Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Ta żółta miniaturowa dalia to 'Gamelan'? Lilie i te inne kwiatki ładne ale ja czekam na dalie 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Florianie! Zgadza się, to Gamelan! Powoli zaczynają jedna po drugiej.
Zuza! Nie rozpaczaj! Może wypuści, ale jak zakwitnie, to we wrześniu
U mnie właśnie burza była. Rano zobaczę, co i jak mi sponiewierała
Dziękuję Małgorzatko!
Starałam się. Miałam ostatnio refleksję, że powinnam przestać pstrykać i zacząć wreszcie się przykładać. Może mi się kolejne też udadzą w miarę...
Marysiu! To dereń karłowy. Pięknie mu się wybarwiają liście na wierzchołkach gałęzi. Dziękuję w imieniu lilii. Sadziłam w zeszłym roku i cieszę się, że tak pięknie urosły i zakwitły. Jak pisałam, wyhodowanie liliowców z siewek nie jest trudne, raczej wymaga spokoju niż cierpliwości...
Zakwitły bardzo szybko, dwa sezony wcześniej niż te z kapersów
Dziś porządkowałam szklarnię, pieliłąm podwiązywałam pomidorki. Synuś mi podwiązał ogóreczki. W ogóle cały dzień coś podpierałam i podwiązywałam. Przydało się przed dzisiejszą burzą
Zakwitła kolejna dalia: Totally Tangerine

Liliowce - siewki

Cynia

Dalia Zingaro

Poesie

Jeszcze nie wiem co to ale przypomina mi jakąś Gallery

Lilia - nie znam nazwy

Zuza! Nie rozpaczaj! Może wypuści, ale jak zakwitnie, to we wrześniu

Dziękuję Małgorzatko!

Marysiu! To dereń karłowy. Pięknie mu się wybarwiają liście na wierzchołkach gałęzi. Dziękuję w imieniu lilii. Sadziłam w zeszłym roku i cieszę się, że tak pięknie urosły i zakwitły. Jak pisałam, wyhodowanie liliowców z siewek nie jest trudne, raczej wymaga spokoju niż cierpliwości...

Dziś porządkowałam szklarnię, pieliłąm podwiązywałam pomidorki. Synuś mi podwiązał ogóreczki. W ogóle cały dzień coś podpierałam i podwiązywałam. Przydało się przed dzisiejszą burzą

Zakwitła kolejna dalia: Totally Tangerine

Liliowce - siewki

Cynia

Dalia Zingaro

Poesie

Jeszcze nie wiem co to ale przypomina mi jakąś Gallery

Lilia - nie znam nazwy

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak na forum ciekawe rzeczy człowiek widzi po raz pierwszy Cudne lilie ,liliowce ,dalie te pstrokate urokliwe clematiski,
Pełna paleta kolorów a zdjęcia na 6

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Teraz podziwiam dalie
.
Miłka, ostatnie zdjęcie -pomarańczowa róża - pamiętasz coś o niej?
.
Nie złość się, ale nie pamiętam, czy po posadzeniu w dobrym dołku (to mam opanowane
) mam jeszcze zasilać dalie?.
Jedna znów ma ponad 2 metry, a kwiat taki sobie; co ją gna do góry?.
Poprzednia jej właścicielka twierdzi, żeby nie dawać jej żadnego żarełka w przyszłym roku, to może będzie w miarę normalna (pojęcie względne)
. Siewki liliowców super, ale ja część swoich muszę upłynnić, bo za bardzo się rozrosły
.

Miłka, ostatnie zdjęcie -pomarańczowa róża - pamiętasz coś o niej?

Nie złość się, ale nie pamiętam, czy po posadzeniu w dobrym dołku (to mam opanowane

Jedna znów ma ponad 2 metry, a kwiat taki sobie; co ją gna do góry?.
Poprzednia jej właścicielka twierdzi, żeby nie dawać jej żadnego żarełka w przyszłym roku, to może będzie w miarę normalna (pojęcie względne)

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- takasobie
Beciu! Bardzo Ci dziękuję! W każdym z innych ogrodów można znaleźć coś ciekawego i innego niż w swoim
Aniu! Jeśli chodzi o tą różę z poprzedniego postu, to jest Fellowship, a sprzedawany w Rosarium pod nazwą Friedship. Dość fajna, zdrowa i obficie kwitnąca
Ja dałam w połowie czerwca taki długodziałający z guano, ale w zeszłym roku dałam daliom w połowie lipca taki nawóz do pomidorów i jadły go do października.
Siewek liliowców już sporo rozdałam i nie będę robić kolejnych, choć obecne zdjęcia kuszą, żeby coś jeszcze posadzić...
Dziś miałam niczego nie robić, ale jak to ja zagalopowałam się! Poczyściłam kilka miejsc, poczalałam z sekatorem na różach okrywowych, które właśnie przekwitły. Na szczęscie nie musiałam podlewać, bo w nocy podlało.
Dalii coraz więcej, ale dam zdjęcia, jak będą w pełnym rozkwicie i słonko zaświeci.
Na dziś:

Aniu! Jeśli chodzi o tą różę z poprzedniego postu, to jest Fellowship, a sprzedawany w Rosarium pod nazwą Friedship. Dość fajna, zdrowa i obficie kwitnąca

Ja dałam w połowie czerwca taki długodziałający z guano, ale w zeszłym roku dałam daliom w połowie lipca taki nawóz do pomidorów i jadły go do października.
Siewek liliowców już sporo rozdałam i nie będę robić kolejnych, choć obecne zdjęcia kuszą, żeby coś jeszcze posadzić...

