Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

jest tak od około 3 tygodni... w takim razie - wyjąć go i oglądać korzenie wewnątrz, tak?
platynka :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Decyzja należy do Ciebie :)Ja mogę tylko sugerować..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

ale jaka decyzja?

wyjąć i sprawdzić? a po czym poznać, że z korzeniami też jest źle? i co wtedy zrobić? ;:98
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Platynko ja nie mam doświadczenia z Miltonipsis(jeszcze :D ), ale może rzeczywiście powinnaś obejrzec korzenie. Ja na Twoim miejscu bym tak zrobiła.

Jovanka "osłabia nasze zapędy" - może i dobrze :D , ale ja i tak na dwóch wypróbuję tą metodę. Aktualnie to przekwitnięte okazy, więc obserwowała będę liście i korzenie. Keramzytu nie kupiłam, bo wracałam z netto z trzema storczykami i .... ;:213 ;:213 . Posiedzą w samej wodzie a Ty Platynko ;:15 aby się udało :D [/b]
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi też Jovanka spuściła zimny prysznic na głowę, ale też spróbuję. I nadal wierzę w tą metodę. :)
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

a mi nie, bo jeśli coś by storczykom nie pasowało, padłyby już dawno :) a one nie mają najmniejszego zamiaru. najważniejsze - poznać swoje storczyki i robić, co się uważa. i to w każdej dziedzinie.
dziś kupiłam kolejny - "miniaturka" biało-bordowa :) z netto. niestety, wielkiego wyboru nie było, tylko kilka liliowych, które już mam...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

;:23

*osłabianie zapędów* czy *zimny prysznic* trzeba traktować jako element naszej edukacji .
Wszystko po to, aby nie być zaskoczonym sytuacją, niepowodzeniami. Łatwo zniechęcają
Tak w życiu bywa, ze nic nie dzieje się bez przyczyny.

Wspominałami linkując do dyskusji,ze trzeba się z tym zapoznać,aby robić zgodnie z zasadami.I nie jest to mój wymysł.

Rośliny w naturze żyja w powietrzu--->to co zamierzamy zrobić przeczy naturze.Jeżeli granica
zostanie przekroczona roślina nie wytrzyma.I tyle w uproszczeniu.
Efektem będą nagłe i nieprzewidziane przypadłości z którymi trudno sobie poradzić.

Pisałam,że dozowolone jest własne eksperymentowanie- wolna wola.

No ....cóż, łatwiej przyjmuje się pochlebne słowa,gorzej z krytyką .To trudniejsze.
Najgorszy wariant to lekceważenie .
Niestety widzę ,ze i tak jest.
I pewnie nie warto silić sie na uwagi,podpowiedzi ,
Odpowiedzi kieruję personalnie i dziwne ,gdy trudno poświęcić czasu na przeczytanie i zastanowienie się.
Bo jak inaczej odczytać po 6 minutach jedno zdanie- ironiczne podzięki za komentarz .
On takim zwykłym komentarzem nie był!!Odbicie pałeczki na chorobę Miltonopsis było szybkie.
A to....akurat trzeba poszukać i samemu uprawdopodobnić.W bloku upraw na stronach storczykowych ,są opisy ,są powody.. wtedy zacząć rozmowy od własnych spostrzeżeń.

A teraz znów czytam,ze słowa nic nie wzruszają.

Platynka napisała:
a mi nie, bo jeśli coś by storczykom nie pasowało, padłyby już dawno a one nie mają najmniejszego zamiaru. najważniejsze - poznać swoje storczyki i robić, co się uważa. i to w każdej dziedzinie.

Oczywiście nie muszą *wzruszać*, można robić ,co sie uważa .Działa to jednak w dwie strony--->z pełną konsekwencją dalej.... prowadzenia samemu uprawy .

Taka postawa ,wyklucza dalszy dialog z mojej strony.
Staje się pozbawiona sensu.

JOVANKA
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Jovanko ja nie lekceważę tego co mówisz, ale Platynki storczyki tak mnie zachwycają kwitnieniem, że sama chcę spróbowac jej metody. Oczywiście liczę się z konsekwencjami, ale myślę, że muszę spróbowac, bo "chodzi" to za mną od dawna :D
Przykro mi, że tak odebrałaś naszą dyskusję ;:182 ;:168
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

platynka80 pisze:ale jaka decyzja?

wyjąć i sprawdzić? a po czym poznać, że z korzeniami też jest źle? i co wtedy zrobić? ;:98
Możesz nic nie robić jeśli kwitnie
Możesz ostrożnie wyjąć korzenie z podłoża i obejrzeć czy nie są zbrązowiałe i miękkie i jak wygląda podstawa pseudobulwy...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

dzięki, Mario Tereso!
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Jovanko, ja nie bardzo rozumiem Twoje słowa... to po pierwsze, po drugie zaś - było tylko podziękowanie, bo po co dyskutowac z kimś, kto wie o wiele więcej i o wiele bardziej się zna??? PRZYKRO MI TYLKO, ŻE ZA KAŻDYM RAZEM, JEŚLI cokolwiek PISZĘ NA FORUM, OD RAZU JESTEM SKRZYCZANA... CHYBA JAKO JEDYNA TU... i tylko o to mi chodziło! po prostu - źle mnie odebrałaś :(

o Miltoniopsis przeszukałam nie tylko TO forum i nie znalazłam przypadku z takimi plamami, dlatego zadałam pytanie. I tu znów okazało się, że podpowiadasz i odpowiadasz na pytania innych, Jovanko, ale na moje, niestety - nie...
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałabym widzieć całą roślinę a nie tylko po kawałku...
Nie śpiesz się z obcinaniem korzeni, bo Miltoniopsis ma swoje fazy i chętnie wypuszcza korzenie ale z nowej roślinki z kąta pseudobulwy...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Zrobię zdjęcia i prześlę na pw
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Jovanko, chyba każdy na tym forum Twoje rady bardzo sobie ceni. Ja pierwszy raz spotkałam się z taką metodą i z zaciekawieniem przeczytałąm podlinkowany wątek. O dziwo "partyzantka" Platynki wychodzi jej storczykom na zdrowie. (Wiem - nie jest to metoda wymyślona przez samą Platynkę, tylko przez nią stosowana).
Zabrałaś głos w sprawie jej metody. Cieszę sie bardzo, bo pozwoliłaś mi popatrzec na to z całkiem innej strony. Ale nie można się unosic, gdy ktos inny chce robic tak jak mu się podoba. Platynka jest osobą dorosłą, to jej nie pierwszy storczyk i jako jedna z niewielu nie ma większych problemów ze swoimi phalaenopsisami, które przecież nadal rosną, wypuszczają nowe liście, pędy kwiatowe - a przypomnę stoją cały czas w wodzie.

Nie naskakuję na Ciebie w żaden sposób w tym poście. Jeżeli napisałam coś złego, co mogłoby Cię obrazic - przepraszam.

Pozdrawiam - Asia.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam fotkę tego miltoniopsisa -jeśli zapalałaś obok świecę to te plamy tak regularne z 1 strony rośliny mogą być poparzeniami od gorącego powietrza od zapalonej świecy lub gorącej pary np. z czajnika bo jak pisałam na plamach nie widać zarodnikowania grzyba a po 3 tyg. to już coś byłoby widać...

Musisz przemyśleć, nie widać gnilnych plam na psbulwie czy jednak ruszać korzenie, to nie jest falenopsis
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”