Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

Helenko potwierdzam - marchewka wymiata :;230
Masz rację - co było a nie jest .......
Jesteś mądrzejsza o kilka lat doświadczenia ;:333
Czas zacząć popełniać inne - nowe błędy ogrodnicze ;:215 ( a może będzie bezbłędnie ? :uszy )
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Miło mi Was gościć, bo ciągle czuję się bardzo niepewnie (dlaczego ja tak wszystko przeżywam ;:223 )

Agnieszko na borówkę namawiam gorąco. Nie jest wymagająca, musi tylko mieć kwaśne podłoże, no i być zasilana nawozem takim jak do kwaśnolubnych. Można nawet podlewać wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego :lol:

Marto - właśnie tego boję się z pomidorami, nie chcę używać chemii, ale i tak na jedno wychodzi. W efekcie kupuję na bazarze i mogę sobie tylko wyobrazić ile tam chemii :shock: Kapustne w tym roku odpuszczam, trochę mi szkoda liszek, bo miały niezłą stołówkę :;230

Mario - ta włóknina to podpatrzona na plantacji borówki :lol: Nie dałabym rady walczyć z chwastami na takim obszarze. Oczywiście wokół borówek jest okrąg ziemi i tam dostają wszystko co im potrzebne :wink:

Misiu - borówka koniecznie :!: Wiesz ile świetnych rzeczy z tego można zrobić (nie wyłączając nalewki), a jaka pyszna jest prosto z krzaka :lol:

Mariolu - masz rację, czas na nowe błędy :cry: Nie ma chyba możliwości, żeby ich nie popełniać :evil: Mnie najbardziej boli jak coś wymarza, a u mnie to chyba będzie reguła :?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Helenko, zainteresowałaś mnie tymi borówkami... Kupię na próbę krzaczek, może nawet dziś :)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Marchewka nadaje się do pokazania w Teleexpresie :;230
Co do kapustnych, raczej mam za mało miejsca, ale widziałam taki patent, że były przykryte tunelikiem z dość gęstej siatki, żeby nie mogły siadać na nie motyle.
W tym roku zasadzam się na pomidorki-koraliki, może mi się uda z pomocą pokrzywy. ;:219
Nie mam borówek, tylko mniej wymagające jagody kamczackie, kiedyś w miarę nabierania doświadczeń ogrodowych może i na nie przyjdzie czas :oops: :wink: .

Z takim areałem masz miejsce na wszystkie ogrodnicze zachcianki i eksperymenty, w większości udane. :D
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko i ten areał mnie przeraża ;:202
Mój kręgosłup mocno nadwyrężony w przeszłości, mówi zdecydowanie nie, takim wyczynom.

Warzywnik chcę ograniczyć do minimum. Z kapustnych tylko kalarepka, uwielbiam ją jako dodatek do zup jarzynowych, a z kolei te zupki uwielbiają moje wnusie :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Oj ! Helenko! Witam serdecznie ! Przygody miałaś i to sporo, ale swój cel osiągnęłaś. I to się liczy. Spełniłaś marzenia co do posiadania własnego domu (pięknego w architekturze) i pięknego ogrodu. Wszystkich tu zebranych Ogrodników, to, jak przez kalkę nasze zmagania z ogrodnictwem. Ale teraz to już będzie tylko lepiej i piękniej. Gratuluje wnucząt. Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Helenko nie ograniczaj warzywnika bo widać że masz dobrą glebę ! warzywa okazy!
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Helenko ,marchewka pobiła wszystko ;:138 A Twoje błędy :?: jakie :?: każdy całe życie jakieś popełnia ;:oj Oby wszyscy takie popełniali ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

ale rozbawiła mnie ta marchewka,jak to cudo obierałaś? :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj u mnie zimno jak ... :evil:
Wyjazd po bukszpan nieudany, sadzonki marne, a ceny horrendalne :roll:
Przypadkiem tylko trafiły mi się trzy azalie, żurawina i jagoda kamczacka :wink:
Mój hamulcowy nie zdążył zareagować :lol:

