Wszystko o pomidorach cz. 9
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?
Postawiłem na nie w tym roku i bardzo się zawiodłem. Owoce faktycznie bardzo duże ale raptem po kilka sztuk na krzaku a rośliny już są dwu metrowe. Mają ogromne problemy z wiązaniem pomidorów. Jedyne co na plus to liście są w miarę zdrowe bez niedoborów itp.
Postawiłem na nie w tym roku i bardzo się zawiodłem. Owoce faktycznie bardzo duże ale raptem po kilka sztuk na krzaku a rośliny już są dwu metrowe. Mają ogromne problemy z wiązaniem pomidorów. Jedyne co na plus to liście są w miarę zdrowe bez niedoborów itp.
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No miedzian nie pomoże, ale przyhamuje trochę rozwój zarazy. Niestety producent pisze, że on niby i na ZZ, więc ludzie to często mają.
Jutro miał być u mnie HT, ale pogoda taka, że raczej Ridomil pójdzie, bo się zdąży wchłonąć. Szkoda by mi było tyle pięknych pomidorów stracić. Ostatnio poniżej 15 stopni było i deszczowo, na następny dzień już ok 30 stopni. Tak popadało, że ziemia bardzo mokra. Z roku na rok pogoda coraz bardziej humorzasta...
bologno ja mam Ispolina. Ale problemy z wiązaniem u mnie ma większość dużych pomidorów (koktajlówki wiążą normalnie). Dzisiaj użyłam Betoksonu. Zobaczymy czy się poprawi. W zeszłym roku podczas upałów bardzo pomogło.
Jutro miał być u mnie HT, ale pogoda taka, że raczej Ridomil pójdzie, bo się zdąży wchłonąć. Szkoda by mi było tyle pięknych pomidorów stracić. Ostatnio poniżej 15 stopni było i deszczowo, na następny dzień już ok 30 stopni. Tak popadało, że ziemia bardzo mokra. Z roku na rok pogoda coraz bardziej humorzasta...
bologno ja mam Ispolina. Ale problemy z wiązaniem u mnie ma większość dużych pomidorów (koktajlówki wiążą normalnie). Dzisiaj użyłam Betoksonu. Zobaczymy czy się poprawi. W zeszłym roku podczas upałów bardzo pomogło.
To właśnie miała być ekologiczna uprawa ale nie da się widzę dlatego środka żadnego nie mam. Ale będzie jutro zaraz z rana atak na sklep i oprysk.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
U mnie większość pomidorów, a mam wszystkie wielkoowocowe, ma kłopoty z wiązaniem. Zawiązane po 1, 2 grona. No niestety, taki klimat, sorry
.

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak te kilka sztuk zważysz na jednej szalce to chyba będziesz mieć uczciwy zbiór?bologno pisze:Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?
Nie można porównywać ilości sztuk z pomidorami o owocach 10 dag.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

U mnie Aussie wyrósł jak drzewo taki gruby i łodyga się rozgałęziła na 4 części. Ale pierwsze owoce dopiero powyżej 1m od ziemi. Nie wiem czy to moja wina jakaś podczas robienia sadzonek czy taka natura w tym roku. Tak czy siak zawiodłem się.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam to samo ,dwa pomidorki,jeden metr,drugi metr trzydzieści nad ziemią
.Z Ispolinem znacznie lepiej.Też dwa,ale odległości od ziemi 2x mniejsze 

-
Aussie ma tendencję do wzrostu wegetatywnego dlatego nie można go sadzić do zbyt bogatej gleby i trzeba "pomęczyć" w doniczce aż zacznie wiązać grono.
Miałam w tamtym roku porównanie u dwóch szwagrów - jeden zakochał się w tym pomidorze i w tym roku je ma w dużych ilościach, drugi do dziś narzeka
- obaj mieli sadzonki wyprodukowane przeze mnie po kilka sztuk każdy (ja miałam jednego i nieszczęśliwie złamał się, więc nie wiem jak ja bym sobie dała radę).
Miałam w tamtym roku porównanie u dwóch szwagrów - jeden zakochał się w tym pomidorze i w tym roku je ma w dużych ilościach, drugi do dziś narzeka

