Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?

Postawiłem na nie w tym roku i bardzo się zawiodłem. Owoce faktycznie bardzo duże ale raptem po kilka sztuk na krzaku a rośliny już są dwu metrowe. Mają ogromne problemy z wiązaniem pomidorów. Jedyne co na plus to liście są w miarę zdrowe bez niedoborów itp.
Pozdrawiam Janek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No miedzian nie pomoże, ale przyhamuje trochę rozwój zarazy. Niestety producent pisze, że on niby i na ZZ, więc ludzie to często mają.

Jutro miał być u mnie HT, ale pogoda taka, że raczej Ridomil pójdzie, bo się zdąży wchłonąć. Szkoda by mi było tyle pięknych pomidorów stracić. Ostatnio poniżej 15 stopni było i deszczowo, na następny dzień już ok 30 stopni. Tak popadało, że ziemia bardzo mokra. Z roku na rok pogoda coraz bardziej humorzasta...

bologno ja mam Ispolina. Ale problemy z wiązaniem u mnie ma większość dużych pomidorów (koktajlówki wiążą normalnie). Dzisiaj użyłam Betoksonu. Zobaczymy czy się poprawi. W zeszłym roku podczas upałów bardzo pomogło.
arek2508
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2013, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To właśnie miała być ekologiczna uprawa ale nie da się widzę dlatego środka żadnego nie mam. Ale będzie jutro zaraz z rana atak na sklep i oprysk.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

U mnie większość pomidorów, a mam wszystkie wielkoowocowe, ma kłopoty z wiązaniem. Zawiązane po 1, 2 grona. No niestety, taki klimat, sorry :;230 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

bologno pisze:Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?

Postawiłem na nie w tym roku i bardzo się zawiodłem. Owoce faktycznie bardzo duże ale raptem po kilka sztuk na krzaku a rośliny już są dwu metrowe. Mają ogromne problemy z wiązaniem pomidorów. Jedyne co na plus to liście są w miarę zdrowe bez niedoborów itp.
Jak te kilka sztuk zważysz na jednej szalce to chyba będziesz mieć uczciwy zbiór?

Nie można porównywać ilości sztuk z pomidorami o owocach 10 dag.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
marmod
50p
50p
Od: 4 lip 2012, o 20:23

Post »

U mnie Aussie wyrósł jak drzewo taki gruby i łodyga się rozgałęziła na 4 części. Ale pierwsze owoce dopiero powyżej 1m od ziemi. Nie wiem czy to moja wina jakaś podczas robienia sadzonek czy taka natura w tym roku. Tak czy siak zawiodłem się.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mam to samo ,dwa pomidorki,jeden metr,drugi metr trzydzieści nad ziemią ;:306 .Z Ispolinem znacznie lepiej.Też dwa,ale odległości od ziemi 2x mniejsze :;230
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aussie ma tendencję do wzrostu wegetatywnego dlatego nie można go sadzić do zbyt bogatej gleby i trzeba "pomęczyć" w doniczce aż zacznie wiązać grono.
Miałam w tamtym roku porównanie u dwóch szwagrów - jeden zakochał się w tym pomidorze i w tym roku je ma w dużych ilościach, drugi do dziś narzeka :wink: - obaj mieli sadzonki wyprodukowane przeze mnie po kilka sztuk każdy (ja miałam jednego i nieszczęśliwie złamał się, więc nie wiem jak ja bym sobie dała radę).
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

ostatnia szansa pisze:
bologno pisze:Rośnie u Kogoś z was pomidor Aussie, Ispolin lub Coustralee? Jakie wrażenia z uprawy tych odmian?

Jak te kilka sztuk zważysz na jednej szalce to chyba będziesz mieć uczciwy zbiór?

Nie można porównywać ilości sztuk z pomidorami o owocach 10 dag.

Mam nadzieję że będzie uczciwy. Jak urosną a tak duże jak zapewniał sprzedawca nasion to nie będzie źle. Chociaż szału i tak nie będzie bo na niektórych krzakach pierwszy pomidor dopiero na wysokości metra a na niektórych jeden na dole a drugi u góry tunelu. Ispolin ma nieco więcej pomidorów ale rosną jakby wolniej od Aussie.

A tak z ciekawości jak długo od zawiązania dojrzewa np. Aussie? Niektóre u dołu zawiązywały się już z końcem czerwca i nadal rośnie nie mając nawet oznak dojrzewania.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ja mam 2 krzaki Aussie i 2 Ispoliny.
Obydwie odmiany mają wzrost wegetatywny, ale bez przesady.
Na pierwszym gronie Aussie mają po 1-2 pomidory, ale dlatego, że wszystkie były staśmione i zostawiłam tylko tyle (też staśmione, mają już po ok. 30dag i jeszcze rosną). Na 2 i 3 gronie jest po ok. 5 owoców, ale tyle było kwiatów. Wyżej tylko kwiaty, ale krzaki niskie, nie sięgają mi do pasa.
Ispoliny trochę wyższe, ale nie w czołówce, może z 1,20m mają. Owoce jeszcze małe, ale wiąże ładnie, tyle owoców co kwiatów. Nie są staśmione i jeszcze nie osiągnęły odpowiednich rozmiarów. Mam je wszystkie pod folią i zwijają im się liście, chyba lepiej byłoby je mieć w gruncie. Ispolin wcześnie wykazuje też niedobór Mg.
No i Ispoliny na potęgę u mnie puszczają pędy z gron, muszę pilnować.
To są chyba nieco późniejsze pomidorki niż inne...

Edycja: przypomnialam sobie pod prysznicem, że Aussie siałam jakiś 1-2 tygodnie pózniej, to dlatego pewnie są mniejsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Myślisz, że zaraza do tunelu nie wejdzie?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Kontakt:

Post »

Mam pytanie odnośnie wybarwiania owoców. Przy wysokich temperaturach występują te przebarwienia związane ze słabym pobieraniem potasu. Czy oprysk z siarczanu potasu przy tych temperaturach coś zmieni, czy przebarwienia będą występowały nadal, dlatego że taka temperatura?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Laryssa11 pisze:... Ja mam 2 krzaki Aussie i 2 Ispoliny.
Obydwie odmiany mają wzrost wegetatywny, ale bez przesady. ...
Widocznie nie przesadziłaś z jedzonkiem :wink: . Ja widziałam posadzone no kurzeńcu - to były mutanty ;:oj .
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

I ja wreszcie rozpoczęłam zbiór pomidorów ;:138 Pierwsze zaczęły dojrzewać Kmicic, Poranek, Babinicz (którego osobiście bardzo lubię) i Koraliki.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Pierwsze z gruntu były Stupice, bardzo ładnie rosną i wiążą. Następnie niby Malachitowa Szkatułka, ale czerwona w środku? A teraz pozostałe się czerwienią :)
Zaraza przystopowana, łapała pojedyncze liście i te usuwałam, no i trzy razy wzmocnione opryski HT.
Nie rewelacja, od dołu bez liści, środkowe grona trochę przerzedzone, ale jest dobrze.
Folia na przyszły sezon przygotowana i mam nadzieję, że pomidorki się odwdzięczą :wink:
Pozdrawiam Eugenia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”