Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie mi też się to wydaje dziwne, pierwszą myślą gdy go zobaczyłam to była taka, że to jakaś choroba wirusowa albo coś podobnego, bo to naprawdę nienormalnie wygląda. Zdjęcia zrobię jutro jak będzie lepsze światło bo teraz z możliwościami mojego aparatu to nic nie będzie widać z bliska.
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Dzisiaj już ten sok, który wydzielał, zasechł i już nie wypływa, za to coraz więcej liści mu odpada :(
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Nie wiem jak Czarodziejowi ale mnie wydaje się, że roślina porażona jest jakimś wirusem i niestety będzie nie do uratowania (ten żółty wyciekający sok i czerniejące liście). Oczywiście Czarodziej na pewno będzie próbował ją ratować i coś Ci doradzi, ja życzę by się udało. Oddziel go (fikusa) przynajmniej od pozostałych roślin.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spróbujemy go uratować, zamieść proszę zdjęcie całego beniamina z widokiem na dwie strony rośliny ale zdjęcia zrobione z patrząc na roślinę z boku nie z góry, jest to ślicznie rozwijająca się jak napisał karpek choroba pochodzenia wirusowego i jednocześnie idące od systemu korzeniowego zmiany fizjologiczne rośliny. :wink:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Akurat aparat przestał być sprawny, najwcześniej będzie sprawny po 17, na razie mogę zrobić zdjęcia tylko telefonem. Tak się martwię tym czasem, bo jeśli trzeba by było coś kupić, to o 14 zamykają jedyny ogrodniczy sklep w mieście, a już jutro jadę do Łodzi i mnie nie będzie do piątku. Mam jeszcze pytanie na jaką odległość mam go odizolować od innych roślin, bo ciężko mi będzie znaleźć mu widne miejsce.
x-C-j
---

Post »

Podskocz do ogrodniczego i kup sobie Miedzian 50 WP i po odpowiednim cięciu fikusa opryskasz go sobie robiąc dawkę 2 gramy na 1 litr wody, do cięcia jednak należy mi go pokazać to zaznaczę gdzie ciąć, trzeba go tez przesadzić w ziemię dla palm i nie podlewać po przesadzeniu co najmniej 7 dni dopóki ziemia nie będzie porządnie sucha. Odstaw go ok metra od innych roślin, o 13 wyjeżdżam i będę dopiero jutro rano na necie, więc jeśli nie zdążysz dać zdjęć to odpiszę Ci dopiero jutro rano. :wink:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Porażone liście do usunięcia, do przycięcia tak jak zaznaczyłem i oprysk jak pisałem wcześniej po przesadzeniu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27

Post »

Witam! Moje beniaminki wyglądają tak - Obrazek Obrazek Obrazek Co im dolega? Próbowałam zmyć to białe ale się nie da, wygląda jakby się wtopiło w listki. Ten drugi jak wypuści nowego listka to on zaraz usycha:(
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam!!!
I jak sytuacja z tym chorym benjaminkiem?? Mam nadzieję,że mu lepiej ja miałam kiedys też taki przypadek może nie taki sam ale bardzo podobny przesadziłam benjaminka podlałam i postawiłam na parapecie okna wschodnio-południowego za dwa dni jak go zobaczyłam to byłam w szkoku :( był prawie bez liści zbrązowiały i opadły prawie wszystkie i miał bardzo dużo takich kropli brązowych podobnych do żywicy na liściach i przy liściach na łodyżkach. Smutny widok pierwsze co mi przyszło do głowy to że jescze nie zdążył sie zaklimatyzować w nowej ziemi i słonko go przygrzało i poraziło, szybko zdjełam go z parapetu i stał na ławie do chwili aż sie zregenerował i wypuścił nowe listki. To juz było ponad rok temu do tej pory niemam z nim problemów.
Pozdrawiam

P.S. Na wschodnim a raczej na wschodnio-południowym oknie trzymam około sześciu benjaminów i wszytkie dobrze się mają.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
x-C-j
---

Post »

Marto beniamin ma z pewnością zasoloną ziemię do zmiany moim zdaniem, daj zdjęcie bardziej z zbliżenia jak możesz, z obu stron najbardziej porażonego liścia. :wink:
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27

Post »

Czarodzieju ratuj ! Możliwe że mam zasoloną ziemię, ale wczoraj znalazłam w beniaminku robaczki :(. Takie maluśkie jakby brązowe, przyczepione od spodu listków :( nie ruszały się. A ja myslałam że to mączniak. Takie same robaki mam na fikusach spręzystych i widziałam tez na bluszczu. Zdjęcie wkleję jak tylko będę miała dostęp do aparatu.
yellow_door
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2009, o 14:35

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście!

Post »

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu fikusa benjamina z biało- zielonymi listkami. Tydzień temu "adoptowałam" go, stał obok śmietnika. Ma około 1,3 m "wzrostu". Nie jest w najgorszej kondycji, ale ma mało liści i są matowe, trochę zrzuca- około 2-3 listki dziennie. Trochę jest wyłysiały, zwłaszcza z jednej strony i bardziej na dole. Wypuszcza nowe liście, ale widzę, że niektóre schną. Nie podlewam go zbyt obficie, ale woda "przelatuje" przez doniczkę i zbiera się na podstawce. Czy ma złą ziemię? Czy tez za małą doniczkę ? Nigdy w życiu nie hodowałam kwiatów, więc nie mam pojęcia, czy ma dobrą ziemię, czy mogę go teraz przesadzić (przeczytałam, że przesadza się na wiosnę ). Bardzo chciałabym, żeby odzyskał kondycję, a jako laik zwracam się o pomoc do fachowców :) Bardzo będę wdzięczna za każdą radę :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
ja fachowcem, aż takim jak Czarodziej nie jestem, ale sam swojego wyciągnąłem z najtrudniejszego i dalej ciągniemy aż do wiosny.
Wrzuć zdjęcie pociechy, to Będziemy widzieć jak się ma. Opisz jeszcze gdzie stoi (jaki parapet) przeczytaj dokładnie artykuły Czarodzieja odnośnie hodowli Fikusów. Raczej teraz nie każą roślin przesadzać, ale osobiście ja swojego też późno przesadziłem (i jakoś zipie)
Wrzuć zdjęcie opisz warunki, coś się poradzi
Życzę miłego dnia
Tomek.
yellow_door
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2009, o 14:35

Post »

Postaram się wkleić zdjęcia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie stoi na parapecie, bo się nie mieści;) Nie stoi na słońcu, bo nie lubi,jak wyczytałam, okna wszystkie mam na południe, fikus stoi w głębi pomieszczenia, ma jasno, ale nie jest bezpośrednio nasloneczniony. Staram się, żeby nie stal w przeciągu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”