Jeżeli chodzi o pomidor wczesny to ja bardzo polecam Anna Russian, plenna i smaczna, oczywiście do upraw amatorskich.
A ja mam parę pytań początkującego pomidoromaniaka na swoje spożycie

, fajnie by było jakby ktoś odpowiedział.
1) Czy na zdjęciu to chloroza magnezowa, szklarnia położona niżej działki, grunt dość mokry, podejrzewam że wypłukało nawozy, teraz zasilam co tydzień podlewaniem florovitem, plus oprysk Ca raz w tygodniu? Już raz poszedł siarczan Mg 0,3%, problem dotyczy pojedyczych krzaków starszych liści.
Czy dolistnie też dawać potas i magnez raz na tydzień?
2) Jeżeli grunt jest mokry, to mam pomysł by w przyszłym roku posadzić pomidory w takich doniczkach bez dna, by były wyżej i korzenie miały powietrze. Czy mogę gdzieś takie osłony plastykowe (może grubsze niż doniczki by były wielorazowe) kupić, czy trzeba robić samoróbki? Jaki wymiar i głębokość mogą mieć na krzak takie doniczki?
3) Moje krzaki są już wysokie, mają nawet 2 metry (chińska odmiana szczepionego pomidora Mei Shuai nawet wyżej), większość pomidorów ma 6 grono, i się tworzy 7, prowadzone są na jeden pęd, ale z uwagi na małą szklarnię są bardzo gęsto. Czy już ogławiać, czy za wcześnie?
4)Czy pomidory koktajlowe prowadzić na 2-3 pędy czy pozwolić rosnąć na żywioł?
5) i ostatnie pytanie - część najniższych gron ma duże pomidory, ale w większości to są te bliżej łodygi, natomiast na końcu grona są zawiązane malutkie pomidorki. Czy zostawić te malutkie na końcu grona, mają szansę urosnąć, czy nie?