Dziś miałam niczego nie robić, ale jak to ja zagalopowałam się! Poczyściłam kilka miejsc, poczalałam z sekatorem na różach okrywowych, które właśnie przekwitły. Na szczęscie nie musiałam podlewać, bo w nocy podlało.
Dalii coraz więcej, ale dam zdjęcia, jak będą w pełnym rozkwicie i słonko zaświeci.
Na dziś:

Miłka
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Miłko przepiękny pokaz dalii, moje jeszcze w tyle, ale ważne że są ;) Dopiero wróciłam z nad morza, na pokaz lilii - jutro będę robić zdjęcia
Pozdrawiam

Pozdrawiam - Justyna
- Pulpa222
No nie, jestem zawiedziona - gdzie dalie?
. Lilie owszem bardzo lubię, ale ten wątek jest głównie o tej porze roku o daliach, czyżbym się myliła?
.
A co z tą moją artystką, co rośnie do nieba; tej chyba nie będę nawozić
.
Ok, to coś im zaaplikuję w płynie. Kurde, jak mówi moja koleżanka - chyba pakuję się w dalie
.
Moja koleżanka robi świetne ogórki konserwowe; jak nie lubię w ogóle, to jej są pyszne. "Wiesz, zrobię Ci ogórków, ale jeszcze pamiętam smak ubiegłorocznego dżemu z różą, był super".
Jestem ugotowana, muszę się podzielić
.

A co z tą moją artystką, co rośnie do nieba; tej chyba nie będę nawozić

Ok, to coś im zaaplikuję w płynie. Kurde, jak mówi moja koleżanka - chyba pakuję się w dalie

Moja koleżanka robi świetne ogórki konserwowe; jak nie lubię w ogóle, to jej są pyszne. "Wiesz, zrobię Ci ogórków, ale jeszcze pamiętam smak ubiegłorocznego dżemu z różą, był super".
Jestem ugotowana, muszę się podzielić

Pozdrawiam Ania
- takasobie
Justynko! No to sobie muszę pooglądać Twoje lilie! Narób dużo zdjęć! Urlop pewnie udany!
Aniu! Zamęczysz mnie!
Nie żałuj tej dalii też. Pewnie taka jej natura, że jest wysoka! Ma jakąś nazwę?
No to masz dalie:
Dazzling Magic

Goldorange

Totally Tangerine

Tutti Frutti

Aniu! Zamęczysz mnie!

No to masz dalie:
Dazzling Magic

Goldorange

Totally Tangerine

Tutti Frutti

Miłka
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
No to się rozsiadam wygodnie i zaczynam oglądać coroczny pokaz pięknych dalii
Miłka, czy Ty nie słyszysz jak my wszystkie tupiemy niecierpliwie nóżkami?

Miłka, czy Ty nie słyszysz jak my wszystkie tupiemy niecierpliwie nóżkami?

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Piękne lilie a dalie zaczynają swój szow
- Pulpa222
Miłko, Ciebie się nie da zamęczyć; energii masz za co najmniej 3 osoby
.
Jednakowoż bardzo Ci dziękuję za zdjęcia dalii, bo są śliczne, a pomarańczowa głównie, bo to mój kolor od zawsze, a szczególnie w tym sezonie
.
Moja 2,5 metrowa nie ma nazwy, a podobnych jest kilka. Niech się rozhuśta, to pokażę zdjęcia, może rozpoznasz. Już dobrze, dobrze, tej też dam jedzonka
. Pewnie masz rację, że taka jej natura, bo w ub. roku była w innym miejscu i też tak wybujała. Dobrze, że jestem wysoka, to nie muszę zadzierać głowy, żeby zobaczyć jej kwiat, chociaż do 2,5m trochę mi brakuje
.

Jednakowoż bardzo Ci dziękuję za zdjęcia dalii, bo są śliczne, a pomarańczowa głównie, bo to mój kolor od zawsze, a szczególnie w tym sezonie

Moja 2,5 metrowa nie ma nazwy, a podobnych jest kilka. Niech się rozhuśta, to pokażę zdjęcia, może rozpoznasz. Już dobrze, dobrze, tej też dam jedzonka

Pozdrawiam Ania
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Takie lilie jak u Ciebie na 3 pierwszych zdjęciach też mam ale nie znam nazwy, odmiany, mogę tylko powiedzieć, ze są nie do zdarcia, niezawodne od lat.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Muszę przyznać, że i ja oglądając Twoje lilie / liliowce cały czas, mimo ich uroku, czekam jednak na dalie. To one są chyba najbardziej oczekiwanymi kwiatami u Ciebie. Ileś już kwitnie, ale cała masa każe na siebie jeszcze czekać, prawda? Jedna z tych, co mi dałaś też zakwitła, ale jak się nazywa? Oczywiście nie pamiętam.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
'Totally Tangerine' piękna! Inne piękne dopiero będą - jak się całkiem rozwiną więc ja jestem cierpliwy 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super lilie a już i dalie rozkrecają sie