Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

Przepiękne masz rośliny w wątku - zwłaszcza paprocie... jak ty to robisz, że one wszystkie ci tak pięknie rosną? Ja kilka razy podchodziłam do tych roślin, ale zawsze to samo - w końcu mi padały... a twoje wyglądają naprawdę świetnie, tak świeżo ;:180
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Hoje pięknie się rozrastają, ale tym razem szczególnie zachwyciły mnie paprotki. Podczas, gdy moje walczą o przetrwanie, Twoje opanowują dom (bo chyba inaczej o tym olbrzymie nie można powiedzieć). Muszę się tym moim baczniej przyjrzeć ;:108 .
Wiszący kosz jest świetnym pomysłem. Maluchy idealnie tam pasują :) . Czy one mają odpływy w doniczkach, czy to osłonki?
Fiołki pięknie rozrośnięte i wszystkie, bez wyjątku, zasługują na pochwałę. Jednak najbardziej moją uwagę przykuł 'the Martian'. Jest taki skromny i przez to taki inny, cudowny ;:215 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie to zawsze coś ciekawego można zobaczyć ;:108 ;:3 Kolejne piękności ;:138 Wspaniałe kwitnienia... ;:167
Moja Multiflora po raz któryś z rzędu zrzuca pączki ;:222 Przed wyjazdem miałam wielką nadzieję, ze może tym razem się uda, ale chyba i tym razem nic z tego nie będzie...
Również robię co jakiś czas taką roślinną selekcję, ale zawsze wtedy na ich miejsce pojawiają się nowe i znów miejsca mało... ;:306
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Hoja Square, to kolejne cudeńko, które u Ciebie widzę :wink: A wiszący kosz już teraz robi wrażenie, a jak się hojki rozrosną ;:173
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Paproć cudownie się rozrosła, jest ładnie zielona, soczysta i duuuża ;:oj Brawo ;:138
Hojki, to dla mnie po prostu hojki ale Twoje ładnie się prezentują a koszyczek bardzo fajowaty ;:215
Czekamy na więcej zdjęć .... ;:65
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Fajny ten kosz wiszacy - tu sie takich uzywa na zewnatrz, ale w oknie tez wyglada fajniutko - jak sie hoje rozrosna, to bedzie czaderski. Chyba Ci podwine patent. ;:224 Myslalam o ceramicznej doniczce na lancuszkach, nawet mam takowe ze 2, ale koszyczek bedzie lzejszy, a to ma znaczenie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Craizydaisy- plany trzeba mieć.
Uwielbiam wiszące donice, kosze, skrzyneczki.
Gdzieś na forum widziałam własnie hoje w takim koszu i postanowiłam zrobić podobny u mnie.
Ten jest pierwszy. W planach docelowo będzie około 8 takich koszy w oknach.
na razie jadą do mnie dwa następne.

Tesia39- okno bardzo fajne. W sam raz dla tej hoi - u mnie stoi na parapecie wschodnio- południowym. Ale niedaleko balkonu - ma dopływ świeżego powietrza. Cieniowana roletami w największe upały. Podłoże - podobne.
Może rzeczywiście Obejrzyj korzenie.

Arkadius21- tak, mamy w domu gaz. Ta bujna paprotka właśnie stoi w kuchni i ma mnóstwo oparów gazowych "gratis". Rośnie, jak szalona.
Myślę, że stare paprocie zmarniały ze względu na wielkie upały w tym roku i były dość wiekowe już. Widać, nie miały już siły więcej rosnąć. Najważniejsze, że ich kolekcja powoli jest odbudowywana.

Kelpie- koszy w tym tygodniu przybędzie - marzą mi się zwisające hoje lacunosy w nich.
Sporo mam nowości, ale czasu mało, by zdjęcia robić. Kolejne dziś postaram się pokazać.

Perla- nie wiem, co bardziej kocham. Kolorowe kwiaty skrętników, czy cudne liście i zapach hoi...
Dziękuję - uwielbiam rośliny i staram się zapewnić im jak najlepszą opiekę.

Sylvia_Sirena- a jakże. Sama nie mogę nadążyć za kwitnieniami i nowościami pojawiającymi się na moich parapetach.

Agnisia31- kwitnienia cieszą, zwłaszcza te bujne i debiuty.

Malachitek- paprocie uwielbiają wysoką wilgotność powietrza i półcień. W słońcu - umierają. Mogą mieć dostęp do promieni słonecznych - ale musi być to światło przefiltrowane przynajmniej przez firankę. Na samym parapecie okna nie mogą stać.

U mnie najlepiej czują się w kuchni i dużym pokoju. Kuchnia - bo wciąż jest para powstająca przy gotowaniu. A duży pokój - prawie cały czas jest otwarty balkon - czyli jest dopływ świeżego powietrza - oczywiście zimą - balkon jest zamknięty.

