Problemy ze storczykami

ODPOWIEDZ
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kłopoty ze storczykiem

Post »

Też jestem zdziwiona tą uprawą obita proszę pokaż ma swoje storczyki.
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przecież w takiej uprawie nie ma w ogóle cyrkulacji powietrza w korzeniach oraz światła, nie wspominając o przesychaniu podłoża.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie to też zadziwia ,bo epifity potrzebują czegoś innego od roślin ziemnych. Ale ciekawi mnie to....... ;:224
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Czytałam na innym forum o tym jak to inni mają storczyki w zwykłej ziemi i nic im się złego nie dzieje a do tego jedna osoba napisała,że podlewa odżywką przeznaczoną dla pelargonii ;:oj ;:oj

Gdzie tu logika :?: Jeszcze dopisze,że wieeeele lat temu kiedy nie znałam się nic a nic na storczykach przesadziłam do wzykłej ziemi i umarł :(
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Post »

Też się z tym spotkałem tu na forum, że był w zwykłej ziemi, i podlewany odżywką do pelargonii, ale za to wytworzył bardzo, bardzo dużo, po prostu masę korzeni powietrznych i się z tego utrzymywał, bo w podłożu pewnie już nic nie było LOL :D
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda tak powoli zabijać roślinkę bo pewnie prędzej czy póżniej będzie dogorywająca ratowana w kamieniach lub keramzycie,albo już nie będzie co ratować :(
Dobra już nie zaśmiecam bo nie o tym temat :p
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2014, o 17:06

Post »

Cześć, to znowu Ja. Piszę, żeby zaktualizować stan storczyka. Otóż właśnie zajrzałam do doniczki mojego phalaenopsisa, a zmusił mnie do tego pogarszający się stan liści bo już nie tylko jeden był opadnięty ale także drugi, który dotychczas trzymał się świetnie, był jędrny, sztywny, a dzisiaj wyglądam na uwiędnięty. Okazało się, że korzenie są w nienajlepszym stanie, na końcach owszem były zielone to była ta część widoczna przez osłonkę, po której wnioskowalam ze wszystko z nimi ok, a w środku były szare, żółte, cienkie z jakąś gąbką. Korzenie zostały odcięte. Storczyk ma teraz trzy korzenie rosnące w dół i trzy korzenie powietrzne, ranki zostały zasypane cynamonem. Teraz mam pytanie czy powinnam uciąć pęd żeby storczyk skupil sie na produkcji korzeni? I czy mogę go od razu włożyć w nowe podloze?
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak kwitnie to troszkę (bardzo) szkoda,ale ja bym odcięła i włożyła storczyka w keramzyt :)
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No właśnie teraz mam problem, bo trochę spontanicznie postanowiłam go wyjąć i nie mam keramzytu:( mam zwykle podloze do storczyków z dodatkiem skaly wulkanicznej, staralam sie wygrzebać dużo tych kamykiw, ale i tak ich za malo żeby wlozyc storczyka tylko w nie
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proponuję jednak skrócić tę część dolną storczyka, gdzie miałaś już nieżywe korzenie. Zostaw część zdrową ze świeżymi korzeniami.Posadź do podłoża storczykowego ( gruba frakcja) . Jeżeli kwitnie nie koniecznie musi ucierpieć,dotąd sobie spokojnie radził mimo tych problemów . :)
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź:) korzenie zostały ucięte w taki sposób że zostala tylko zdrowa część.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zaczekaj do jutra...Keramzyt powinnaś dostać w kwiaciarni jest tani,ale pamiętaj by nie był drobny.
neo01 ja reanimowanego storczyka włożyłam do podłoża przeznaczonego dla niego i kolejny korzonek zaczął marnieć w keramzycie odżył bardzo jest nowy listek i 4 nowe korzonki rosną :)
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Storczyk już przesadzony. Większość podłoża stanowią kamyki, reszta to kora. Pędu na razie nie ucinam, zobaczę jak rozwinie się sytuacja.

Ucięte korzenie:
Obrazek

Storczyk bez martwych korzeni:
Obrazek

Ostateczny efekt:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i ok.widać że nic mu specjalnie nie jest.Korzeni co ucięłaś tez nie wyglądaja na chore,no może te końcówki ale ogólnie wyglądają ok. na pewno nic mu nie będzie.
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Tosiula pisze:Cześć, to znowu Ja. Piszę, żeby zaktualizować stan storczyka. Otóż właśnie zajrzałam do doniczki mojego phalaenopsisa, a zmusił mnie do tego pogarszający się stan liści bo już nie tylko jeden był opadnięty ale także drugi, który dotychczas trzymał się świetnie, był jędrny, sztywny, a dzisiaj wyglądam na uwiędnięty. Okazało się, że korzenie są w nienajlepszym stanie, na końcach owszem były zielone to była ta część widoczna przez osłonkę, po której wnioskowalam ze wszystko z nimi ok, a w środku były szare, żółte, cienkie z jakąś gąbką. Korzenie zostały odcięte. Storczyk ma teraz trzy korzenie rosnące w dół i trzy korzenie powietrzne, ranki zostały zasypane cynamonem. Teraz mam pytanie czy powinnam uciąć pęd żeby storczyk skupil sie na produkcji korzeni? I czy mogę go od razu włożyć w nowe podloze?
Nigdy nie zasypujemy ranek na korzeniach cynamonem. Wiem, że na wielu forach tak piszą jednak w zagranicznym poradniku znalazłam informację, że cynamon który się dostanie do korzeni spowalnia wzrost rośliny. Owszem jeśli ucinamy pęd kwiatowy możemy zasypać ranę na pędzie cynamonem (najlepiej robić to w ten sposób, że zwilżamy lekko miejsce po uciętym pędzie i maczamy w talerzyku na którym jest wysypany cynamon) bądź zalać ją gorącym woskiem. Korzenie zawsze zabezpieczamy węglem drzewnym lub przed posadzeniem rośliny zostawiamy ją na jakiś czas "luzem" by rana zaschła.

Z resztą znalazłam ten filmik na youtubie odnośnie cynamonu: http://www.youtube.com/watch?v=p_KHDDAPn_o

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”