy podpowiadali?
Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
Prawie dobrze określiłaś drzewa.
Ja osobiście oczywiście bym ratował. Co to będzie za działka po wycięciu drzew... Szczególnie ta stara jabłoń przy altance i duża śliwa (zdj.4) wyglądają na drzewa z historią i po odpowiedniej pielęgnacji dałyby działce wiele (wiele!) uroku.
Ale w kwestii jakości tych roślin pod względem owocowania: uważam za grzech wycinkę starszych drzew (choć te nie są wcale takie stare) bez rozpoznania przynajmniej przez jeden sezon jak potrafią owocować.
Ja osobiście oczywiście bym ratował. Co to będzie za działka po wycięciu drzew... Szczególnie ta stara jabłoń przy altance i duża śliwa (zdj.4) wyglądają na drzewa z historią i po odpowiedniej pielęgnacji dałyby działce wiele (wiele!) uroku.
Ale w kwestii jakości tych roślin pod względem owocowania: uważam za grzech wycinkę starszych drzew (choć te nie są wcale takie stare) bez rozpoznania przynajmniej przez jeden sezon jak potrafią owocować.

- ewa2019
- 1000p
Dzięki bardzo, ale nie wiem i nie znam się
w jaki sposób mam je ciąć?Proszę mi pomóc 

Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
Ciężko dokładnie opisywać każdy przypadek, a grono chętnych na tą usługę powiększa się z każdym wpisem.
Mam w planie założenie tematu-bazy na ten temat, bo obserwuję duży popyt na tego rodzaju wiedzę. Na podstawie czegoś takiego będziecie mogli sami zaplanować cięcie swoich okazów, a ja ograniczę się tylko do wskazówek. Mam nadzieję, że uda mi się pozytywnie nastawić ludzi do pielęgnacji starszych drzew, zamiast ich wycinki. Utworzę takie coś, ale nie wcześniej niż w marcu, bo nawał spraw mnie ogranicza.
U Twoich drzew: 1:fitosanitariat, 2:prześwietlanie. Później już tylko usuwanie wilków.

Mam w planie założenie tematu-bazy na ten temat, bo obserwuję duży popyt na tego rodzaju wiedzę. Na podstawie czegoś takiego będziecie mogli sami zaplanować cięcie swoich okazów, a ja ograniczę się tylko do wskazówek. Mam nadzieję, że uda mi się pozytywnie nastawić ludzi do pielęgnacji starszych drzew, zamiast ich wycinki. Utworzę takie coś, ale nie wcześniej niż w marcu, bo nawał spraw mnie ogranicza.
U Twoich drzew: 1:fitosanitariat, 2:prześwietlanie. Później już tylko usuwanie wilków.
- ewa2019
- 1000p
Ciężka sprawa
4 posty wyżej-chodzi cięcie starych drzew.Czy można przyciąć górne partie drzew"równo" około 1\5metra i przeżedzić je trochę?

Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
Obniżyć o 1,5 metra? O to Ci chodzi? To nie żywopłot, żeby ciąć na równo. Obniżenie o półtora metra ma sens, ale przy selekcji gałęzi wewnątrz korony. Trzeba wiedzieć jak to przeprowadzić..hmm Tak krótko: Wytnij w całości gałęzie, ale nie dłuższe niż 2m.Chodzi o to, żeby nie pozostawiać silnych odcinków bez krótkopędów, które odbiły by i robota na marne. Potem powycinaj wszystkie krzyżujące się ze sobą i wchodzące zbytnio do środka korony.
- ewa2019
- 1000p
Dzięki- będę musiała nieżle "główkować".Jest jeszcze trochę czasu na cięcie-może ktoś jeszcze mi doradzi, jak ciąć?
Pozdrawiam Ewa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zacznij od przeswietlenia korony. Wytnij zgodnie z radą te krzyżujące się i zageszczające wnętrze korony. Nie szalej, poczekaj do jesieni i będziesz wiedzieć co warto zachować, a co pod topór. To że drzewa są stare, nie musi oznaczać że będą miały smakujące Wam owoce.
Wiem co mówię bo za wegierkami nie przepadam i miałem je wyciąć, ale są tak smaczne że zostają. Z kolei wiśnie zupełnie mi sie podeszły, a miały zostać i została przerobiona na surowiec wedzarniczy.
Wiem co mówię bo za wegierkami nie przepadam i miałem je wyciąć, ale są tak smaczne że zostają. Z kolei wiśnie zupełnie mi sie podeszły, a miały zostać i została przerobiona na surowiec wedzarniczy.