Moje nowe imię Szansa 

ostatnia szansa pisze:Jak te kilka sztuk zważysz na jednej szalce to chyba będziesz mieć uczciwy zbiór?bologno pisze:Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?
Nie można porównywać ilości sztuk z pomidorami o owocach 10 dag.
Mam nadzieję że będzie uczciwy. Jak urosną a tak duże jak zapewniał sprzedawca nasion to nie będzie źle. Chociaż szału i tak nie będzie bo na niektórych krzakach pierwszy pomidor dopiero na wysokości metra a na niektórych jeden na dole a drugi u góry tunelu. Ispolin ma nieco więcej pomidorów ale rosną jakby wolniej od Aussie.
A tak z ciekawości jak długo od zawiązania dojrzewa np. Aussie? Niektóre u dołu zawiązywały się już z końcem czerwca i nadal rośnie nie mając nawet oznak dojrzewania.
Pozdrawiam Janek
Ja mam 2 krzaki Aussie i 2 Ispoliny.bologno pisze:Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?
Obydwie odmiany mają wzrost wegetatywny, ale bez przesady.
Na pierwszym gronie Aussie mają po 1-2 pomidory, ale dlatego, że wszystkie były staśmione i zostawiłam tylko tyle (też staśmione, mają już po ok. 30dag i jeszcze rosną). Na 2 i 3 gronie jest po ok. 5 owoców, ale tyle było kwiatów. Wyżej tylko kwiaty, ale krzaki niskie, nie sięgają mi do pasa.
Ispoliny trochę wyższe, ale nie w czołówce, może z 1,20m mają. Owoce jeszcze małe, ale wiąże ładnie, tyle owoców co kwiatów. Nie są staśmione i jeszcze nie osiągnęły odpowiednich rozmiarów. Mam je wszystkie pod folią i zwijają im się liście, chyba lepiej byłoby je mieć w gruncie. Ispolin wcześnie wykazuje też niedobór Mg.
No i Ispoliny na potęgę u mnie puszczają pędy z gron, muszę pilnować.
To są chyba nieco późniejsze pomidorki niż inne...
Edycja: przypomnialam sobie pod prysznicem, że Aussie siałam jakiś 1-2 tygodnie pózniej, to dlatego pewnie są mniejsze.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Myślisz, że zaraza do tunelu nie wejdzie?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Kontakt:
Mam pytanie odnośnie wybarwiania owoców. Przy wysokich temperaturach występują te przebarwienia związane ze słabym pobieraniem potasu. Czy oprysk z siarczanu potasu przy tych temperaturach coś zmieni, czy przebarwienia będą występowały nadal, dlatego że taka temperatura?
-
Widocznie nie przesadziłaś z jedzonkiemLaryssa11 pisze:... Ja mam 2 krzaki Aussie i 2 Ispoliny.
Obydwie odmiany mają wzrost wegetatywny, ale bez przesady. ...

Moje nowe imię Szansa 

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
I ja wreszcie rozpoczęłam zbiór pomidorów
Pierwsze zaczęły dojrzewać Kmicic, Poranek, Babinicz (którego osobiście bardzo lubię) i Koraliki.

Pozdrawiam, Kasia
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Pierwsze z gruntu były Stupice, bardzo ładnie rosną i wiążą. Następnie niby Malachitowa Szkatułka, ale czerwona w środku? A teraz pozostałe się czerwienią
Zaraza przystopowana, łapała pojedyncze liście i te usuwałam, no i trzy razy wzmocnione opryski HT.
Nie rewelacja, od dołu bez liści, środkowe grona trochę przerzedzone, ale jest dobrze.
Folia na przyszły sezon przygotowana i mam nadzieję, że pomidorki się odwdzięczą

Zaraza przystopowana, łapała pojedyncze liście i te usuwałam, no i trzy razy wzmocnione opryski HT.
Nie rewelacja, od dołu bez liści, środkowe grona trochę przerzedzone, ale jest dobrze.
Folia na przyszły sezon przygotowana i mam nadzieję, że pomidorki się odwdzięczą

Pozdrawiam Eugenia