Wiktorio_W- Spryskuj paprocie mgłą z opryskiwacza, Sprawdź podłoże. Jeśli mają zbite - Wymień na podłoże specjalistyczne do paproci lub palm. One uwielbiają torf. Trzeba je wtedy częściej podlewać - ale rosną w nim wyśmienicie.
Jeśli nie Masz czasu na opryskiwanie - to raz na 14 di, Zrób im letni prysznic.
I doniczki nie mogą być zbyt duże - paprocie najpierw wypełniają korzenie na maks w doniczce - dopiero później zaczynają rosnąć im liście.

Kosz - obłożyłam włóknem kokosowym, potem jest folia szklarniowa ( gruba, żeby nie popękała, po bokach przywiązana do kosza), na dnie jest wysypany keramzyt. Rośliny są w normalnych doniczkach - podlewam normalnie do doniczek, nadmiar wody wypływa z dziur w dnie doniczek na keramzyt, który jest wilgotny. Dzięki temu woda paruje z keramzytu i jest wyższa wilgotność powietrza wokół hoi. To mój pomysł - Każdy może sobie zrobić wg swojego pomysłu taki kosz. Myślę, że fiołki też dobrze by się w nim czuły, skrętniki, trzykrotki i inne rośliny, też.

Kasia1007- a dziękuję Lubię ciekawe roślinki, zwłaszcza kwitnące.
Taa...selekcja musi być.
Moja multiflora wciąż kwitnie...

Paula15- H. Square należy do moich ulubionych. Chyba rok na nią "polowałam". Wreszcie - jest, ładnie rośnie. Może kiedyś doczekam się kwiatów, choć, nie ukrywam, uprawiam ją ze względu na te cudne, prawie prostokątne liście. Dla mnie nie musi kwitnąć...

Aliwas- dziękuję - paprocie należą do moich ulubionych kwiatów o ozdobnych liściach.
W hojach można się zakochać...trzeba zacząć od dwóch, trzech pospolitych. A potem wirus dopada...

Crazydaisy- u mnie też te kosze na zewnątrz się używa. Pierwsze te kosze widziałam, jak byłam na wycieczce w Goczałkowicach. Nie kupiłam i... potem żałowałam.
Jeden dostałam, a teraz na aukcjach w fajnych cenach znalazłam, dlatego kupiłam kolejne dwa. Powinny się w jednym zmieścić moje lacunosy.
Tak - taki kosz jest o wiele lżejszy i większy - co też ma znaczenie. Więcej doniczek można w nim zmieścić ;:224

Nowość - h. lacunosa Tove od Arlety:

Obrazek

H. kerii od Vizi, kupiona z jednym liściem chyba gdzieś w maju. Ładnie rośnie:

Obrazek

H. lacunosa Royal Flush od Basi zaczęła ładnie rosnąć:

Obrazek

H.lacunosa SV 403 - też już rośnie, cudowne ma te "łódeczki":

Obrazek

Debiut, pierwszy kwiat na czerwonej kohlerii. Myślałam, że kwiaty będą mniejsze, jestem mile zaskoczona, jest śliczny:

Obrazek

Porównanie kwiatów pH. equetris i fiołka Heaven's a calling:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Jak zwykle cudne :D
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Justynko :) Trafiłam i ja reszcie do Twojego cudnie zielonego wątku ;:138
Hojki przecudnej urody , zresztą dla mnie nie ma brzydkiej , no i gratuluję kwitnienia minibellki .Moja się jakoś ociąga .A czy pachnie ?
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Justus oj ciesza, ciesza i to niezmiernie. Twoje hojki rosna jak na drozdzach (przepraszam, ze bez polskich znakow, ale pisze z telefonu) :-)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękne hoje :) gratuluję rączki do nich :) a eugestris to maleńka perełeczka cudo :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Justyś mam pytanko - mojej mamie zwijają się na zewnątrz listki fiołków a u części rozetka jest jakby niewyrośnięta - zewnętrzne listki są normalne duże a środek taki mikry i niedorozwinięty. Wiesz może co się stało? Wiem, że nie podlewała za często, na bezpośrednim słonku też nie stoją. Doradzisz coś?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Bardzo sympatyczne maluchy hojowe!
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Justynko, piękne Masz hojki ;:oj
Widać jak bardzo je lubisz ;:108
Mi raczej hojomania nie grozi. Mam w domu trzy hoje, nawet kwitły ale ja choruję na nieco inne kwiatuchy :;230 :;230 i tez nie mogę się z tego wyleczyć ;:306 ;:306
Ooooo...Fiołkomania ta to dopiero mnie dopadła i trzyyymaaa ;:202
Pozdrowionka :wit
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Niunia1981 pisze:Justyś mam pytanko - mojej mamie zwijają się na zewnątrz listki fiołków a u części rozetka jest jakby niewyrośnięta - zewnętrzne listki są normalne duże a środek taki mikry i niedorozwinięty. Wiesz może co się stało? Wiem, że nie podlewała za często, na bezpośrednim słonku też nie stoją. Doradzisz coś?
Monisiu to ja ci odpowiem bo Justynki nie ma, to niestety roztocza, pokonały mnie 2 lata temu masakra, działa na nie preparat magus.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”