Frezja
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Frezja
a ja zrobiłam bezsensowną rzecz - wsadziłam dwie cebulki frezji do za małych torfowych doniczek. I mi zaczęły kiełkować. Oczywiście przesadzę je do wiekszej doniczki ale teraz pytanie - czy te zielone listki co ledwie wystają mam przysypać ziemią? Czy zostawić odkryte? bo te cebulki są bardzo płytko ...
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A Masz może jakieś fotopaola1a pisze:Moje frezje posadzone w doniczce zaczynają się pokładać. Czy powinnam do nich przymocować jakieś podpórki czy może jest na to jakiś inny sposób?

Jeśli będą narażone na wiatr , to powinny być przynajmniej 5 - 7 cm pod ziemią. Kiełki Możesz przykryćLemurkiewicz pisze:a ja zrobiłam bezsensowną rzecz - wsadziłam dwie cebulki frezji do za małych torfowych doniczek. I mi zaczęły kiełkować. Oczywiście przesadzę je do wiekszej doniczki ale teraz pytanie - czy te zielone listki co ledwie wystają mam przysypać ziemią? Czy zostawić odkryte? bo te cebulki są bardzo płytko ...

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 kwie 2011, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam:) Przechodziłam dzisiaj obok kwiaciarni i zobaczyłam cebulki frezji, nie mogłam się powstrzymać, bo już od dawna chciałam je miec kwitnące na parapecie. Po przeczytaniu tego forum, wsadziłam cebulki w ziemię, którą sama przygotowałam, mam nadzieję, że chociaż jedna zakwitnie- już to będzie dla mnie wielką radością:)
Urszulko, także oczami wyobraźni widzę już te prześliczne pączki o zniewalającym zapachu
A ja z ciekawości rozgrzebałam delikatnie ziemię patyczkiem do szaszłyków i zasmuciłam się wielce, gdyż moje frezje nie dają żadnego znaku życia
Może jednak im za ciepło w słoneczku na parapecie i potrzebują tych 10 stopni mniej...

regulamin
- Zibi_41
A może po prostu cebulki były w sklepie bardzo przesuszone i potrzebują więcej czasu lub wilgociYoostysia pisze:Urszulko, także oczami wyobraźni widzę już te prześliczne pączki o zniewalającym zapachuA ja z ciekawości rozgrzebałam delikatnie ziemię patyczkiem do szaszłyków i zasmuciłam się wielce, gdyż moje frezje nie dają żadnego znaku życia
Może jednak im za ciepło w słoneczku na parapecie i potrzebują tych 10 stopni mniej...

Z tym przesuszeniem może być prawda
Ale coś mi się przypomina, że na początku i tak nie wolno ich zbytnio rozpuszczać życiodajną wodą, więc dość ostrożnie ją dozuję. Ach, no i jak tu utrafić w ten złoty środek 

regulamin
- MadiW
- 200p
- Od: 15 mar 2011, o 09:09
- Kontakt:
Witam.Ja też wsadzilam sobie Frezje do doniczki w domku.Wsadzilam 5 dziubkami do góry pod ok 5 cm warstwą ziemi.Ziemia z ogrodniczego Substrat.Czy wymagają czegoś jeszcze oprocz podlewania i po jakim mniej wiecej czasie beda wychodzić?Wsadzilam 4 dni temu.
- Zibi_41
Yustysiu , już o tym pisałem. Przepuszczalne podłoże i duża wilgotność . Frezje rozpoczynają wegetację z nadejściem pory deszczowej PORY DESZCZOWEJ !!! Chyba potrafisz sobie wyobrazić deszcze monsunowe w dżungliYoostysia pisze:Z tym przesuszeniem może być prawdaAle coś mi się przypomina, że na początku i tak nie wolno ich zbytnio rozpuszczać życiodajną wodą, więc dość ostrożnie ją dozuję. Ach, no i jak tu utrafić w ten złoty środek

Ano tak Zibi... Głupek ze mnie i tyle. Powinnam się tym młoteczkiem w głowę postukać
Pocieszam się myślą, że siedzą w ziemi dopiero od 9 dni, więc chyba nie jest tak źle
Powierzchnię wokół bulwek stale zraszam wodą ze spryskiwacza, tylko do środka nie lałam za dużo, bo bałam się przegnicia.

