Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.2
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.2
Nasiona dziwaczka nie potrzebują stratyfikacji, moje zawsze kiełkują po ok. 10-14 dniach w temperaturze 24 stopni. Im wyższa temperatura, tym szybciej kiełkują
No to jeszcze czekam. Moje raczej mają ciepło, bo stoją na kaloryferze, ale w piecu palone jest dopiero popołudniami - w ciągu dnia mają temp.18-20 stopni - może to je hamuje?
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie chcę być złą wróżką, ale przypuszczam że nasiona były do niczego. Jeżeli za dwa dni nic nie wykiełkuje to spróbuj je wykopać i zobaczyć czy czasem nie zgniły.
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Was
Tutaj mnie jeszcze nie było. Ostatnio znalazłem parę zapomnianych nasion dziwaczka w kieszeni. Z okazji tego, że u mnie nawet najmniejsza gałązka i najmniejsze nasionko się nie zmarnują, postanowiłem posiać je w pojemniczki, wcześniej przez parę godzin moczyłem je w wodzie, już po paru dniach od posadzenia pierwsze roślinki wystawiły kiełki. Mam nadzieję, że coś z nich będzie
Pozdrawiam.

Mi najlepiej rosły w ubiegłym roku te dziwaczki, które posiałam bezpośrednio do gruntu. Te co siałam wcześniej i wysadzałam później nie miały ani kwiatka.
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Kacper, dziwaczki mają bardzo rozwinięty i duży w stosunku do części nadziemnej system korzeniowy. Przesadź te młode siewki do większych i głębszych pojemników, tylko postaraj się nie naruszać korzenia, najlepiej więc z całą bryłą ziemi, w której teraz rosną. Te pojemniki po jogurtach są stanowczo za małe. I zapewnij im więcej światła i niższą temperaturę, bo już widać, że są wyciągnięte.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
Dziękuję za cenne informacje
na pewno to zrobię !

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Nie za mało miejsca ma? Zanim go wysadzisz do gruntu to rozsadzi tą mnożarkę 

Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
To jest paletka 6x6cm i na razie spokojnie mogą sobie tam rosnąć. Potem pójdą w doniczki prpdukcyjne 9x9cm i do gruntu.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co prawda staroć ale może przyda się tu rzucić nieco światła na dziedziczenie kolorów u dziwaczka. 

-
- 50p
- Od: 15 mar 2018, o 15:50
Super te wasze dziwaczki. Ja siałam dwa razy i ani razu nie wykiełkowały. Pewnie nasiona były do niczego. Miałam już nie siać ale patrzę na wasze i może jednak spróbuję raz jeszcze.
Właśnie i powyższa opcja jest najlepsza
ja też poluję na bulwy dziwaczkowe, ale nigdzie nie mogę znaleźć. 

Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
No właśnie bulwy.
Wygladają kształtem jak pietruszka tylko są ciemne.Właśnie dzisiaj kupiłem dwie sztuki bo były sprzedawane na sztuki.
Co do koloru to nikt nie wiedział ponieważ bulwy były luzem włożone w opakowanie zbiorcze.
Kupiłem w lokalnym centrum ogrodniczym pod Warszawą po 1,50 za sztukę teraz myślę że chyba jeszcze dokupię.
Ale kiedy je dołować? A może pędzić w dużej donicy?
Wygladają kształtem jak pietruszka tylko są ciemne.Właśnie dzisiaj kupiłem dwie sztuki bo były sprzedawane na sztuki.
Co do koloru to nikt nie wiedział ponieważ bulwy były luzem włożone w opakowanie zbiorcze.
Kupiłem w lokalnym centrum ogrodniczym pod Warszawą po 1,50 za sztukę teraz myślę że chyba jeszcze dokupię.
Ale kiedy je dołować? A może pędzić w dużej donicy?
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Pewnie, że już można w donicy, tylko dużej. Sadzić można dopiero po ostatnich wiosennych przymrozkach. A te zdarzają się nawet w maju czasami. Ja bym jeszcze nie sadziła do gruntu.
1,50 za sztukę
a ja nadal nigdzie nie mogę znaleźć. Ale w sobotę mamy rynek
może upoluję. 
Tutaj cenne źródło informacji na temat dziwaczka
https://zojeczka.wordpress.com/2011/12/ ... ek-jalapa/
1,50 za sztukę

Tutaj cenne źródło informacji na temat dziwaczka

Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo