Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

U mnie w zoologicznym to już się śmieją jak wchodzę,bo proszę kilka worków pod fundamenty na dom.
Ciągle się pytają jak idzie budowa.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Grażynko mnie wczoraj Pani poinformowała, że dostawa będzie w piątek...ale przecież jak czyszczę akwarium to żwirek i piasek mogę wygotować, a następnie wykorzystać ponownie....
Powiedziałam, że zakładam nowe bo w starym wszystkie rybki się nie zmieszczą :;230 :;230 :;230
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pani w moim zoologicznym już mnie zna i zawsze gdy przychodzę pyta czy nowe kaktusiki się pojawiły ;:109
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dobrze mieć sklep gdzie Cię rozpoznają i wiedzą po co przyszłaś. Ja wczoraj poszłam po odbiór piasku i żwirku, już od wejścia miłe zaskoczenie...w sklepie była osoba która już wcześniej mi sprzedawała żwirek...od razu poszła po interesujące mnie torebki...pamiętała, że nie przejdę obok terrarium z paskudnym pająkiem wlepiającym we mnie gały :evil:

Dziś od rana wzięłam się do pracy...posadziłam dwie ostatnie sadzonki Epiphyllum, przesadziłam Mammiliaria elongata (przy okazji oddzieliłam dwa odrosty do podsuszenia i ukorzenienia - będzie kolejna niespodzianka ;:7 ) i Astrophytum ornatum.
Dziś też wypadł drugi oprysk roślin przeciw szkodnikom, po opryskach dosypałam wszystkim potrzebującym mieszanki ziemi i żwirku.
Kilka zdjęć nowych sadzonek:
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszystkie Epi posadzone są w mieszance ziemi i żwirku drobnego, grubego, lub tylko drobnego. Cztery sadzonki mają mają dodaną do mieszanki resztkę podłoża dla storczyków - taki mały eksperyment - moje kwitnące Epi cały czas rośnie sobie w ziemi uniwersalnej, dziś dosypałam mu mieszanki ze żwirkiem, do wiosny starczy...

Z wiadomych względów zrobiłam zbiorówki, a teraz nazwy:
Epiphyllum:
maientraum x 2, lovely melody szary liść, lovely melody zielony liść, myrah, Adam, żółte, oxypetalum, różowe, deutsche kaiserin, curly, urahne, tinseltown, biało żółty x 2, anguliger, golden octopus, cryptocereus, southern pride, weisser riese, wc clark, pxypetalum..... ;:215
Większość tych wspaniałości mam od Bożenki (Bena). ;:196 .....Bożenko jeszcze raz bardzo dzękuję i polecam się na przyszłość ;:108
Lady H
500p
500p

Post »

O qurczę Aga ale masz tego ;:oj .Pierwszy raz widzę rośliny poopisywane na żywym "ciele"..Nie zmywa się przy opryskiwaniu?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

brombiel pisze:Obrazek
- bardzo ciekawe "etykiety" roślin, :wit nie ulegną unicestwieniu przy "wilgotnej" pogodzie ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady H pisze:O qurczę Aga ale masz tego ;:oj .

:oops: jakoś tak wyszło.... :oops: ale wcale nie żałuję... :twisted:
Pierwszy raz widzę rośliny poopisywane na żywym "ciele"..Nie zmywa się przy opryskiwaniu?
Akwelan_2009 pisze:-bardzo ciekawe "etykiety" roślin, :wit nie ulegną unicestwieniu przy "wilgotnej" pogodzie?
Ja pierwszy raz widziałam takie roślinki jak kupowałam na Allegro, sprzedawca mnie poinformował, że liście podpisuje markerem, że nie szkodzi to roślinom tyle że wygląda jak wygląda, a napis można zmyć watką nasączoną spirytusem....rośliny do dziś żyją i nawet zaczęły rosnąć korzonki :heja
Więc jak dostałam liście od Bożenki, ucieszyłam się że są tak opisane, bo jestem pewna że niczego nie pokręcę ;:138
Jak by nie było trochę ich jest :;230 :;230 :;230
Nie wiem natomiast czy Bożenka użyła niezmywalnego wodą markera, ale to nie ma znaczenia gdyż doniczki są już ponumerowane i spisane w opasłym zeszycie ;:333
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Las sadzonek u Ciebie! Aż miło popatrzeć. ;:oj

Co do pisania po liściach...
Do mnie tylko tak podpisane liście przychodziły i ja tak je rozprowadzam... To przy tych roślinach chyba norma.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Las sadzonek u Ciebie! Aż miło popatrzeć. ;:oj
Dziękuję Henryku za dobre słowo, myślę że teraz już wyjaśniło się po części co mnie tak zajmowało :;230 :;230

