Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Ta żółta miniaturowa dalia to 'Gamelan'? Lilie i te inne kwiatki ładne ale ja czekam na dalie ;:65
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Florianie! Zgadza się, to Gamelan! Powoli zaczynają jedna po drugiej. :heja

Zuza! Nie rozpaczaj! Może wypuści, ale jak zakwitnie, to we wrześniu ;:131 U mnie właśnie burza była. Rano zobaczę, co i jak mi sponiewierała :roll:

Dziękuję Małgorzatko! ;:196 Starałam się. Miałam ostatnio refleksję, że powinnam przestać pstrykać i zacząć wreszcie się przykładać. Może mi się kolejne też udadzą w miarę... ;:218

Marysiu! To dereń karłowy. Pięknie mu się wybarwiają liście na wierzchołkach gałęzi. Dziękuję w imieniu lilii. Sadziłam w zeszłym roku i cieszę się, że tak pięknie urosły i zakwitły. Jak pisałam, wyhodowanie liliowców z siewek nie jest trudne, raczej wymaga spokoju niż cierpliwości... ;:306 Zakwitły bardzo szybko, dwa sezony wcześniej niż te z kapersów ;:333

Dziś porządkowałam szklarnię, pieliłąm podwiązywałam pomidorki. Synuś mi podwiązał ogóreczki. W ogóle cały dzień coś podpierałam i podwiązywałam. Przydało się przed dzisiejszą burzą :wink:

Zakwitła kolejna dalia: Totally Tangerine
Obrazek

Liliowce - siewki
Obrazek

Obrazek

Cynia
Obrazek

Dalia Zingaro
Obrazek

Poesie
Obrazek

Jeszcze nie wiem co to ale przypomina mi jakąś Gallery
Obrazek

Lilia - nie znam nazwy
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak na forum ciekawe rzeczy człowiek widzi po raz pierwszy Cudne lilie ,liliowce ,dalie te pstrokate urokliwe clematiski, ;:oj Pełna paleta kolorów a zdjęcia na 6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Teraz podziwiam dalie ;:63 .
Miłka, ostatnie zdjęcie -pomarańczowa róża - pamiętasz coś o niej? ;:180 .
Nie złość się, ale nie pamiętam, czy po posadzeniu w dobrym dołku (to mam opanowane :roll: ) mam jeszcze zasilać dalie?.
Jedna znów ma ponad 2 metry, a kwiat taki sobie; co ją gna do góry?.
Poprzednia jej właścicielka twierdzi, żeby nie dawać jej żadnego żarełka w przyszłym roku, to może będzie w miarę normalna (pojęcie względne) ;:306 . Siewki liliowców super, ale ja część swoich muszę upłynnić, bo za bardzo się rozrosły ;:131 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beciu! Bardzo Ci dziękuję! W każdym z innych ogrodów można znaleźć coś ciekawego i innego niż w swoim :)

Aniu! Jeśli chodzi o tą różę z poprzedniego postu, to jest Fellowship, a sprzedawany w Rosarium pod nazwą Friedship. Dość fajna, zdrowa i obficie kwitnąca ;:215
Ja dałam w połowie czerwca taki długodziałający z guano, ale w zeszłym roku dałam daliom w połowie lipca taki nawóz do pomidorów i jadły go do października.
Siewek liliowców już sporo rozdałam i nie będę robić kolejnych, choć obecne zdjęcia kuszą, żeby coś jeszcze posadzić... ;:306

Dziś miałam niczego nie robić, ale jak to ja zagalopowałam się! Poczyściłam kilka miejsc, poczalałam z sekatorem na różach okrywowych, które właśnie przekwitły. Na szczęscie nie musiałam podlewać, bo w nocy podlało.

Dalii coraz więcej, ale dam zdjęcia, jak będą w pełnym rozkwicie i słonko zaświeci.

Na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miłko przepiękny pokaz dalii, moje jeszcze w tyle, ale ważne że są ;) Dopiero wróciłam z nad morza, na pokaz lilii - jutro będę robić zdjęcia :wink: Pozdrawiam ;:196 :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie, jestem zawiedziona - gdzie dalie? ;:145 . Lilie owszem bardzo lubię, ale ten wątek jest głównie o tej porze roku o daliach, czyżbym się myliła? ;:168 .
A co z tą moją artystką, co rośnie do nieba; tej chyba nie będę nawozić ;:185 .
Ok, to coś im zaaplikuję w płynie. Kurde, jak mówi moja koleżanka - chyba pakuję się w dalie ;:170 .
Moja koleżanka robi świetne ogórki konserwowe; jak nie lubię w ogóle, to jej są pyszne. "Wiesz, zrobię Ci ogórków, ale jeszcze pamiętam smak ubiegłorocznego dżemu z różą, był super".
Jestem ugotowana, muszę się podzielić :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko! No to sobie muszę pooglądać Twoje lilie! Narób dużo zdjęć! Urlop pewnie udany!

Aniu! Zamęczysz mnie! ;:306 Nie żałuj tej dalii też. Pewnie taka jej natura, że jest wysoka! Ma jakąś nazwę?
No to masz dalie:

Dazzling Magic
Obrazek

Goldorange
Obrazek

Totally Tangerine
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

No to się rozsiadam wygodnie i zaczynam oglądać coroczny pokaz pięknych dalii ;:108
Miłka, czy Ty nie słyszysz jak my wszystkie tupiemy niecierpliwie nóżkami? :D
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Piękne lilie a dalie zaczynają swój szow
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, Ciebie się nie da zamęczyć; energii masz za co najmniej 3 osoby ;:108 .
Jednakowoż bardzo Ci dziękuję za zdjęcia dalii, bo są śliczne, a pomarańczowa głównie, bo to mój kolor od zawsze, a szczególnie w tym sezonie :tan .
Moja 2,5 metrowa nie ma nazwy, a podobnych jest kilka. Niech się rozhuśta, to pokażę zdjęcia, może rozpoznasz. Już dobrze, dobrze, tej też dam jedzonka ;:173 . Pewnie masz rację, że taka jej natura, bo w ub. roku była w innym miejscu i też tak wybujała. Dobrze, że jestem wysoka, to nie muszę zadzierać głowy, żeby zobaczyć jej kwiat, chociaż do 2,5m trochę mi brakuje ;:306 .
;:168
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Takie lilie jak u Ciebie na 3 pierwszych zdjęciach też mam ale nie znam nazwy, odmiany, mogę tylko powiedzieć, ze są nie do zdarcia, niezawodne od lat.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Muszę przyznać, że i ja oglądając Twoje lilie / liliowce cały czas, mimo ich uroku, czekam jednak na dalie. To one są chyba najbardziej oczekiwanymi kwiatami u Ciebie. Ileś już kwitnie, ale cała masa każe na siebie jeszcze czekać, prawda? Jedna z tych, co mi dałaś też zakwitła, ale jak się nazywa? Oczywiście nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Totally Tangerine' piękna! Inne piękne dopiero będą - jak się całkiem rozwiną więc ja jestem cierpliwy ;:19
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super lilie a już i dalie rozkrecają sie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany