Brokuły- uprawa, odmiany
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak uprawiać brokuł?
Ja swoje kapustne (kapusty, brokuły, kalafiory i kalarepy mix) wysadziłam już w sobotę do gruntu.
Rozsada własnej produkcji, wcale nie jakaś bujna. W dołki dałam trochę świeżego kurzeńca, bo takowy miałam, a samą rozsadę posadziłam równo pod liścienie lub 1 liście. Niczym nie okrywałam. Dzisiaj ok. 19 poszłam na ogród, a one żyją i mają się dobrze. Tylko się trochę w 1 stronę od wiatru przechyliły, ale żaden nie padł. A pamiętam, że 2 roślinkom korzonki uszkodziłam podczas wsadzania. Bałam się, że mi część albo wszystko padnie, ale nie. Jako ochronę od mrozu 'pozakładałam' im zwykłe słoiki od dżemów. Mam nadzieję, że się sprawdzą.
Rozsada własnej produkcji, wcale nie jakaś bujna. W dołki dałam trochę świeżego kurzeńca, bo takowy miałam, a samą rozsadę posadziłam równo pod liścienie lub 1 liście. Niczym nie okrywałam. Dzisiaj ok. 19 poszłam na ogród, a one żyją i mają się dobrze. Tylko się trochę w 1 stronę od wiatru przechyliły, ale żaden nie padł. A pamiętam, że 2 roślinkom korzonki uszkodziłam podczas wsadzania. Bałam się, że mi część albo wszystko padnie, ale nie. Jako ochronę od mrozu 'pozakładałam' im zwykłe słoiki od dżemów. Mam nadzieję, że się sprawdzą.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
U mnie brokuł całkiem nieźle daje sobie radę bez żadnego przykrycia. Liście ostatniej nocy zmieniły kolor na fioletowy co oznacza, że roślina przystosowuje się do chłodu (a przynajmniej tak podejrzewam) Jeden z brokułów jest jakiś dziwny, pokryty włoskami. Ciekaw jestem co z niego wyrośnie.
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje też od kilku dni w gruncie. Jednemu widać, że coś częściowo listka podgryzło. Po za tym nie widać, żeby cos im było.
-
- 50p
- Od: 9 mar 2012, o 08:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jasne
Ja dzisiaj także wsadziłem brokuł, z tym że kupiony na bazarku 

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Dziś moje brokuły przesadziłam do gruntu "pod chmurkę".
mam nadzieję że ładnie sie przyjmą
mam nadzieję że ładnie sie przyjmą

Pozdrawiam Kaśka
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
A mi dzisiaj pchełki podziurawiły prawie całe dzikie brokuły. A zajęło im to jeden dzień. Wczoraj nie było widać oznak żerowania a dzisiaj wyglądają mizernie. Listki powiędły, ciekawe czy przetrzymają atak tych szkodników.
O dziwo normalnego brokuła, który rośnie obok nie tknęły. Czy coś da posypanie ich popiołem? I z lepiącą kartką jutro spróbuję.

Pozdrawiam
Asia
Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
aska73 żeby działało to musisz grubo posypać popiołem , najbardziej żerują pchełki jak jest słonecznie i sucho
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Powiedzcie co robić. Mój dziki brokuł jest malutki jak z prawej na dole u pulpecika. I zabiera się za kwitnienie!
Wyrwać mu tek kwiatek by wpierw rozrósł się nieco?

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
juda posypałam grubo popiołem i o dziwo rano po pchełkach nie było śladu, super sposób polecam!
Pozdrawiam
Asia
Asia
A rzodkiewka jest ?
pozdrawiam

pozdrawiam
U mnie z dzikim brokułem było podobnie jak u Brzoskwinki. Wiosną szybko zakwitł, oberwałam pierwsze kwiatki, wypuścił nowe itd. Brokułów nie pojadłam, straciłam cierpliwość. Był na forum wątek o tych brokułach i chyba nikt nie był zadowolony z plonów. W tym roku uprawiam Cezara i Maraton F1 i liczę na dobre plony.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Ja musiałam brokuły jeszcze raz siać.
Te przepikowane do gruntu, po kilku dniach padły
Tym razem posiałam na dworze do inspektu, może teraz coś z nich będzie.
Te przepikowane do gruntu, po kilku dniach padły

Tym razem posiałam na dworze do inspektu, może teraz coś z nich będzie.
Pozdrawiam Kaśka
Jeśli na brokułach żerują gąsienice to można je zebrać i zrobić im
. Stanowisko po papryce i ogórkach jest dobre, ważne jest dobre nawożenie i podlewanie, szczególnie w czasie formowania róż.