Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

:wit
Witaj Madziu, zapisuję, żeby nie zagubić wątku. U mnie też ziemia piaszczysta, a część ogrodu (właściwie ogródeczka) wciąż w planie, a im dłużej tu na forum siedzę, to i większe zmiany na starszych roślinach zamierzam popełnić :D Pięknie zaczyna wypełniac się twój ogród, a kamienie już nadają naturalnego uroku.
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magda, jeśli masz ochotę zapraszam po sadzonki szałwii. Możesz mieć już duże kępy, bo pocztą wysyłać można tylko małe sadzonki, więc duże zostały :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu przyszłam spóźniona więc łyknęłam relację na raz. I szlak mnie trafił ,bo jednak widzę ,że takich kretynów w całym kraju nie brakuje i najgorsze jest to ,że człowiek zamiast kopnąć w dupę to jeszcze zmuszony jest do pertraktacji :evil:
Kamienie przepiękne- oj jak ja Ci ich zazdroszczę!
Wiedziałam ,że ogród będzie miał rozmach ale nie sądziła ,że aż TAKI ;:oj
Cudnie będzie/jest !!
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

jestem zdziwiona, że czasy się teoretycznie zmieniły, ale ludzkie nawyki i przyzwyczajenia zostały
Niestety, dotyczy to prawie wszystkich dziedzin zycia naszej spolecznosci.
Ktos madry kiedys stwierdzil ze mentalnosc narodu i nawyki nie zmieniaja czasy (czyt. system) a czas mogacy je wyraznie zmienic po uplywie 100-200 lat!
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

SUper i za pogodę też trzymam kciuki, żeby Tobie sprzyjała
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu ależ będzie cudnie ;:oj ja wiem, że nerwy, że użeranie się z niekompetentnymi osobnikami, że poślizgi....ale efekt wszystko wynagrodzi..... jeszcze dużo pracy , ale już widać , ze będzie pięknie...... przeprowadzam się do Ciebie..... ale dopiero jak skończycie prace ;:224 :;230
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

aage, akl62, lulka, borowina, justyna_gl, kasia126126, kuleczka, Mufka, czar_na, alphax, Sosenki4, AGNESS przepraszam, ze grupowo odpowiadam, ale to ze zmęczenia :oops: Bardzo Wam serdecznie dziękuje za miłe słowa i wsparcie, jesteście wspaniali, że tak mi kibicujecie ;:4
Marysi dziękuję za ofertę szałwiową i nawet powiem szczerze wybieram się w kierunku Warszawy, ale na razie muszę uporać się z tym co mam a na wszelkie nowe nabytki mam pozwolenie dopiero jesienią :D Wtedy chętnie skorzystam z tej oferty, jak i z wszelkich innych jakie otrzymałam tutaj na FO.

Relacja z dnia trzeciego-ostatniego.
Ekipa Pani P jak zawsze punktualnie pojawia się rano i wiedza co maja robić.
Czyli ukladają do końca ścieżkę, przesadzają co pozostało oraz czekają na kamienie i Pana Koparkowego.
Tym razem bez kłopotów akcja Kamień zakończona sukcesem.
A tak wyglądało ładowanie kamieni w celu przewiezienia do mnie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małe kamienie załadowane a jeden wielki głaz zostanie niestety, bo po pierwsze mam dosyć fachowców od wożenia wielkich głazów a po drugie już wystarczy kamieni na działce. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam po odbiór, jest zapłacony :D Waga około 10 ton. Oddam w dobre ręce.
Obrazek

Kamienie przyjechały na działkę i zaczęła się akcja układania ściany we wgłębniku. Założenie było takie, ze ściana m,a być gładka, czyli kamienie układamy najbardziej płaską stroną do przodu, ale po przeanalizowania materiału jaki mieliśmy do użycia, oraz wyglądu całego terenu, zapadła decyzja o naturalnym ułożeniu kamienia uwzględniając tylko odpowiednia wysokość ściany. Tak to układanie wyglądało:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na bieżąco panowie podejmowali decyzje, który kamień kolejny, w jaki sposób go ułożyć, jak głęboko podkopać itd. Bardzo, bardzo ciężka praca. Na dodatek pracowali w pełnym słońcu przy 30 stopniowym upale...dzielni byli bardzo, naprawdę ;:180 Po drodze zrodził się pomysł schodków w ścianie, ponieważ w stercie kamieni znaleźliśmy granitowe słupki, które idealnie do tego się nadały. Po 8 godzinach układania efekt jest taki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalniak jak wspominałam czeka na obsadzenie do września i na razie jest kopcem kreta.
Tutaj widok na skalniak z ławki pod brzozoami:
Obrazek

