Volumineuxowe Orchidee
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- MariaTeresa
Pisząc o Topsinie powyżej, miałam na myśli, że jest bezpieczniejszy niż inne np. insektycydy (środki owadobójcze które m.in. działają paraliżująco na ich układ nerwowy, na nasz też mają wpływ)Mamba pisze:Kupiłam Topsin, ale jak przeczytałam ulotkę nie użyłam go, chyba jednak w końcu będę musiała to zrobić. Jak się zabezpieczacie używając tego środka ?
W domu używam maseczki, rękawic gumowych, i ubrania impregnowanego, które potem na zewnątrz myję, a stosuję w garażu lub łazience gdzie mam dobrą wentylację...
Najbardziej szkodliwe są metabolity Topsinu, gdyż jest to karbendazym, który ma szkodliwy wpływ na organy rozrodcze człowieka i płód, rozwijający się organizm też jest narażony bardziej niż dorosły
Stosując Topsin do oprysku np. jabłoni, zbóż będziemy mieć szansę na spożycie karbendazymu w mące , jabłkach, jeśli to będą jeść kobiety w ciąży i małe dzieci to efekty tego mogą być złe

W USA prepaty zawierające karbendazym są zakazane, UE je dopuszcza do niektórych upraw
żadnej chemii nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące oraz osoby o uszkodzonej wątrobie np. po żółtaczce i dzieci
Trzeba przeanalizować zyski i straty, czy chcemy ratować kwiatka kosztem własnego zdrowia lub własnego potomstwa...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Jest bezpieczniejszy niż owadobójcze, ale jest szkodliwy jak większość fungicydów (śr. grzybobójczych),Agnieszka_73 pisze:Zgadza się, trzeba zaopatrzyć się w Topsin M, ja płaciłam coś koło 10zł..MariaTeresa pisze:w domowych warunkach to chyba Topsin M
Wiele fungicydów zawiera karbendazym w składzie (podobno 45) lub jest produktem jego przemian (u Topsinu)
np. Sabrawit 530 SC, Sarfun 500 SC, Sportak alfa 380 EC, Zaprawa Funaben T itp.
związek ten wpływa szkodliwie na człowieka
http://www.ciop.pl/8861.html#rs4
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 500p
-
- 500p
Moja stoi. Mam ochotę ją na allegro wystawić. Nie chce ktoś Miltoni kupić/zamienić, z naciskiem na zamienić?
Nie umiem się zajmować tego typu roślinami, nie mam jeszcze doświadczenia.
Czekam na jakikolwiek ruch z jej strony, oprócz okrywania korzeni pierzem i zwijania liści.
Stoi sobie nad akwarium, większej wilgotności jej nie zapewnie. Podlewam oszczędnie.
Co do wypowiedzi Marii Teresy, to nie wiem czy musimy się martwić o spożywanie insektycydów, pestycydów i tym podobnych w pożywieniu. Wiadomo, że wszystko jest pryskane, niektóre są dopuszczone, niektóre nie, sanepid i inne tego typu instytucje działają ale jaki wpływ te opryski mają na człowieka, tak samo jak fale elektromagnetyczne, poznamy, lub też nie, dopiero za kilkadziesiąt lat.

Nie umiem się zajmować tego typu roślinami, nie mam jeszcze doświadczenia.
Czekam na jakikolwiek ruch z jej strony, oprócz okrywania korzeni pierzem i zwijania liści.
Stoi sobie nad akwarium, większej wilgotności jej nie zapewnie. Podlewam oszczędnie.
Co do wypowiedzi Marii Teresy, to nie wiem czy musimy się martwić o spożywanie insektycydów, pestycydów i tym podobnych w pożywieniu. Wiadomo, że wszystko jest pryskane, niektóre są dopuszczone, niektóre nie, sanepid i inne tego typu instytucje działają ale jaki wpływ te opryski mają na człowieka, tak samo jak fale elektromagnetyczne, poznamy, lub też nie, dopiero za kilkadziesiąt lat.
-
- 500p
-
- 500p