Dzięki wielkie za pomoc
Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
- alette
- 100p

- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Chciałabym poznać zdanie Expertów: czy mimo wszystko warto zastosować Score 250 EC na młodą i starszą gruszę? Wyrzucić ich nie mogę, jałowców w bliskim otoczeniu też nie, bo nie nasze. jeśli nie będę pryskać, nie będzie dobrych owoców. Stosownie ekologicznych środków na rdzę gruszy to nie dla mnie zabawa. Chciałabym JAK NAJMNIEJ CHEMII używać, teraz na inwazję mszyc i przędziorków i innych przyjaciół ( kłaniają się zaniedbania wczesnowiosenne) będę stosować Emulpar 940 EC. To wydaje mi się bez sensu teraz: te grusze w naszym ogrodzie, będą miały co roku rdzę, ( bo i tak jest), bo sąsiad nie usunie jałowców. Jak radzicie, pryskać?
Dzięki wielkie za pomoc
Dzięki wielkie za pomoc
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnym rozwiązaniem może być przeszczepienie na odmiany tolerancyjne. Ja z powodu rdzy gruszy nie sadziłem grusz europejskich tylko azjatyckie. Na własne potrzeby na tych drzewach zaszczepiłem kilka gałęzi grusz europejskich. I na nich co roku występuje rdza ale w małym nasileniu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Michal86
- 100p

- Od: 6 maja 2018, o 08:18
Mam 4-5 letnią gruszę General Leclerc od dwóch lat walczę z rdzą/parchem, zresztą tak mi się wydaję że to są te choroby, prosiłbym o potwierdzenie i poradę co z tym paskudztwem robić. Wiosną pryskałem miedzianem, a potem w odstępach czasowych 2 razy Zato i raz evasilem poprawy żadnej, co robić? Owoców na drzewie jest ok 20 sztuk, wydaję mi się że jak na 3 metrowe już drzewo to jest mało, widać że drzewo jest mocno osłabione, naprawdę zastanawiam się, że jak mi te owoce zgniją to chyba skorzystam z siekierki.

- massur

- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rdzy chyba nie ma, jest za to jakiś szkodnik - podskórnik? Jeśli mam rację to złe opryski, a grusza 4-5 lat to jeszcze dużych plonów nie daje.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Michal86 Ani parch ani rdza tak jak napisał massur podskórnik gruszowy trzeba pylić podczas pękania pączków.
-
Michal86
- 100p

A teraz mogę robić opryski na tego podskórnika gruszy?
- massur

- Kontakt:
Ja bym oberwał i spalił wszystkie zaatakowane liście.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Michal86
- 100p

massur, zrobię jak piszesz tylko wtedy liści prawie w ogóle nie zostanie 
- massur

- Kontakt:
Możesz "na raty" ale roślina powinna sobie poradzić szybko wypuszczając nowe, efekt może Cię zaskoczyć... 
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Co do Score 250 inną kwestią jest to, że chyba najmniejszą ilość środka to 50ml, a to oznacza że na etykiecie z pewnością będzie napisane "przeznaczony dla użytkownika profesjonalnego". Co wiąże się z tym, że aby zakupić i stosować trzeba mieć odpowiednie papiery. W innym wypadku jak sąsiad doniesie pewnie kłopoty.
Od 2013 roku są wprowadzone przepisy które mówią że amator może kupić środek jedynie w małym opakowaniu, a jak nie ma owego środka w małym opakowaniu to nie ma takiej możliwości, aby go nabył i stosował. Oczywiście ceny środków w małych opakowaniach są nieekonomiczne.
Od 2013 roku są wprowadzone przepisy które mówią że amator może kupić środek jedynie w małym opakowaniu, a jak nie ma owego środka w małym opakowaniu to nie ma takiej możliwości, aby go nabył i stosował. Oczywiście ceny środków w małych opakowaniach są nieekonomiczne.
- massur

- Kontakt:
Można kupić bez problemu, jedyny problem to, że 50ml to naprawdę dużo na mały przydomowy sad....
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Nie oto chodzi czy można kupić czy nie. Tylko o to, że przy kontroli w papierach tego masz wpisane, że "przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych", a użytkownik profesjonalny to taki który odbył kurs i zdał egzamin, jakkolwiek poważnie to brzmi.Nie ma małych opakowań nie ma przeznaczenia dla amatorów.
Weź sobie taki mospilan za przykład opakowanie 2,5g masz wpisane przeznaczony dla użytkowników nie profesjonalnych, bierzesz opakowanie 20g i już masz "przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych". Chyba ustawa z 2013 roku wprowadziła tego typu przepisy aby użytkownik amatorski nie mógł kupić opakowań większych i de facto płacił więcej za produkty w małych opakowaniach.
Weź sobie taki mospilan za przykład opakowanie 2,5g masz wpisane przeznaczony dla użytkowników nie profesjonalnych, bierzesz opakowanie 20g i już masz "przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych". Chyba ustawa z 2013 roku wprowadziła tego typu przepisy aby użytkownik amatorski nie mógł kupić opakowań większych i de facto płacił więcej za produkty w małych opakowaniach.
- massur

- Kontakt:
Przy jakiej kontroli? Kto i na podstawie czego miałby sprawdzać jakie mam opryski w domu? Nie popadajmy w paranoję...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Witam.Mam problem z dwiema kilkuletnimi gruszami.Pierwsza to konferencja.Ma owoce pierwszy raz,ładnie rosła a teraz zauważyłam,że coraz więcej liści jest czarnych.

A druga to bonkreta lub lukasówka.Ma jakieś dziwne kropki na spodniej stronie liści.

Czy da się jakoś te drzewka uratować??

A druga to bonkreta lub lukasówka.Ma jakieś dziwne kropki na spodniej stronie liści.

Czy da się jakoś te drzewka uratować??
Pozdrawiam Ewa
Na tej drugiej masz rdzę gruszy i parcha gruszy. Na pierwszej nie wiem, może zaraza ogniowa?