Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

A ja mam inne pytanie. W zeszłym roku posadziłem niewielką sadzonkę winorośli "Prim". Osiągnąłem dwa poziome pędy w dwie strony, każdy długości 30-40 cm. Całośc późną jesienią przysypałem ziemią. I moje pytania są takie: Kiedy mogę odkopczykować roślinę, i jak postępować z nią w tym roku. Oczywiście te dwa pędy są za słabe na łozy, więc w tym roku powinenem pozwolić, aby z któregoś z ich oczek wybiło przedłużenie łozy, czy uciąć pędy i czekać aż z podstawy wyrosną drugoroczne mocniejsze i dłuższe łozy?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak mają grubość 5mm przy nasadzie to z powodzeniem można zostawić i z oczka którego pasuje przedłużyć. Jeżeli będziesz Prima okrywał to już pomyśl nad skośną formą bo za rok jak zdrewnieje i zgrubieje to nie przygniesz do ziemi, prędzej złamiesz pień.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Pół centymetra to one chyba mają. W takim wypadku pozwolę im sie przedłużać. Dzięki za uwage odnośnie okrywania, mam troche czasu by o tym pomyśleć. A kiedy odkrywamy winorośle? Połowa maja?
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

W połowie maja mogą być szparagi ja odkrywam na koniec kwietnia, a potem na zimną Zośkę przykrywam czym mogę ;:14 .Późne odkrywanie ma plusy i minusy.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hmmm nie sądze żeby przyrosty 40cm miały odpowiednią grubość (5mm) do zostawienia.
Najlepiej usunąć jeden pęd przy nasadzie a drugi na 3 oczka i to najwyżej wydłubać.

U mnie Prim rósł bardzo ładnie z wiosennego ukorzeniania i jesienią miał ponad 1,7m i ledwo co osiągnął te 5mm. Zostawiłem 6 oczek i zobacze jak sobie poradzi ale rośnie w naprawde dobrym miejscu.

Takie drastyczne przycinanie naprawde bardzo wzmacnia krzew i nie ma co się szczypać. Jak są najmniejsze wątpliwości że krzew słaby to ciach na 2 oczka i prowadzić na jeden pęd (drugi słabszy wyłamać po zagrożeniach typu przymrozki, Zośki itp).
Nawozy azotowe do końca czerwca max i będzie dobrze.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Ja bym na Twoim miejscu teraz okrycie rozgarnął,przyciął pędy na dwa oczka i ponownie obsypał pulchną ziemią krzew. Kiedy młode pędy przerosną kopczyk pozostawia się dwie najładniejsze latorośle a pozostałe wyłamuje.To standard jeśli chodzi o postępowanie z krzewami w drugim roku uprawy bez względu na formę ich prowadzenia w przyszłości.Nie żałuj tych patyczków które Ci wyrosły.Krótkie przycięcie spowoduje że w tym roku powinieneś uzyskać dwa długie i grube pędy.Trafia się czasami że krzewy po pierwszym roku uprawy mają już ładne grube pędy i wyprowadzanie formy można przyśpieszyć ale taki pęd w miejscu przycięcia powinien mieć grubość co najmniej 6 mm.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

hafciarz pisze:W połowie maja mogą być szparagi
U nas szparagowe żniwa zaczynają się w czerwcu. :wink:
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Poszukuję 2 letnich, a mogą być i starsze sadzonek arkadii lub reginy ,może ktoś wie gdzie kupię i nie będę żałowała .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A dlaczego akurat 2-letnich? JAk wsadzisz gołokorzeniówki teraz na wiosne w ciepłym miejscu to bardzo ładnie powinny wyrosnąć roczniaki i w drugim roku grono kontrolne.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Marcin ja już chcę miec ładna sadzonkę i na przyszły rok owoce ,taka niecierpliwa jestem :D
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety nie wczytałam się (póki co) w cały wątek, tylko w pierwszych kilka postów. Masz piękny pomysł, brawo. Dopiszę się, na pewno skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

agnieszka__ pisze:Marcin ja już chcę miec ładna sadzonkę i na przyszły rok owoce ,taka niecierpliwa jestem :D
Przecież napisałem że jak zadbasz to z jednorocznego też spróbujesz ale ty pewnie chcesz pełnego owocowania ale takie rzeczy to tylko w Erze .
Niestety systemu korzeniowego nie kupisz razem z taką sadzonką a z czegoś musi żyć. po prostu na drugi rok też będziesz miała grono kontrolne a jak połaszczysz się na więcej to nic nie będzie bo krzew zrzuci zawiązki lub inaczej się obroni :)
Zasada ogólna... nie można przeciążać krzewu a bez korzeni łatwo o to i wtedy będzie słabo rósł, chorował, zrobi sobie przerwe w owocowaniu itp.

Ale możesz też sama się przekonać.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Dziekuje Marcinie za łopatologiczne wytłumaczenie :D
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Space99 ma racje nie przyspieszy się owocowania mozna jedynie zadbać aby sadzonka miała jak najlepiej.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie to jest największy ból jak trzeba czekać minimum 2 lata na owoce kontrolne odmiany którą się kupiło. A jak to jeszcze jest odmiana o którą się walczyło żeby sprowadzić i ma być bardzo interesująca to już podwójny ból.
Niestety trzeba tu cierpliwości.
Też czekam na kilka atrakcyjnych odmian ale te już posadziłem w tunelu a tam rosną jak szalone.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”