Francja znana i nieznana - EDU

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Francja znana i nieznana - EDU

Post »

Ogród i wiejski dom Claude'a Monet'a w podparyskim GIVERNY .
----------------------------------------------------------------------------------------
To piękny, malowniczy ,a zarazem skromny i prosty ogród ,stworzony przez malarza-ogrodnika. Pełen kwiatów, kolorów , światła i przejrzystości. Rośliny ( do dziś takie , jak za czasów Monet'a) ,są dobierane i zestawiane według barw - jak obrazy.Rosną na rabatach i w urokliwych zakątkach tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do natury.Posiadłość składa się z przylegającego do domu ogrodu kwiatowego, niewielkiego sadu i części z wielkim , dominującym nad całością stawem, po wielokroć uwiecznianym na obrazach mistrza.

Obrazek Obrazek

Powyżej plan posiadłości i główne wejście do wiejskiego domu- dziś muzeum.

Obrazek Obrazek

Obrośnięty winobluszczem dom "tonie" w zieleni,a z jego okien podziwiać możne rozległe rabaty kwiatowe.

Obrazek Obrazek

Nasadzenia kwiatowe zmieniają się w zależności od pory roku,

Obrazek Obrazek

w końcu maja kwitły tu pięknie róże , łany irysów, maki, piwonie... zresztą popatrzcie sami !

Obrazek Obrazek

Wykorzystując obecność naturalnego strumienia zbudowano staw...

Obrazek Obrazek

dookoła którego prowadzi sieć alejek , pośród porastających brzegi wierzb płaczących , bambusów,agapantów rododendronów, azalii, irysów, ostróżek, trzcin, łopianów, łubinów ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zielony mostek skopiowany z japońskiej ryciny porastają malowniczo glicynie - biała i fioletowa , posadzone podobno przez samego malarza.To był ulubiony motyw mistrza, trzeba więc koniecznie mieć w tym miejscu zdjęcie :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Staw porastają nenufary i lilie wodne ponad 200 razy namalowane przez Monet'a( niestety o tej porze roku dopiero zaczynały rozkwitać...) To rzeczywiście kompozycja światła i kolorów , jak z palety mistrza impresjonisty !

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A po wyjściu z ogrodu można skorzystać z dobrodziejstw francuskiej gastronomii w takim oto sympatycznym miejscu.My posilaliśmy się sałatą i białym winem, ptaszek okruszkami bagietki :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wiosną w Giverny podziwiać można kolekcję kwiatów - IRYSÓW , występujących na rabatach w całej masie odmian i prześlicznych kolorów. Podkuszona ich urodą obiecałam sobie , że w przyszłym roku w moim ogrodzie pojawi się jeszcze kilka nowych odmian :)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Podobno Monet był bardzo dumny ze swego ogrodu , sam dobierał do niego rośliny i aranżował rabaty, chętnie też oprowadzał po nim gości. Bywał tu Zola i Cezanne, Proust i Pissarro... Przypominał wszystkim, by latem przybywali przed 17.00, bo wtedy zaczynały się zamykać niektóre kwiaty... Ech , widać był maniakiem i z powodzeniem mógłby dołączyć do wesołej gromadki z naszego Forum :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino, cudne miejsce , cudne zdjęcia. Az chce się tam być ;:167 . Pergole, mostek i te irysy po prosu cudo !
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Ewelino, prześliczne miejsce, prześliczne zdjęcia i ciekawa opowieść. Bardzo mnie namówiłaś na odwiedzenie tego miejsca przyszłą wiosną ;:108
Jak to się stało, że jeszcze tam nie byłam, to chyba niedopatrzenie. :;230 Do tego napełniłam oczy pięknymi kwiatami z których dwa są na dokładkę
moimi ulubieńcami piwonia drzewiasta 'Souvenir de Maxime Cornu' i Iris 'Edith Wolford'. Czyżbym miała takie same gusty jak Monet :;230 chyba w to
nie uwierzę :;230 Cieszę się bardzo że przyłączasz się do nas by pokazać piękno Francji. ;:138
Gosiu, ;:196

