Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Tolinko masz rację, że jest lepiej, ale jeśli nie będzie deszczu to nic się nie zmieni. Podlewam co drugi dzień rabaty z różami a w pozostałe dni podlewam maliny. Na razie jeszcze wody wystarcza, ale na jak długo, tego nie wiem.
Poza tym oglądałam ostatnio rododendrony i azalie i mam wrażenie, że przyszłoroczne kwitnienie będzie bardzo słabiutkie, prawie wcale nie mają zawiązanych pąków ;:224 . Dzisiaj miałam nadzieję, że troszkę popada, ale i tym razem skończyło się na pobożnych życzeniach ;:224 .
Tolinko trawkę chętnie przytulę jeśli masz w nadmiarze ;:108, ale rabatkę będę robiła dopiero w przyszłym roku, bo jeszcze nie mam na nią pomysłu. Wiem, że będzie ona zakończeniem tarasu i muszę się dobrze zastanowić nad realizacją, bo nie chciałabym ciągle przy niej majstrować. Może masz jakieś pomysły :?:

Jadziu ta róża to okrywowa Gartenfreude, podobno bardzo duża ;:oj . U Pedrowej w ogrodzie była naprawdę wielka.
Będę czekać Jadziu, jak znajdziesz te fotki to chętnie je obejrzę ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Daysy mówisz,że masz sucho i padają roślinki :? no niestety u mnie też . Pokazałam tylko przykładowe zniszczenia, a w sumie to kilka młodych róż padło, hortensji....i krzewach owocowych nie wspomnę , oraz o trawniku który jest , a właściwie którego nie ma . Ale cóż, taki mamy klimat ;:306
Za to masz śliczne i dobrze wyglądające róze ;:63 A ja jutro w Wojsławicach coś sobie dokupię i czekam na deszcz bo nie mam siły tyle podlewać :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko wczoraj wreszcie troszkę popadało, nie ma co się zachwycać, bo to zaledwie starczyło na zwilżenie wierzchniej warstwy ziemi i to za dużo powiedziane, ale jak to się mówi, lepszy rydz niż nic, więc i z tego się cieszę. Wbrew pozorom to nie róże wyglądają najgorzej tylko byliny, hortensje ogrodowe no i oczywiście trawniki.
Róże oczywiście mniej kwitną, mają mniejsze kwiaty, szybciej przekwitają, ale wyglądają całkiem nieźle. U mnie języczka pomarańczowa zupełnie zwiędła, nie wiem czy przeżyją orliki, o siewkach nawet nie wspomnę ;:145 .. Mam tylko nadzieję, że nasiona, które w tym roku się wysiały wzejdą na wiosnę. Żyję już trochę na tym świecie, ale jeszcze takiej suszy nie widziałam, myślę oczywiście o Polsce.
Fajnie, ze masz tak blisko i możesz często odwiedzać Wojsławice, zrób trochę fotek, chętnie pooglądam i pospaceruję wirtualnie po alejkach w Twoim towarzystwie :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Cześć Daysy :wit
Cieszę się, że różyca dotarła cała i rośnie sobie znów radośnie :D . Jej imię to Gärtnerfreude, taka trochę śmieszna nazwa, która znaczy "radość ogrodnika". Mam nadzieję, że Tobie sprawi dużo radości i że zarośnie pół twojego ogrodu :lol: . U mnie "zjadła" całą rabatę i jeszcze jej było mało :wink: ale za to obfitością kwiatów przebijała wszystkie inne razem wzięte. Dałaś jej drugie życie i niech Ci się za to odwdzięcza ;:108 .
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do Wojsławic Was oczywiście nie zabiorę, ale do swojego ogrodu i owszem :D

Jedyna hortensja ogrodowa, która poza tym że wypuszcza jakieś inne kwiaty, to wygląda całkiem ładnie

Obrazek

Obrazek

Młode sadzoneczki Incrediball wyglądają całkiem nieźle i jak na takie młodziutkie sadzoneczki mają piękne kwiaty

Obrazek

Obrazek

Wielkokwiatowe roże, oczywiście nn

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wrzosy, to co z nich zostało, ale sadzoneczki już są i braki będą uzupłeniane jak tylko spadnie troszkę deszczu ;:108

Obrazek

A jak wrzosy to również żurawinki :D , obrodziły w tym roku ;:333

Obrazek

Śliczna Princess of Wales zachwyca po raz drugi ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zmykam kończyć obiad ;:224 , więc na dalszy ciąg zapraszam po południu ;:108

