ciasto:
2,5 szkl mąki
1/2 kostki masła
2 jaja
proszek
Posiekać masło w mące, zagnieść, na godzinę do lodówki a potem poprzyklejać do prostokątnej blachy
ser
1kg sera bałego
2 jaja + 4zółtka
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
2 budynie waniliowe bez cukru
cukier waniliowy
3 szkl mleka
jaja ubić z cukrem i dodać wszystkie składniki bez mleka wymieszać.
Na koniec powoli wlewać mleko ciągle mieszając...
Wylać na ciasto i do piekarnik 175 st C a 45 minut
Na 15-20 minut przed końcem pieczenia
ubić 4 białka. Jak będą ubite dodać 6 łyżek cukru. SZTYWNE!!! rozłożyć na tym pieczonym serze i włożyć znów do piekarnika (ja obniżam wtedy temp do 150 t.C w piekarniku z termoobiegiem)
Po upieczeniu można ponakłuwać białka wykałaczką, żeby pomóc tej rosie się wydostać

Nigdy nie jadłam lepszego... no ale ja sera nie lubię to też "znawcą" nie jestem. W każym razie... ten sernik jako jedyny zjadam.