A teraz obiecany ciąg dalszy podparyskich Światyń Dumania, które udało mi się obfocić.
Nastepna bardzo znana świątynia Dumania znajduje się w Parku 'Buttes Chaumont' w 20 tej dzielnicy Paryża. Jest ona zbudowana na wysokiej skale górujacej nad
niewielkim sztucznym jeziorkiem, a cały park powstał na opuszczonych kamieniołomach stąd taka ciekawa typografia terenu i piękne widoki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I na koniec ciekawostka. Taka całkiem nowa Świątynia Dumania postawiona kilka lat temu na jednym ze zwykłych osiedlów jednego z najbogatszych podparyskich
miasteczek które nazywa się Puteaux. Trzeba przyznać że to maisteczko ma roczny budżet dużo większy niż niejedno afrykańskie państwo, więc spokojnie może
sobie pozwolić na stawianie takich dekoracji na osiedlach. Obok świątyni rośnie nieodłączna wierzba płacząca a w środek zdobi niezbędna rzeźba.

Obrazek Obrazek

Obrazek
:wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Nie wiem jakie jest odczucie na żywo ale mi się nie podoba ta świątynia pomiędzy blokami. Nie ma tam klimatu może gdyby posadzili więcej rośliności. Natomiast ta która znajduje się na skałach piękna i tam mogłabym sobie po dumać ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Kolejna piękna wycieczka ;:138

Nawet nie wiedziałam, że to są świątynie dumania :oops: Można się dokształcić :) Dziwnie tylko jakoś wygląda ta świątynia dumania pomiędzy blokami....

Ogród i wiejski dom Claude'a Monet'a w podparyskim GIVERNY pokazany przez Eweline - rewelacja! Ten ogród trzeba zobaczyć na żywo ! Mam nadzieję, że kiedyś mi się uda :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Justi, Aga macie rację że między blokami to wygląda mało romantycznie :;230 choć może mieszkańcom się podoba? Zawsze to coś weselszego niż
parking czy śmietniki, choć na ich osiedlu kwiatów też nie brakuje. ;:108 jakoś nikogo nie ciągnie by tam podumać :;230
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jakoś nikogo nie ciągnie by tam podumać :;230
jakoś mnie to nie dziwi :;230 pomiędzy blokami, choćby i najdroższymi apartamentowcami miejsce nie to .... :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aga, mnie też nie to dziwi :;230

Nie wiem czy byliśmy już na tym wątku w Wersalu? Jeśli nie, to jest jakieś niedopatrzenie :;230 bo tam trzeba się koniecznie wybrać. To jest Francja znana
i obowiazkowa do zwiedzania dla wszystkich turystów. Zabiorę Was więc dzisiaj na włości najbardziej znanych królów francuskich Burbonów. Ale nie wjedziemy
z pompą i fanfarami przez główne wejście by po bruku dojechać do głównego pałacu z jego przepychem, ogrodami, basenami, fontanami, tylko wejdziemy tylnym
wejściem przez zwykłą bramę i skromniejszy park.

Obrazek Obrazek

I tutaj niespodzianka :shock: nie ma szykownych pałaców złoconych galerii i luster, tylko wiejska zagroda. To na życzenie młodziutkiej Marii Antoniny, austriackiej
żony Ludwika XVI król wybudował Hameau de la Reine miejsce gdzie królowa chowała się przed gwarem dworskim i protokolem by żyć prostym wiejskim
życiem jakie lubiła. Jest tu wiele bardzo stylizowanych budyneczków które mają swój niepowtarzalny urok. Dom królowej, młyn, wieża Malborough są jak wyjęte
z bajki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

