Skrętniki i nie tylko...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętniki i nie tylko...

Post »

kaska1ge pisze:_LeNa_ - te w kubeczkach to po jogurtach to maluchy po oddzieleniu od macierzystego listeczka. W zasadzie podlewam co kilka dni odrobineczkę, tylko takie, którym bardziej wyschło podłoże. Bo w tych pojemnikach na ściankach skrapla się woda, więc nie wolno przesadzić. Natomiast listki ukorzeniam najczęściej w pojemnikach na ciasto. Jak się trafi wilgotna ziemia to ich nie podlewam po wsadzeniu. Ale jeśli ukorzeniasz z powodzeniem w wodzie to nie zmieniaj metody. Mi w wodzie listki gniły, a w ziemi czują się dobrze. Problem miałam dotychczas z 1 odmianą - zaczęły gnić liściowe kawałki, ale i tak udało mi się uratować kawałek i już ma korzonki.
Kasiu dziękuję za rady ;:180

Pisałaś, że zauważyłaś, że listeczki znajdujące się w ziemi pod przykryciem lepiej przyrastają.. To ważne ;:108

Muszę popróbować Twojej metody :) Grunt to nie przesadzać z wodą :D
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O tak - oranżeria lub pokój tylko dla roślin... wielkie, moje marzenie ;:224

Życzę spełnienia marzenia o domku ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-Cz-a

Post »

Skretniki to nie moja bajka ale lubię oglądać kwitnące u innych :lol:
Twoje mnie zauroczyły ilością ijakością ;:173
Serdecznie życzę spełnienia marzeń o pomieszczeniu tylko dlaroślin
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym wolała dużo duuuużych pokoi i mieć wszystkie moje skarby na widoku, robić z nich ozdobę dla wnętrza ;:173

Ewentualnie jakis osobny pokój dla przedszkolaczków ;:306 Ale oczywiście spełnienia marzeń ;:108
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Pokój oczywiście będzie dla maluszków i szklarenek, bo te niespecjalnie ładnie prezentują się na parapetach. A na parapetach oczywiście będą stały kwitnące okazy.

U mnie przestój w kwitnieniach, kilka skrętników jeszcze ma pączki, ale są to wyłącznie te, które już kwitły. Kontynuuję oddzielanie maluszków od macierzystych listków - będzie już tego ponad 100 szt. A końca nie widać. I popikowałam dziś 25 krzyżówkowych maluchów (z nasionek oczywiście) :heja .
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Już Pikujesz i Rozsadzasz? Zazdroszczę...
Bo ja wciąż jeszcze ogród "obrabiam". Doniczkowce czekają na brzydką aurę...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Kasiu, czy mogłabyś dodać fotkę dla laika, czyli dla mnie? Chciałabym zobaczyć jaką wielkość ma taki "maluch" oddzielany od listka. Moje listeczki też wypuszczają sadzonki, a ja nie wiem kiedy one osiągają zdolność do oddzielenia, bez szkody dla roślinki.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

gianna - to ja jutro przy dziennym świetle fotkę poglądową pstryknę.
justus27 - sadzonkuję domowe, bo ja jeszcze ogrodu nie posiadam, dopiero takie małe zaczątki w postaci dwóch rabatek. I tu zazdraszczam innym i podglądam ogrodowe wątki.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

gianna pisze:Kasiu, czy mogłabyś dodać fotkę dla laika, czyli dla mnie? Chciałabym zobaczyć jaką wielkość ma taki "maluch" oddzielany od listka. Moje listeczki też wypuszczają sadzonki, a ja nie wiem kiedy one osiągają zdolność do oddzielenia, bez szkody dla roślinki.
Eeee, podbuduję Cię bo ja nie wiedziałam, że w ogóle trzeba ;:185

Więc Kasiu jakbyś mogła podać dość szczególową instrukcję byłabym wdzięczna ;:180
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Kasia na jakim parapecie Ty trzymasz "plastiki", bo moje strasznie parują na południowym i zastanawiam się nad przeniesieniem ich na mniej słoneczny.
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

gianna - dla Ciebie świeże fotki, takich co dopiero oddzielonych maluszków. Ja oddzielam jak widzę np. korzonki wychodzące na powierzchnię ziemi (tak chyba dzieje się jak listek zbyt płytko wsadzony, bo mam tak tylko u niektórych), lub gdy ciągnąc delikatnie za listeczek on łatwo odrywa się od macierzystego liścia. Jeśli liść wytworzył dużo maluchów to oddzielam tylko największe, a pozostałe sobie rosną dalej. Chyba, że podczas odrywania oderwie się kępka maluchów, no to trafiają do nowego domku. Maluchy umieszczam najczęściej w kubeczkach po danio gratce lub po lodach z zielonej budki.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Brendii - Co do oddzielania lub nie to chyba są różne szkoły - niektórzy nie oddzielają maluchów od liści, inni nie oddzielają maluchów, ale jak są one większe to przycinają liść macierzysty (żeby nie czerpał substancji odżywczych kosztem tych nowych roślinek), niektórzy oddzielają maluchy jak są tak ok. 4-cm, a ja oddzielam je jak widzę, że korzonki mają własne - czyli są w stanie same sobie poradzić.

Mi przy odrywaniu 2 maluszki oderwały się bez korzonków, wetknęłam w ziemię, przy innych maluchach bo żal wyrzucać.

Iksjo - jakieś 80% moich maleństw stoi właśnie na południowych parapetach, bo innego wyjścia nie mam. Pocą się ścianki pojemników od strony szyby, więc co jakiś czas odwracam tą zaparowaną stroną na pokój. Ja północne parapety mam tylko 2 króciutkie i stoją tam teraz pojemniczki z ukorzenianymi listkami i kilka większych skrętników.
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Dziękuję za odp :wit
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kasiu, dziękuję Ci za fotki i szczegółowy opis ;:196 Pewnie nie raz jeszcze o coś zapytam. Ty tak zawsze cudnie temat opiszesz, że aż chce się te roślinki uprawiać.
;:oj masz ponad 100 maluszków skrętników? O mateńko! Współczuję podlewania ;:306
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

gianna pisze:Kasiu, dziękuję Ci za fotki i szczegółowy opis ;:196 Pewnie nie raz jeszcze o coś zapytam. Ty tak zawsze cudnie temat opiszesz, że aż chce się te roślinki uprawiać.
;:oj masz ponad 100 maluszków skrętników? O mateńko! Współczuję podlewania ;:306
Ach nie ma za co. Maluszków już jest dokładnie 117 (z 29 odmian)- i kolejne kilka maluszków w tygodniu będzie- mogłabym je już dziś oddzielić ale ziemi z włóknem mi brakło i kubeczków i pojemników na ciasto (takich wysokich). A podlewania to praktycznie nie ma wcale, bo jak siedzą w pojemnikach to im podłoże nie wysycha.

A tu jeszcze czeka około 14 odmian, gdzie maluszki dopiero się pokazują.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Sporo odmian, naliczyłam ponad 40. Dobrze wiedzieć :D Jak poradzę sobie ze swoimi przez zimę, to wiosną będę czujna w Twoim sprzedażowym... ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”