Co do "orginalnych" etykiet na liściach....są pomocne... :D
hen_s pisze: Co do pisania po liściach...
Do mnie tylko tak podpisane liście przychodziły i ja tak je rozprowadzam... To przy tych roślinach chyba norma.
Myślę, że to najskuteczniejszy sposób znakowania przy wysyłce....a w domu, też się przydaje ;:333
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani u was wciąż nowe piękne kwitnienia, a u mnie kwitnie już od m-ca jeden i ten sam kaktus...ten na którego narzekałam....okazał się najbardziej wytrwały i konsekwentny. Produkuje wciąż nowe pąki i kwitnie:

Obrazek

dobrze, że chociaż ten jeden :;230 :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lady H
500p
500p

Post »

Jedna z moich mamilarek też zaczyna ponownie obrastać w pąki...Skoro kaktusy tak pączkują to chyba zimy prędko nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady H pisze:Skoro kaktusy tak pączkują to chyba zimy prędko nie będzie :wink:
Bardzo, bardzo chcę w to wierzyć...nie lubię zimy :?

A teraz ciąg dalszy relacji z poczynań poprzedniego tygodnia, a właściwie przeglądu roślin przy okazji uzupełniania mieszanki w doniczkach czy też przesadzania:

Obrazek
Te należy zaopatrzyć w większą doniczkę...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rzut oka na resztę...
Obrazek
Obrazek

Obrazek

I na koniec....nowe ciernie, co oznacza że kaktusik szykuje się do wzrostu, tak przynajmniej myślę, super....
Obrazek

A euphorbia wciąż kwitnie, choć widać dni kwiatka są już policzone, jednak zaczyna rosnąć kolejny....tylko czy zdąży :?:
Obrazek

A właśnie, oddałam też tą dużą crassulę mamie, a bilbergię tak podzieliłam, że u mnie zostały tylko trzy odrosty
Obrazek

dzięki temu parapet mam wolny dla młodych Epiphyllum, które przecież podrosną ;:333
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Witaj Agnieszko ;:196
Przybyłam podziwiać Twoje cuda i zaprawdę jest co ;:138 Kłujaczki jak z bajki, a szczególnie przypadł mi do gustu las z Epiphyllum ;:167
Przy okazji czegoś pożytecznego się uczę, bo u Ciebie dużo pożytecznej wiedzy można zdobyć. Moja mała gromadka kłujakowo-sukulentowa będzie wdzięczna ;:136
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Agnieszko, ciekaw jestem czy bilbergia kwitła u Ciebie, bo moja choć ma ze trzy lata, nawet o tym nie myśli :?
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katiusha pisze:Witaj Agnieszko ;:196
...a szczególnie przypadł mi do gustu las z Epiphyllum ;:167
Witaj Kasiu :wit w moich progach ;:138 ...ale kwiaty z tego lasu będą dopiero za dwa, trzy lata, poczekamy zobaczymy ;:108 ... jak widać moje zaiteresowania powoli idą w konkretną stronę...zobaczymy co dalej z tego wyniknie :;230 :;230
Bogsaf pisze:Agnieszko, ciekaw jestem czy bilbergia kwitła u Ciebie, bo moja choć ma ze trzy lata, nawet o tym nie myśli :?
Bogdanie cierpliwości ;:173 bilbergia jest u mnie ok. 10 lat, zakwitła pierwszy raz w listopadzie 2013r. Wcześniej stała na stanowisku bardzo gorącym, słońce od rana do nocy - rosła, ale nie kwitła. W 2009 przeprowadziłam się i stoi na oknie gdzie nie ma bezpośredniego słońca, w tym samym roku wszystkie rośliny były przesadzone do większych doniczek. Myślę że to ma spore znaczenie, zakwitła po przesadzeniu gdy korzenie przerosły całą doniczkę, a sama roślina zrobiła się tak duża, że zasłony odstawały i zajmowała połowę okna....dosłownie...co zresztą widać na załączonych zdjęciach, tak właśnie wyglądała. Do tej pory miała ziemię uniwersalną. Teraz przy rozsadzeniu, dałam ziemię do kaktusów, ale nie liczę na kwitnienie w tym roku. Pewnie znów zakwitnie za parę lat, jak się rozrośnie do rozmiarów monstrualnych, ;:202 a korzenie przerosną całą doniczkę....chociaż....nadzieje zawsze można mieć ;:224 co do podlewania traktuję ją jak resztę, czyli raz na tydzień woda do podstawka i dwa razy do roku pora deszczowa czyli kompiel pod prysznicem ;:333
Obrazek
ObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”