CDN
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Śliczne te boczne wejście, tyle razy byłam w Wersalu a o tym wejściu nie wiedziałam zut ! ;:98
Domek ze strzecha bardzo mi się podoba , całkowicie w moim stylu :tan :tan
justi28
200p
200p

Post »

Domeczki jak w bajce animowanej, cudne.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Eweliro, dziękuję za, jakże bogatą relację z ogrodu Moneta! Piękny, kolorowy, radosny! Jak widać artysta z równą pasją tworzył swoje obrazy jak i ten wyjątkowy ogród. Czytałam, że jest również autorem konstrukcji zielonego mostu sfotografowanego przez Ciebie. Jakże bliski musi się wydawać Monet naszym forumowym pasjonatom mowiacy: ?Wszystkie pieniądze wydaję na ogród?.

Wiesiu, ogromnie podoba mi się wiejska zagroda w Wersalu! Z chęcią bym ją odwiedziła. Jak widzę nawet te znane miejsca pozostają dla mnie do odkrycia. Wyjątkowo urocze i lekkie są te domki pod strzechą. Niewiele mam czasu, ale zawsze z ciekawością tu zaglądam.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gosiu, Justi i Felu, jak fajnie że udało mi się Wam pokazać coś czego nie znacie :heja

Hameau de la Reine w Wersalu
Ale to nie koniec niespodzianek :P bo koło tych bajkowych domków jest jeszcze prawdziwa miniaturowa ferma królowej Marii Antoniny.
Bardzo malownicze te zagrody i zwierzaczki w nich, sami zobaczcie :shock: ponoć królowa sama dokarmiała zwierzaczki i doiła kozy.
A dzisiaj turyści dokarmiają karpie w stawku. Biedne karpie jaką maja konkurencje do jedzonka że aż muszą walczyć o przeżycie :;230

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

:wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, dobrze wiedzieć, że jest wiejska zagroda przy Wersalu ! Rewelacja! Piękne i malownicze domki! A fotka z karpiami pierwsza klasa :;230
justi28
200p
200p

Post »

Karpie rewelka :;230 a poza tym bajeczna oaza.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zbliża się polskie Święto Zmarłych ,pozwólcie więc,że dorzucę jeszcze kilka zdań o miejscu wspomnianym już
przez ?Pszczółkę? Wiesię. Mam bowiem troszkę inne niż Ona odczucia ...

CIMETIERE de MONTMARTE w Paryżu. Niezwykły , zabytkowy cmentarz, jedna z najstarszych nekropolii Paryża. Położony u stóp wzgórza Montmartre. Założony w 1795 roku, otwarty w 1798 roku. Zbudowano go w miejscu dawnych kamieniołomów. W 1825 i 1847 roku został powiększony, a w 1888 roku przecięty koszmarnym mostem-wiaduktem. Niestety - miasto i ruchliwa ulica nieubłaganie wdzierają się dziś w jego niewielki teren i raczej upiornie wyglądają stare nagrobki pod sklepieniem paskudnej, stalowej konstrukcji wiaduktu... Coś okropnego !!!

Obrazek Obrazek Obrazek

Trochę podobny do warszawskich Powązek. Spacerowałam wśród nagrobków wielu znanych osób ( Hector Berlioz , Juliusz Słowacki, Edgar Degas,Dalida, Alexandre Dumas, syn ,Heinrich Heine, Gustave Moreau,Jacques Offenbach,Stendhal ,Émile Zola,czy Wacław Niżyński...) i nadziwić się nie mogłam , dlaczego tak brutalnie "okaleczono" to miejsce ?

Poniżej piękne nagrobki kilku z wymienionych :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sądzę ,że wielki ukłon należy się naszym władzom za pozostawienie w nienaruszonym stanie i otoczenie właściwą opieką miejsc takich jak Powązki , czy maleńki , stary cmentarz zasłużonych na Pęksowym Brzysku w Zakopanem...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”