Problemy ze storczykami
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kłopoty ze storczykiem
Też jestem zdziwiona tą uprawą obita proszę pokaż ma swoje storczyki.
Przecież w takiej uprawie nie ma w ogóle cyrkulacji powietrza w korzeniach oraz światła, nie wspominając o przesychaniu podłoża.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
-
Mnie to też zadziwia ,bo epifity potrzebują czegoś innego od roślin ziemnych. Ale ciekawi mnie to....... 

- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytałam na innym forum o tym jak to inni mają storczyki w zwykłej ziemi i nic im się złego nie dzieje a do tego jedna osoba napisała,że podlewa odżywką przeznaczoną dla pelargonii
Gdzie tu logika
Jeszcze dopisze,że wieeeele lat temu kiedy nie znałam się nic a nic na storczykach przesadziłam do wzykłej ziemi i umarł 

Gdzie tu logika

Też się z tym spotkałem tu na forum, że był w zwykłej ziemi, i podlewany odżywką do pelargonii, ale za to wytworzył bardzo, bardzo dużo, po prostu masę korzeni powietrznych i się z tego utrzymywał, bo w podłożu pewnie już nic nie było LOL 

,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- gapapl
Szkoda tak powoli zabijać roślinkę bo pewnie prędzej czy póżniej będzie dogorywająca ratowana w kamieniach lub keramzycie,albo już nie będzie co ratować
Dobra już nie zaśmiecam bo nie o tym temat :p

Dobra już nie zaśmiecam bo nie o tym temat :p
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2014, o 17:06
Cześć, to znowu Ja. Piszę, żeby zaktualizować stan storczyka. Otóż właśnie zajrzałam do doniczki mojego phalaenopsisa, a zmusił mnie do tego pogarszający się stan liści bo już nie tylko jeden był opadnięty ale także drugi, który dotychczas trzymał się świetnie, był jędrny, sztywny, a dzisiaj wyglądam na uwiędnięty. Okazało się, że korzenie są w nienajlepszym stanie, na końcach owszem były zielone to była ta część widoczna przez osłonkę, po której wnioskowalam ze wszystko z nimi ok, a w środku były szare, żółte, cienkie z jakąś gąbką. Korzenie zostały odcięte. Storczyk ma teraz trzy korzenie rosnące w dół i trzy korzenie powietrzne, ranki zostały zasypane cynamonem. Teraz mam pytanie czy powinnam uciąć pęd żeby storczyk skupil sie na produkcji korzeni? I czy mogę go od razu włożyć w nowe podloze?
- gapapl
Jak kwitnie to troszkę (bardzo) szkoda,ale ja bym odcięła i włożyła storczyka w keramzyt 

-
No właśnie teraz mam problem, bo trochę spontanicznie postanowiłam go wyjąć i nie mam keramzytu:( mam zwykle podloze do storczyków z dodatkiem skaly wulkanicznej, staralam sie wygrzebać dużo tych kamykiw, ale i tak ich za malo żeby wlozyc storczyka tylko w nie
-
Proponuję jednak skrócić tę część dolną storczyka, gdzie miałaś już nieżywe korzenie. Zostaw część zdrową ze świeżymi korzeniami.Posadź do podłoża storczykowego ( gruba frakcja) . Jeżeli kwitnie nie koniecznie musi ucierpieć,dotąd sobie spokojnie radził mimo tych problemów . 

-
Dzięki za odpowiedź:) korzenie zostały ucięte w taki sposób że zostala tylko zdrowa część.
- gapapl
To zaczekaj do jutra...Keramzyt powinnaś dostać w kwiaciarni jest tani,ale pamiętaj by nie był drobny.
neo01 ja reanimowanego storczyka włożyłam do podłoża przeznaczonego dla niego i kolejny korzonek zaczął marnieć w keramzycie odżył bardzo jest nowy listek i 4 nowe korzonki rosną
neo01 ja reanimowanego storczyka włożyłam do podłoża przeznaczonego dla niego i kolejny korzonek zaczął marnieć w keramzycie odżył bardzo jest nowy listek i 4 nowe korzonki rosną

-
No i ok.widać że nic mu specjalnie nie jest.Korzeni co ucięłaś tez nie wyglądaja na chore,no może te końcówki ale ogólnie wyglądają ok. na pewno nic mu nie będzie.
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Nigdy nie zasypujemy ranek na korzeniach cynamonem. Wiem, że na wielu forach tak piszą jednak w zagranicznym poradniku znalazłam informację, że cynamon który się dostanie do korzeni spowalnia wzrost rośliny. Owszem jeśli ucinamy pęd kwiatowy możemy zasypać ranę na pędzie cynamonem (najlepiej robić to w ten sposób, że zwilżamy lekko miejsce po uciętym pędzie i maczamy w talerzyku na którym jest wysypany cynamon) bądź zalać ją gorącym woskiem. Korzenie zawsze zabezpieczamy węglem drzewnym lub przed posadzeniem rośliny zostawiamy ją na jakiś czas "luzem" by rana zaschła.Tosiula pisze:Cześć, to znowu Ja. Piszę, żeby zaktualizować stan storczyka. Otóż właśnie zajrzałam do doniczki mojego phalaenopsisa, a zmusił mnie do tego pogarszający się stan liści bo już nie tylko jeden był opadnięty ale także drugi, który dotychczas trzymał się świetnie, był jędrny, sztywny, a dzisiaj wyglądam na uwiędnięty. Okazało się, że korzenie są w nienajlepszym stanie, na końcach owszem były zielone to była ta część widoczna przez osłonkę, po której wnioskowalam ze wszystko z nimi ok, a w środku były szare, żółte, cienkie z jakąś gąbką. Korzenie zostały odcięte. Storczyk ma teraz trzy korzenie rosnące w dół i trzy korzenie powietrzne, ranki zostały zasypane cynamonem. Teraz mam pytanie czy powinnam uciąć pęd żeby storczyk skupil sie na produkcji korzeni? I czy mogę go od razu włożyć w nowe podloze?
Z resztą znalazłam ten filmik na youtubie odnośnie cynamonu: http://www.youtube.com/watch?v=p_KHDDAPn_o