Kwiaty w sercu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty w sercu

Post »

Super, Lucynko.
Kocham takie różne podpowiedzi.Dzięki nim uczymy się wszyscy i popełniamy o wiele mniej błędów.
Taka żółta tabliczka wisi przy górnej półce mojego regału już kilka miesięcy.Odwrócona jest w kierunku ściany, gdyż nie chcę oglądać widoku przylepionych ziemiórek.Obawiałam się, że lep będzie szybko wysychał i mile się rozczarowałam.Jest świeżutki, jakbym wczoraj założyła tabliczkę :lol:
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Piękne kwiaty i cenne porady :) Ja żeby utrzymać wilgotność na dno osłonki wsypuję małe kamyczki a następnie wlewam wodę. Dopiero na to ustawiam doniczkę z fiołkiem. Dzięki temu kwiaty nie stoją w wodzie :)
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładnie to wszystko opisujesz ;:333 dziękuję za cenne porady ;:196
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wierzę, że po to między innymi powstają takie fora, by pasjonaci naszego pokroju mogli się wzajemnie wspierać
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Teraz przeczytałam Twoje pytanie o tego trzeciego czerwono - białego Skrętnika :oops:
Jeszcze mi nie kwitł, ale ma już sporego pąka i niebawem pokaże mi swoją prawdziwą twarz :lol:
To jest kundelek, ale nie widziałam go na zdjęciu jak wygląda gdy kwitnie. Pokażę go niedługo :wink:
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem bardzo ciekawa jego wyglądu :D
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Ja jestem równie ciekawa co mi tam rośnie na parapecie w sypialni ... ;:3
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, fragment mojego, dzisiejszego parapetu ;:173

Obrazek

Obrazek
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Och cudne są! ;:180 ;:180 ;:180

Barwy Indii już mnie kuszą - ach ta czerwień ;:224
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Listek na pewno się znajdzie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KILKA UWAG NA TEMAT HODOWLI FIOŁKÓW c.d.

10.ROZMNAŻANIE
Najprostszy sposób pozyskiwania materiału rozrodczego polega na uszczyknięciu listka (starajmy się, by nie był to listek z dolnego piętra rozetki, ponieważ ma najmniej zdolności rozrodczych).Świeżo zerwany listek ucięty pod kątem 45' włóżmy do podłoża (skład podany j.w.) i po podlaniu zamknijmy w woreczku strunowym.Następnie postawmy możliwie najwyżej (ciepło) i z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych.
Sprawdzajmy co kilka dni kondycję naszego podopiecznego przy okazji wietrząc "szklarenkę".

Osobiście wypraktykowałam sposób z pojemnikami po owocach i plastikowych pudłach z pokrywami.
Listki sadzę do małych pojemniczków, tzw degustówek i zamykam w pudłach, stawiając na warstwie zwilżonego keramzytu.Ważne, by pudło nie było szczelnie zamknięte i listki miały stały, minimalny dopływ świeżego powietrza.Jeżeli zamykamy szczelnie, pamiętajmy o systematycznym wietrzeniu.

Obrazek

Drugi sposób polega na pobieraniu odrostów.Do tego celu potrzebujemy zdezynfekowany (np.polany spirytusem salicylowym, albo wrzącą wodą) nóż, chociaż najlepszy byłby skalpel. Delikatnie odcinamy przyrost.Następnie miejsce nacięcia posypujemy ukorzeniaczem (chodzi o to, by roślinka skupiła się na możliwie szybkim wytworzeniu korzeni).
Potem, postępujemy podobnie jak z listkiem: pakujemy do woreczka strunowego, podlewamy, zamykamy, stawiamy w cieple itd

Sadzonkowanie łodyżki kwiatowej.Jest to trochę skomplikowany proces i wymaga osobnego potraktowania.Jednakże jest wart uwagi ze względu na fakt, że niektóre z fiołków przy tradycyjnym sadzonkowaniu nie powielają cech rośliny matecznej.Te cechy uzyskujemy tylko przy odrostach albo sadzonkach z łodyżek kwiatowych.Mowa jest o fiołkach zwanych ogólnie chimerami.Poznajemy je po charakterystycznym rozłożeniu kolorów w kształcie "wiatraczka".I tu drobna uwaga dla mało wtajemniczonych - niejednokrotnie zdarza się, że początkujący kolekcjonerzy stwierdzają, że zakwitł im fiołek którego nigdy nie widzieli w swojej kolekcji....A prawda jest taka, że nowa sadzoneczka przejęła tylko wybrane cechy swoich rodziców i stworzyła zupełnie nowy wizerunek kwiatków.

