Grusza: pytania podstawowe i nietypowe

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe

Post »

Chciałabym poznać zdanie Expertów: czy mimo wszystko warto zastosować Score 250 EC na młodą i starszą gruszę? Wyrzucić ich nie mogę, jałowców w bliskim otoczeniu też nie, bo nie nasze. jeśli nie będę pryskać, nie będzie dobrych owoców. Stosownie ekologicznych środków na rdzę gruszy to nie dla mnie zabawa. Chciałabym JAK NAJMNIEJ CHEMII używać, teraz na inwazję mszyc i przędziorków i innych przyjaciół ( kłaniają się zaniedbania wczesnowiosenne) będę stosować Emulpar 940 EC. To wydaje mi się bez sensu teraz: te grusze w naszym ogrodzie, będą miały co roku rdzę, ( bo i tak jest), bo sąsiad nie usunie jałowców. Jak radzicie, pryskać?

Dzięki wielkie za pomoc ;:167
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnym rozwiązaniem może być przeszczepienie na odmiany tolerancyjne. Ja z powodu rdzy gruszy nie sadziłem grusz europejskich tylko azjatyckie. Na własne potrzeby na tych drzewach zaszczepiłem kilka gałęzi grusz europejskich. I na nich co roku występuje rdza ale w małym nasileniu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18

Post »

Mam 4-5 letnią gruszę General Leclerc od dwóch lat walczę z rdzą/parchem, zresztą tak mi się wydaję że to są te choroby, prosiłbym o potwierdzenie i poradę co z tym paskudztwem robić. Wiosną pryskałem miedzianem, a potem w odstępach czasowych 2 razy Zato i raz evasilem poprawy żadnej, co robić? Owoców na drzewie jest ok 20 sztuk, wydaję mi się że jak na 3 metrowe już drzewo to jest mało, widać że drzewo jest mocno osłabione, naprawdę zastanawiam się, że jak mi te owoce zgniją to chyba skorzystam z siekierki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rdzy chyba nie ma, jest za to jakiś szkodnik - podskórnik? Jeśli mam rację to złe opryski, a grusza 4-5 lat to jeszcze dużych plonów nie daje.
Pozdrawiam,
Tomek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Michal86 Ani parch ani rdza tak jak napisał massur podskórnik gruszowy trzeba pylić podczas pękania pączków.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Michal86
100p
100p

Post »

A teraz mogę robić opryski na tego podskórnika gruszy?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym oberwał i spalił wszystkie zaatakowane liście.
Pozdrawiam,
Tomek
Michal86
100p
100p

Post »

massur, zrobię jak piszesz tylko wtedy liści prawie w ogóle nie zostanie :lol:
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Możesz "na raty" ale roślina powinna sobie poradzić szybko wypuszczając nowe, efekt może Cię zaskoczyć... :wink:
Pozdrawiam,
Tomek
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Co do Score 250 inną kwestią jest to, że chyba najmniejszą ilość środka to 50ml, a to oznacza że na etykiecie z pewnością będzie napisane "przeznaczony dla użytkownika profesjonalnego". Co wiąże się z tym, że aby zakupić i stosować trzeba mieć odpowiednie papiery. W innym wypadku jak sąsiad doniesie pewnie kłopoty.
Od 2013 roku są wprowadzone przepisy które mówią że amator może kupić środek jedynie w małym opakowaniu, a jak nie ma owego środka w małym opakowaniu to nie ma takiej możliwości, aby go nabył i stosował. Oczywiście ceny środków w małych opakowaniach są nieekonomiczne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Można kupić bez problemu, jedyny problem to, że 50ml to naprawdę dużo na mały przydomowy sad....
Pozdrawiam,
Tomek
kanap
200p
200p

Post »

Nie oto chodzi czy można kupić czy nie. Tylko o to, że przy kontroli w papierach tego masz wpisane, że "przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych", a użytkownik profesjonalny to taki który odbył kurs i zdał egzamin, jakkolwiek poważnie to brzmi.Nie ma małych opakowań nie ma przeznaczenia dla amatorów.

Weź sobie taki mospilan za przykład opakowanie 2,5g masz wpisane przeznaczony dla użytkowników nie profesjonalnych, bierzesz opakowanie 20g i już masz "przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych". Chyba ustawa z 2013 roku wprowadziła tego typu przepisy aby użytkownik amatorski nie mógł kupić opakowań większych i de facto płacił więcej za produkty w małych opakowaniach.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przy jakiej kontroli? Kto i na podstawie czego miałby sprawdzać jakie mam opryski w domu? Nie popadajmy w paranoję...
Pozdrawiam,
Tomek
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Witam.Mam problem z dwiema kilkuletnimi gruszami.Pierwsza to konferencja.Ma owoce pierwszy raz,ładnie rosła a teraz zauważyłam,że coraz więcej liści jest czarnych.
Obrazek

Obrazek
A druga to bonkreta lub lukasówka.Ma jakieś dziwne kropki na spodniej stronie liści.
Obrazek
Czy da się jakoś te drzewka uratować??
Pozdrawiam Ewa
kanap
200p
200p

Post »

Na tej drugiej masz rdzę gruszy i parcha gruszy. Na pierwszej nie wiem, może zaraza ogniowa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”