A tutaj ogólnie skalniak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój nowy nabytek ( na otarcie łez po ekscesach z Dziadem Traktorzystą)
Buk tricolor :D
Obrazek

Od razu znalazł swoje miejsce
Obrazek

Rabata śmietnikowa niestety tylko z grubsza uprzątnięta, ponieważ to co zostało czeka na swoje miejsce na skalniaku. Różanka tez raczej w proszku, ale już powoli jest pomysł :uszy Niestety z powodu upału nie ruszaliśmy jej zanadto i nadal wygląda nieciekawie. Kamień, z którego miała lecieć woda też się nie udał, ponieważ pan, który miał go wiercić nie miał sprzętu do takiego dużego kamienia. Może kiedyś, ktoś... jeszcze nie mówię pass 8-)

Obrazek

Obrazek

I tak kochani po trzech dniach ciężkiej pracy po 11 godzin dziennie siły mięśni kilku osób, 26 godzinach pracy koparko-ładowarki ( ;:224 ), 6 godzinach pracy dźwigu i traktorów, 2 godzinach wywrotki, mam zarys ogrodu :tan
Jestem bardzo zadowolona z efektu i w następnym tygodniu zakładamy trawnik żeby jakoś to wyglądało jeszcze bardziej ogrodowo ;:108

Na dobranoc coś ładnego i nieroboczego :wink:
Obrazek

Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

ale fajnie sie oglada takie poczynania i zmiany ,swietnie to nam przedstawiłaś
nie moge sie doczekac dalszych zdjeć z Twojego ogrodu ,bedzie super
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Madziu ale super wyszło ;:138 ;:138
Wspaniała akcja, współczuję problemów, ale w końcu pięknie wyszło z tymi kamieniami ;:oj
Duże ozdoby na miarę tak dużego ogrodu ;:108 Kamulce są cudne i będziesz chyba miała największy skalniak na forum ;:138 ;:138

;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

ohohoho, toż to przedsięwzięcie na miarę budowy Stonhenge ;:224 Wyszło fantastycznie, potrafię sobie wyobrazić ten efekt, jak do kamoli dołaczą rośliny, ależ będzie cudnie!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Trzymam kciuki ;:215 pięknie będzie Twój ogród wyglądał, a buczek kolorowy cudo;
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Bardzo mi się podoba ;:138 Genialnie, że znalazły się odpowiednie kamienie na schodki, to doskonale urozmaiciło i ożywiło kompozycję ;:333
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Małe kamienie załadowane a jeden wielki głaz zostanie niestety, bo po pierwsze mam dosyć fachowców od wożenia wielkich głazów a po drugie już wystarczy kamieni na działce. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam po odbiór, jest zapłacony :D Waga około 10 ton. Oddam w dobre ręce.
Rece sa mam nadzieje dobre ale kuzwa odleglosc i ogrodek za maly, byloby mozliwe gdybys odstapila nam z 50-70 m2 wtedy byloby piknie :D
Efekt uzyskany z ulozenia kamlotow i kamiennej sciany przypadl mi do gustu ale ...
Magda chyba umre przedwczesnie jeśli nie zdradzisz co znajdzie miejsce w tym zaglebieniu.

Obrazek
Na zakonczenie stwierdzam, wartosc Twojej sorry Waszej Panderosy po tej akcji wzrosla o 20% ;:138
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu zarys jest i widać powstający cudowny ogród. Jestem po wrażeniem wykonania tylu cieżkich prac w tak krótkim czasie.
CUDNIE ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Magda, dzień dobry w nowym tygodniu... czy od dzisiaj znowu działacie?
Rezultat prac z kamieniem genialny... jak rozumiem, to zagłębienie ma robić za efekt różnych poziomów gruntu w ogrodzie i tam też ma stanąć ławeczka? Super, że udało się zrobić schodki na górę - będziesz mogła swobodnie przechodzić do kolejnego pokoju na piętrze :)
Rozmiary kamulców robią wrażenie... Ech, chciałabym móc od początku urządzać ogród ;:173
Słonecznego tygodnia! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”