Obrazek

Obrazek

Wysiew nasion.
Nasiona fiołków są bardzo drobne.Dlatego w celu uzyskania nowych roślinek musimy zastosować szczególne środki ostrożności: podłoże musi być dokładnie przesiane w celu uzyskania idealnie rozdrobnionej masy.Tak przygotowaną ziemię wykładamy do szklarenki tworząc równą warstwę.Następnie delikatnie wysiewamy nasionka. Nie przykrywamy. Zamykamy szklarenkę. Stawiamy w ciepłym miejscu, chroniąc przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Wietrzymy każdego dnia.
Podlewamy używając spryskiwacza.
Ja w celu stworzenia maksymalnie dobrych warunków, włożyłam do mniejszej, plastikowej kuwetki ziemię wraz z nasionkami i usytuowałam w większym, zamykanym pojemniczku.W dużym pojemniku miałam zawsze cienkie lustro wody, które zapewniało nasionkom odpowiednia wilgotność.

CIEKAWOSTKA
Wypatrzony w necie sposób rozmnażania listków polega na cięciu łodyżki w poprzek albo "na krzyż".Dzięki temu zwiększamy masę korzeniową

Obrazek

Obrazek[zdjęcia z netu]

Przynajmniej jedną z odmian można rozmnażać sadząc do podłoża fragment łodyżki z kwiatkiem.
Pamiętam jak zelektryzowała mnie ta wiadomość.To odmiany o zielonych kwiatach.

A to zdjęcia zaprzyjażnionej grupy dalekowschodnich kolekcjonerów fiołków afrykańskich

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Gracjello, mam do Ciebie pytanie odnośnie mojego fiołka. Kupiłam listek przez internet i nie wiem czy jest on odmianowy, a ma bardzo okazale kwiaty, duże i pełne. Kwitnie obficie. Zastanawiam się czy jest szansa, że odnajdę jego nazwę, i czy ewentualnie jest to możliwe, że to nie jest odmianowy tylko kundelek, mimo tych okazałych kwiatów?

W pierwszym kwitnieniu miał takie same kwiaty jak w drugim. Roślina mateczna kwitła w ten sam sposób jak moja.

Mam jego zdjęcie w moim wątku. Różowy w czerwonej doniczce.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4&start=42

W tej chwili ma jeszcze więcej kwiatów niż na zdjęciu.
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzi Ci Marysiu o tego fiołka?

Obrazek

Jest bardzo ładny i wcale Ci się nie dziwię, że chciałabyś by miał rodowód.
Natomiast z mojego doświadczenia powiem Ci, że każdego roku handel zasypuje nas coraz nowszymi, ciekawszymi egzemplarzami tzw fiołków marketowych.Potrafią być tak piękne, że i ja ulegam chwili i kupuję różne Dziwaczki i Wiatraczki (tak je nazywam)
Mój Dziwaczek

Obrazek

Pstrokaczek

Obrazek

Wiatraczek (w środku)

Obrazek

A wracając do Twojego pytania; nie umiem odpowiedzialnie na nie odpowiedzieć.Jeszcze gdybyś miała jakieś przybliżone dane od sprzedawcy można by próbować dochodzić czy to odmianowy fiołek.
Jednakże, przyglądając się pokrojowi rozetki i kształtowi liści skłaniam się ku twierdzeniu, że to śliczny kundelek :idea:
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne masz skrętniczki ;:167 Fiołeczki jak zwykle urocze ;:63 Ciekawe co jeszcze ślicznego ukrywasz ;:224
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Liście ma takie całkiem zwykłe. I jest bardzo duży, bo jego średnica to 35 cm
Ale prezentuje się dzięki temu bardzo ładnie, bo go dobrze widać z daleka :;230 Lepiej mi kwitnie odkąd go przesadziłam do większej doniczki (12 cm srednicy). Poprzednio miał tylko 2 kwiatuszki, teraz 28 rozwiniętych i pąki :heja
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”