Witaj Pedrowa ;:196 , jak tam patyczki dotarły :?: , czy trzeba będzie jeszcze dociąć :?: , jeśli tak to daj znać ;:108 . A różyczka cudowna, jeszcze raz Ci dziękuję i będę o nią dbać jak o największy skarb, możesz być pewna. Właśnie zaczęła swój popis P.of Wales, Geisha się też rozkręca, dzisiaj wstawię zdjęcia. Więcej napiszę wieczorem, bo muszę kończyć obiad ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Patyczki właśnie jadą :D razem z różyczką niespodzianką ;:196 . Mam nadzieję, że ich stan będzie zadowalający po tygodniu tułaczki. Co z tego będzie napiszę już w swoim wąteczku :wink: .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy wczoraj wybrałam parę fotek tego kawałka gdzie rośnie moja NN niebieska ,ale nijak sie mają do róż o których pisałam .Chyba jakoś sie nie zgrały w kwitnieniu ,albo nie robiłam im razem fotek .Jeszcze przeszukam pod folderami konkretnych róż Cudnie kwitną Twoje róże moje też, ale niektóre bardzo skromnie powtarzaja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy trawkę już masz :wink: Możesz ją teraz porozsadzać a w przyszłym roku jak będziesz tworzyć rabatkę kępki będą jak znalazł :lol: Ja swoją tak w zeszłym roku podzieliłam a teraz mogę już podzielić się z tobą :) Z tą rabatką jeżeli potrafię chętnie pomogę tylko może spróbuj naszkicować jak to ma wyglądać ,a może jakaś fotka? :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pedrowa sama jestem ciekawa jak one przetrwały tę długą podróż, jakby co to będą następne, a może udadzą się już moje patyczki :?: , będą wówczas pewniejsze.
A niespodzianka chyba dotrze do Ciebie bez kwiatka, więc zobacz dostaniesz coś takiego

Obrazek,

tylko, że już troszkę większy. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona. A ja Ci jeszcze raz dziękuję ;:196 za tego olbrzyma ;:oj i zapraszam na spacer.

Garden of Roses i M. Antoinette

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jej wysokość ;:224 Królowa Szwecji

Obrazek

Obrazek

Cynie, tym susza i słońce nie przeszkadza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jubille Celebration, róża, którs mnie zadziwia malutkie krzaczki a kwiaty pojawiają się non stop

Obrazek

i Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

Cudowna Geisha znów czaruje

Obrazek

Obrazek

I takie tam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co to za kwiat z Comte de Chambord, po lewej, biały z ciemnym środeczkiem?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja-a

Post »

April pisze:A co to za kwiat z Comte de Chambord, po lewej, biały z ciemnym środeczkiem?
Podpinam się pod pytanie ;:oj
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu spokojnie, mnie się nigdzie nie spieszy, jak znajdziesz, to daj znać, przecież ja u Ciebie jestem częstym gościem, chociaż nie zawsze piszę ;:131

Tolinko dziękuję, jeśli to możliwe to chętnie skorzystam, chociaż tak jak pisałam rabatkę przełożyłam na przyszły rok, bo jest tak sucho, że szkoda męczyć roślinki. Mam kilka różyczek do wykopania /patyczków/ i na razie nie mogę ich wykopać, bo jest tak sucho, że boję się uszkodzić korzenie.

April, Jagna ta biała roślinka to Acidantera, kwiatuszki ma niepozorne, ale pachną tak, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7 , Daysy , no i kolejny sezon rozany "do tylu"... :( . Walczysz dzielnie o kondycje Twoich roslinek ;:215 , efekty widac na zdjeciach .

Pedrowa pisze:... Jej imię to Gärtnerfreude, taka trochę śmieszna nazwa, która znaczy "radość ogrodnika". Mam nadzieję, że Tobie sprawi dużo radości i że zarośnie pół twojego ogrodu :lol: . U mnie "zjadła" całą rabatę i jeszcze jej było mało :wink: ale za to obfitością kwiatów przebijała wszystkie inne razem wzięte.
Ciekawa , czy u Ciebie tez bedzie gigantem , bo to jest teoretycznie niewielka roza okrywowa . Korders oferuje ja tez w wersji na wlasnym korzeniu jako balkonowa (do skrzynek) :;230 .
A moze Pedrowa pedzi swoje roze na dopalaczach... ;:24
Chyba przetestuje ja w moim piekarniku ;:108 .

;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexio robię co mogę, ale tak naprawdę to one same walczą o przetrwanie, jedne lepiej drugie gorzej znoszą przedłużającą się suszę, mam kilka swoich faworyt, ale to dopiero przy podsumowywaniu sezonu w moim ogrodzie.
Z różyczką, a właściwiej byłoby rzec z różycą już rozmawiałam, obiecała być grzeczna, ale sama wiesz jak to bywa z obietnicami :D panienek.
Mam nadzieję, że się polubimy i wzajemnie o siebie dbały, ja ją będę dokarmiać a ona za to obsypie się kwiatem. Ciekawi mnie tylko jak Ty dasz sobie radę z takim olbrzymem, połknie Ci cały taras, zdusi piękne panienki już tam mieszkające. Będzie konflikt oj będzie, wiesz jak się kończy zbytnie zagęszczenie, zwłaszcza, że same panny u Ciebie i to jakie :D Będzie się działo :!: cdn....
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczu spadło jak na lekarstwo, ale dobre i tyle. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności i pokazać portreciki róż zroszonych kropelkami deszczu. Tak im do twarzy z perełkami :wink:

Piękna Ilse Krohn Superior

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Geisha

Obrazek

Obrazek

Obrazek