Pocieszam się myślą, że siedzą w ziemi dopiero od 9 dni, więc chyba nie jest tak źle

regulamin
HejMadiW pisze:Witam.Ja też wsadzilam sobie Frezje do doniczki w domku.Wsadzilam 5 dziubkami do góry pod ok 5 cm warstwą ziemi.Ziemia z ogrodniczego Substrat.Czy wymagają czegoś jeszcze oprocz podlewania i po jakim mniej wiecej czasie beda wychodzić?Wsadzilam 4 dni temu.

15 marca br. posadziłam 15 cebulek w ziemi uniwersalnej firmy Substral na głębokość ok. 5 cm. Pierwszy kiełek wyszedł z ziemi już po 5 dniach

Po umieszczeniu cebulek w dość mokrej ziemi, podlałam je jeszcze trochę, aż woda wypłynęła dołem doniczki. Po kilku dniach, kiedy część już wypuściła pędy, a podłoże trochę przeschło, znów delikatnie je podlałam.Zibi_41 pisze:A może po prostu cebulki były w sklepie bardzo przesuszone i potrzebują więcej czasu lub wilgociYoostysia pisze:Urszulko, także oczami wyobraźni widzę już te prześliczne pączki o zniewalającym zapachuA ja z ciekawości rozgrzebałam delikatnie ziemię patyczkiem do szaszłyków i zasmuciłam się wielce, gdyż moje frezje nie dają żadnego znaku życia
![]()
Doniczki ustawiłam na parapecie południowego okna, gdzie dość mocno operuje słońce, na podstawkach z kamykami, które utrzymuję stale mokre.
Frezje rosną

Justysiu, cierpliwości, Twoje cebulki też się obudzą

Moje szczypiory dziś, czyli 4. kwietnia 2011 r.

-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Ale te moje szcypiorki mimo tego że są wysokie są bardzo wiotkie i zaczynają się pokładać Boję się, że mogą się przez to zniszczyć
Paulina
Moje poletko frezjowe wygląda tak:

Na razie liście są mocne i stoją na baczność
, ale już kupiłam drabinki-podpórki, aby w razie tendencji do pokładania się wesprzeć je. 

Na razie liście są mocne i stoją na baczność

Paolu, musisz chyba Twoim szczypiorom pomóc utrzymać pionpaola1a pisze:Ale te moje szcypiorki mimo tego że są wysokie są bardzo wiotkie i zaczynają się pokładać Boję się, że mogą się przez to zniszczyć

Lauro, co ja bym dała za takie pięknie frezjowe zieleninki ;:149
U mnie trwa reanimacja bulwek
Powtórzę dziś wieczorem Biochron, jutro pomoczę w Topsinie a potem chyba do woreczka na podkiełkowanie na słoneczny parapet, ale znów tego zielonkawego nalotu się boję... W każdym razie wysadzę je za parę dni do ogromnej donicy i wyższego korytka dla odmiany, może im te butelki nie posłużyły? Choć w sumie troszkę urosły i są dłuższe, i w niektórych wyglądają tak, jakby rosły podwójnie, jedna na drugiej, przykryte tylko łuską.
A propos łuski: Zibi, widziałam jej brak właśnie na twoich cebulkach. Może to ona była jednym z czynników, przez które miałam takie twarde lądowanie po 10 dniach? Bo ja jej nie zdarłam, a teraz zauważyłam, że jest dość gruba.
U mnie trwa reanimacja bulwek

A propos łuski: Zibi, widziałam jej brak właśnie na twoich cebulkach. Może to ona była jednym z czynników, przez które miałam takie twarde lądowanie po 10 dniach? Bo ja jej nie zdarłam, a teraz zauważyłam, że jest dość gruba.
regulamin
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49

Ja wczoraj wysadziłam moje cebulki do donicy na dworze.Nie wiem czy za szybko tego nie zbiłam. Donica jest w takim miejsu gdzie prawie cały dzień wiecie słoneczko.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków