Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Post »

Basiu moja LO też zaczęła ale takiego koloru nie osiągnęła.
Piękna ta Twoja ???
Zapytaj jeszcze jak teraz przekwitną róże to można już spróbować robić sadzonki.
Ja zawsze robiłam to na jesień i nieraz odnosiłem sukces ale czy te pędy muszą zdrewnieć trochę czy mogę spróbować.
Pięknie w tym Twoim raju różanym.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu różany spektakl rozpoczynasz z przytupem! ;:138 ;:138 ;:138 LO fantastycznie ukwiecona! Same cudeńka!Podziwiam! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, jak pięknie rozkwitły Twoje różyczki! ;:138
Irysy holenderskie to moje ulubione obok syberyjskich. ;:63 U Ciebie pokazały całą swoją krasę. ;:215
Dyptam biało kwitnący znacznie ładniejszy niż różowy ;:333 , ale ja i tak wolę go podziwiać z daleka bądź wirtualnie. Raz się poparzyłam tym potworem tak dotkliwie, że był to pierwszy i ostatni raz. ;:223 Pozbyłam się drania bezapelacyjnie. ;:134
A i powojniki piękne u Ciebie ;:303 Pęcherznicę podziwiam ;:111 , podoba mi się, jednak nie na moim malutkim areale. ;:185

Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Colette cudna i zapączkowana to samo LO .Bardzo podobają mi się te donice masz pracowitego i pomysłowego M. ;:180 Basiu zauważyłam śliczną kaskadę czy miałaś ja juz w ubiegłym sezonie .Achhh gdybym miała tyle miejsca też bym taką zrobiła
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Krysiu, u mnie LO ładnie wybarwiona, może również dlatego, że mało słońca więc kolor jeszcze nasycony, to samo piwonie, niestety jeszcze kilka dni i opadną. Za szybko przekwitają. Róż nigdy nie ukorzeniałam, ale tak mi zal było tego pędy Afrodyty, że spróbowałam. Może się uda. A Ty nakrywasz butelkami młode sadzonki? Póki co postawiłam je w doniczkach, w cieniu i będę czekać co się wydarzy.

Maryniu, dziękuję ;:196 jest każdego dnia piękniej! ;:167

Lucynko,
ja przy dyptamie nie manipuluję w ogóle, nawet jest tak posadzony, że w ogóle się obok niego nie przechodzi, chyba że z kosiarką. A jak rosną przy nim chwasty, to... niech rosną :wink: Słyszałam i czytałam, że poparzenia nim są bardzo dotkliwe, więc jestem ostrożna.

Jadziu, mąż ma wiele pomysłów, a jak mu się jeszcze to i owo podpowie, to pomyśli, po gdyba i do dzieła... donice już zabezpieczone przed wilgocią, jeszcze ustawić napełnić ziemią (a wcześniej ją zakupić) no i coś przesadzić i posadzić do nich. Na pewno 4 będą obsadzone tym co mam, pozostałe dwie to chyba obsadzę nagietkami, bo już nie chcę kupować rozsad.
Kaskada jest już od kilku lat, mam małe oczko wodne u jej podnóża, w tym roku wywaliłam z niego wodne trawy, które się bardzo rozrosły. Lubię je... i owady również, przylatują do wodopoju bardzo chętnie ;:333

Zauważyłyście, że w tym roku mniej jest rozsad do kupienia? A może tylko u mnie tak...

Róża Elmshorn również zaczyna kwitnienie. Nie cięłam jej w ogóle i puszczona jest na żywioł... Daje sobie radę, ale chce udawać okrywową :roll: ;:306

Obrazek

Obrazek

Maczek kalifornijski również puszczony jest na żywioł... Będę musiała go trochę poskromić, bo zaczyna być wyższy niż moja jedna róża :;230

Obrazek

Mówiłam, ze kocham łubin? Tak... to powtórzę :wink: Poza tym kojarzy mi się z taką sielskością. W tym roku mam go mniej niż poprzednio, bo on lubi sobie znikać i pojawiać się w innych miejscach. Kupię jakieś nasionka jego, chciałabym ciemno różowy.

Obrazek

Obrazek

W tym roku przesadziłam hortensje ogrodowe, który rosły przy północnej ściany domu. Teraz poszły przy ogrodzenie, będą robić za niski żywopłot, słońca będą miały więcej niż poprzednio, a miały może przez godzinę, dwie... Teraz co najmniej do 3 - 4 godzin. Mam nadzieję, że im to nie będzie przeszkadzać. Na ich miejsce dosadziłam hosty, a te które już tam rosły, jakby się wyksponowały....

Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu! ;:196

P.S.
Zauważyłam, że hosty takie nieoplewione... ale cóż... chwast też musi rosnąć ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze jeden powojnik... Dzieci Warszawy, w tym roku cięty do samej ziemi, bo zmarzł....

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Basiu cudnie róże kwitną u Ciebie:) LO zjawiskowa ;:138 U mnie też rośnie, ale ma jaśniejsze liście i jeszcze w pąkach.
Hosty masz ciekawe i łubin no właśnie wysiałam go w donicy.Też go lubię. Kiedyś rósł u mnie fioletowy, ale potem zanikł na dobre.

Miłego weekendu życzę :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Basiu.
Najpierw pochwalę męża. Wielkie brawa za te cudne drewniane donice ;:63
Len posieję sobie. Muszę złożyć zamówienie w sklepie internetowym, bo teraz w sklepach to już trudno o nasionka. Tak się składa że innych też muszę dokupić na jesienne wysiewy, więc przy okazji zamówię len.
Łubiny piękne i też je bardzo lubię. Tak jak powiadasz są krótkowieczne. Co dwa trzy lata trzeba wysiewać, bo inaczej wyginą. Ja w tym roku posiałam sobie właśnie ten biały. Marzy mi się jeszcze żółty. Widziałam nawet u nas na targu, ale wielkie kwitnące sadzonki wydarte z gruntu. Chyba ciężko było by z przyjęciem :roll:
Róże zaczynają przepiękny spektakl. Toż to już za chwilę będzie raj w naszych ogrodach. L O niesamowita ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A nie zaskoczyłam, Basiu, że to dzwonek skupiony. U mnie jeszcze nie kwitnie. Ale już niebawem zakwitnie na pewno. Fajny jest w tym roku.
Zapewne te jakby luksusowe podpórki prezentują się całkiem całkiem. Fajnie sobie to z nimi wymyśliłaś. ;:215
Jestem także zauroczona nowymi donicami. Są na prawdę super! ;:180 ;:180 ;:180 ;:303
Łubiny masz piękne. ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Hosty dostały powera i wyglądają świetnie niziutkie a krępe widać ze ślimaki im nie grożą.Chwasty to rośliny których nie chcemy a to wszystko pożyteczne prócz trawy oczywiście.Fajnie wygląda kepka maczka kalifornijskiego kiedyś też go miałam ale wciąż był na cyku i się przewalał a dzwonek skupiony nie ma zamiaru u mnie rosnąć to samo jeżówki już dam sobie z nimi spokój to samo z języczką pomarańczową.Łubiny i ja muszę pochwalić bo i one nie chcą u mnie rosnąć nawet jeden rok .No cóż trzeba wreszcie dojrzeć i nic na siłę .muszę zebrać nasiona z białej naparstnicy dopiero ja dzisiaj zauważyłam jak odsłoniłam różany pęd.Biedna pożarta od góry do dołu i nawet 1m nie ma może teraz trochę dojdzie do siebie.Udanego weekendu Basiu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu LO niesamowita, tak cudnie obsypana kwiatami. ;:oj
Donice piękne, powoli zapełnisz roślinami i będą się wspaniale prezentować. ;:215
Też obsadzałam donice roślinami z ogródka, tylko dwie pelargonie i koleusy miniaturowe kupiłam. U nas na giełdzie hurtowej zatrzęsienie sadzonek warzyw i kwiatów. ;:108
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzisiaj pochwalę M-owe donice! Obrazek

Ciekawa jestem co też w nich urośnie!Ozdoby to niewątpliwe w ogrodzie... ;:108 Miłego weekendu Basiu!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wczorajszym upale dzisiaj dzień wytchnienia. Słońce chowa się za chmurami, które możliwe, że przyniosą deszcz. Niestety taki upał jak był wczoraj nie służy naszym roślinom, szczególnie piwoniom i różom, które w momencie przekwitają, a te pierwsze to praktycznie gotują się.

Aniu, Wiolu , dziękuję bardzo. LO szczególnie jak zaczyna kwitnąć, jak nie ma słońca to ma mocny nasycony kolor. Teraz ten kolor przybiera inny, odcień, ale zapach nada obłędny. Niestety w tym roku ona jako pierwsza złapała plamistość. W przyszłym roku muszę ją mocno prześwietlić i przyciąć.
Mam u siebie dużo młodych łubinków, które w przyszłym roku zakwitną, bardzo się cieszę.

Wiolu, Beatko, dziękuję w imieniu męża :)

Beatko, ja ogólnie bardzo lubię różne dzwonki. Miałam u siebie taki o wielkich "dzwonach" w stosunku do wielkości całej roślinki, ale zniknął mi. Ale póki co mam jeszcze karpacki, skupiony i brzoskwinio listny. A po kątach ogrodu chowa się taki łąkowy, pospolity.

Jadziu, póki co ślimaki nie objadają mi host, ale zaczęły się częstować pomidorami ;:222 już mam trzy z objedzonymi czubkami... ech... Mój maczek też się przewala, są miejsca w których mu pozwalam na takie zachowania, ale z kilku będę musiała go usunąć. Jadziu, masz rację! Nic na siłę, jeśli coś nie rośnie, albo źle się sprawuje, to nie ma co się upierać. Lepiej tę energię przekierować na coś co nam się w ogrodzie dobrze sprawuje.

Soniu, Maryniu wczoraj już donice stanęły na swoim miejscu i zapełniły się roślinkami Póki co jest w nich sporo luzy, ale liczę że roślinki się zagęszczą.

Do donic poszło kilka stokrotek afrykańskich (z tym że dwie muszę przenieść do innej bo w miejscu co są teraz donica ma sporo cienia, a te kwiaty nie kwitną w cieniu), posadziłam Milion Dzwonków w kolorze żółtym, sa nagietki, które wysiałam "na rozsadę", ale rzadko i rozsada jest już na miejscu docelowym, są pnące pelargonie oraz kilka roślinek, których już nazw nie pamiętam, ale jak podrosną to na pewno się pochwalę.

Róże zaczynają jedna po drugiej....

Lady of Shalott jest niesamowita w kolorze:

Obrazek

Obrazek

Princess Alexandra of Kent, póki co jednym kwiatkiem

Obrazek

Krzaczasty, historyczny potarganiec o niezwykle pachnących kwiatach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gizelka

Obrazek

Obrazek

I pachnące cukiereczki - Variegata di Bologna:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec piżmowa, cudownie pachnąca i niepozorna, ale jakże piękna Felicia. Bardzo polecam ze względu na zapach, ale panna bardzo długo u mnie była z fochem, bo zmieniłam jej miejscówkę, a one szczególnie tego nie lubią.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Basiu :wit ale ty masz dużo przepięknych , duzych róz.
Co jedna to piękniejsza. ;:63 ;:63
Gizelka cudna.I ja z niej jestem bardzo zadowolona ;:173
I wszystkie widać zdrowe. Czy je zasilasz ???
Powojniki piękne .
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję ;:196 niestety w tym roku bardzo mocno zerował na różach skoczek, ale nie było okazji zrobić oprysku, a teraz zrobiła się czarna plamistość, szczególnie na LO.
Zasilam granulowanym obornikiem, bydlęcym albo kurzym, w zależności jaki uda mi się kupić.
Pozdrawiam, Basia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”