Mirko - serdecznie witam w moim wątku i zapraszam na stałe ;:180 Mój M ciągle mnie ponagla, żebym kupiła leżak do ogrodu :wink: Uważam, że to zbędny wydatek: kto i kiedy ma na nim leżeć :?: chyba goście :lol:

Marysiu - gleba u mnie bardzo marna VI klasa, piasek, a pod spodem glina. Dawaliśmy sporo takiego 20-letniego obornika (został po rozbiórce budynku gospodarczego) i trochę lepszej ziemi. Może za parę lat uda się ja jakoś rozluźnić i użyźnić :wink:

Elu jak wyjaśniono mi na forum, ta moja marchewka to właśnie efekt zbitej ziemi. Mam sadzić "w redlinach". Douczyłam się i wiem co to jest. Marchewka będzie w tym roku w redlinach ;:108

Ewuniu - jak obieram marchewkę :?: nożykiem, nożykiem. Obieraczka odpada. :;230
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to efekt zbitej ziemi :?: Mój piasek się przesypuje :( Helenko może za dużo sobie wzięłaś na garb i tak się stresujesz ,wyluzuj kobieto i bez przesady a jeżeli chodzi o forum- to już zupełny luzik :heja Jesteśmy tutaj żeby się bawić i mieć przyjemność a nie stres ;:173 Chciałam Ci podać link ale i tak Ci podam :;230 A ty zrobisz co będziesz chciała, obejrzysz albo nie ,właściciel bardzo znany i zasłużony często gości u Maji w ogrodzie http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=c ... vQ&cad=rja
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno ;:196 wyobrażam sobie jaka jesteś zła że nie wykonałaś swojego planu... :(
..ja też nie lubię ludzi niesłownych...ale masz 3azalie...
..a ja znowu mam dwie nowe cebule lilii...tylko jak zwykle mam problem gdzie je umieścić... :;230
a tyle mam jeszcze miejsca...
..Helenko wiesz co daj sobie na luz...my przecież bawimy się w te nasz ogrody... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Ciekawe, ogromnie. Podziwiam odwagę podjętej decyzji o przeprowadzce. Wpisuję się, żeby śledzić losy ogrodowe. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od wczoraj nie miałam internetu, ale już ma być dobrze. Witam wszystkich w paskudny, deszczowy i zimny dzień :lol:

Romciu ja tak już mam, całe życie :? za link dziękuję ;:180

Misiu jak dobrze, że mnie rozumiesz.

Teraz trochę zdjęć z mojej ogrodniczej działalności. Będzie poważnie ;:224

Stanęłam ci ja w sklepie ogrodniczym przed stojakiem z nasionkami i patrzę Obrazek

Tylu cudności naraz nigdy nie widziałam ;:oj
W domu to wyglądało jeszcze piękniej, takie kolorowe, dorodne, cudnie kwitnące. Niektóre nazwy nie do wymówienia :roll:
Zaczęłam siać, dużo i z przejęciem. Efekt, no powiedzmy, różny ;:224

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tak bardzo się starałam dogodzić roślinkom (na balkon, zimno - do pokoju, obrócić w stronę słońca, przestawić z półki na półkę), że z wielkim rozmachem wyrżnęłam główką o skos sufitu, rozcinając łuk brwiowy ;:219

Nie skończyło się to dobrze, coś tam w głowinie się wstrząsnęło i dwa tygodnie miałam przerwy w doglądaniu moich roślinek.
Zresztą zapał mój bardzo osłabł, roślinki stoją na miejscu, nie wychodzą już na balkon :?

W tym czasie M zadośćuczynił mojej prośbie i zmontował rozsadnik. Przedsięwzięcie było o tyle trudne, ze na dno miał być położony nawóz koński. Wyśledziliśmy w końcu faceta, który posiadał konia. Targ został dobity, a my dumnie przemaszerowaliśmy przez całą wieś z taczką gnoju ;:215

Obrazek Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

;:oj pierwszy raz widzę taką marchewkę,cudo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”