McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Jeśli chodzi o miejsce to posprawdzaj ile wejdzie sztuk danego warzywa na miejscu które mu przeznaczyłeś, biorąc pod uwagę odstępy w rzędach i między roślinami. Może to dla niektórych śmieszne i zbyt drobiazgowe ale w ten sposób dowiesz się czy nie zostaniesz z pięcioma burakami i toną marchwi :lol:
Pilnuj odstępów między roślinami i dbaj o łatwy do nich dostęp a wszystko będzie ok. Z roku na rok będziesz doskonalił swój warzywnik i powiększał - czego życzę ;:138
Mój zielnik: lubczyk, estragon, ogórecznik, rumianek, kminek, lawenda, kocimiętka, macierzanka, mięta, tymianek, bazylia, szałwia, oregano, siedmiolatka, czosnek niedźwiedzi, cząber, dziurawiec, szczypiorek czosnkowy, szczaw, rukola wieloletnia, kolendra, pietruszka naciowa gładka i kędzierzawa, melisa, rozmaryn, laur, len, nagietek, anyż, hyzop i nie pamiętam co jeszcze ;)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Dziękuję za rady, zrobię tak :) Prawdę mówiąc, warzywa u mnie zawsze rosną trochę geściej, niż powinny. Chodzi mi o to, żeby każdy kawałek ziemi dobrze wykorzystać :wink:

Łoo, ziół będziesz miała od groma ;:oj Ja ograniczam się do bazylii, lubczyku, orygana, tymianku, rozmarynu, mięty, melisy, szałwi, cząbru. Chcę też wreszcie zdobyć wawrzyn.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Michale, bo od groma ich używam :) Czasem nawet robię sałatę z oliwą na samej pietruszce i kolendrze (moje ulubione zielsko w postaci zielonej jak i nasion) ;) Do tego ja bardzo nie lubię czarnej herbaty, zielonej też, więc parzę suszone zielsko. I jeszcze dużo przypraw do gotowania używam, więc suszę swoje majeranki itp. Sam widzisz, że musi być tego dużo :) Poza tym zioła to śmierdziele, których nie lubią szkodniki, więc muszą być w ogrodzie, niekoniecznie w skupieniu na zielniku. Mogą być wszędzie po trochu, nawet w doniczkach.
Ja też zawsze siałam gęsto i słabo przerywałam ale przyszły sezon już nie będę takiego marnotrawstwa urządzać. I tak trzeba przerwać żeby dorodne porosło, więc szkoda nasion. Dlatego u siebie zrobiłam warzywnik tak duży jak się dało.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

McMArchewka, gratuluję i jestem pod ogromnym wrażeniem! ;:63 Jesteś niesamowity!
Jeśli można wtrącę coś na temat planu ogródka warzywnego. Myślę, ze cukinia będzie miała za mało miejsca i rozrośnie się przykrywając sałatę. Ile chcesz tej cukinii tam posiać czy już gotowe rozsady będziesz przygotowywał wcześniej?
Pamiętaj też by ścieżki były na tyle szerokie żebyś mógł swobodnie chodzić między grządkami. Pozdrawiam Ciebie serdecznie. Super jesteś młody człowieku. ;:63
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Vamila No i prawidłowo :)U mnie wygląda to tak, że zioła są, ale mama dość rzadko ich używa :? W tym roku postanowiłem wziąć się za nie. Przede wszystkim będę chciał je suszyć (no właśnie, melisę na susz zbiera się nim zakwitnie) :?: Muszę poszukać jakiegoś ziołowego wątku :D Zasadniczo to najwięcej zużywa się szczypiorku (na wiosnę muszę kupić nowy albo wysieję sobie do doniczki i do gruntu).
A tak poza tym niektórych bardzo dziwi to, że nie przepadam za koperkiem i pietruszką :shock:

ann33 Witaj i bardzo dziękuję za miłe słowa :wit ;:196
Spokojnie, w tym roku miałem, jeśli dobrze pamiętam, 7 krzaków cukinii i 6 dyń na powierzchni o połowę mniejszej niż przewidzianej na ten rok :D W tym sezonie będę mieć max 4-6 krzaków, oczywiście na większej powierzchni. Planuję dwie odmiany: Atenę Polkę i Lajkonik. Doświadczenie nauczyło mnie, że znacznie lepiej i bezpieczniej jest zrobić rozsadę. W tym roku właśnie takową wyhodowałem i efekty były zadowalające.
Spokojnie, cukinia nie zagłuszy sałaty, ponieważ granica miedzy ich zagonami będzie wynosić tylko 30 cm ;:108 Z marchewką też nie powinno być problemu, ponieważ chcę, aby rosła na dość wysokich redlinach.
Poza tym sałatę i szpinak zastosuję, jako przedplon pod pomidory, także będę miał jej od groma. Zamierzam na obwodach grządki cukiniowej posadzić rozsadę kukurydzy na pop-corn.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Michał, kukurydza nie może rosnąć w rządku na obwodzie :|.
Jest obcopylna, zapyla ją wiatr i musi rosnąć w grupie, inaczej będziesz miał marniutkie zbiory.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Neko Znaczy one będą rosły sobie w dwóch rzędach, które będą oddalone od siebie o ok 1,6 m.

Z kolei w jednym szpalerze będzie rosło obok siebie kilka roślin, więc myślę, że nie powinno być kłopotów z zapylaniem. Też mogę posadzić je między cukinią, od biedy :wink:
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

1,6 m to trochę dużo, większość pyłku osiądzie między rzędami.
Pyłek musi trafić na inną roślinę niesiony wiatrem. Jeśli wiatr w okresie kwitnienia będzie wiał wzdłuż rzędu, to do zapylenia dojdzie, jeśli przeciwnie, wyląduje na grządce. Dlatego kukurydzę sadzi się w blokach, żeby prawdopodobieństwo zapylenia, w krótkim przecież okresie kwitnienia, było jak największe :).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Aham, cóż, to zmienia w takim razie postać rzeczy :D W takim razie umieszczenie kukurydzy muszę jeszcze bardzo dokładnie przemyśleć.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Michał, to że ogrodnik za czymś nie przepada ale sadzi, to nie jest dziwne...każdy lubi co innego, co do pietruszki i np lubczyku nienawidzę (chyba że w rosole i potem wyławiana)...a koperek toleruję tylko w ogórkowej i pieczonkach :lol:.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Wiesz, o gustach się nie dyskutuje :D Z uwagi na to, że w nowym sezonie koperek będzie rósł u mnie, jako przedplon będę chciał go mrozić. Tak właśnie sobie myślę, że wysieję ze trzy rządki, z czego dwa pójdą do odstrzału w początkowej fazie wzrostu.

Pietruszkę chcę, z kolei, wysiać na redlinach, w dodatku korzeniową. Będzie dwa w jednym - natka i korzeń :wink:

A jak wygląda u Was uprawa selera? U mnie jest to zazwyczaj 5-6 sztuk rozsady, kupionych w ogrodniczym i hodowanych wyłącznie dla liści.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie nigdy nie urosły na korzeń, nie były odpowiednio obrabiane do tego celu... będę teraz eksperymentować :).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ja w ogóle jakieś 2 lata temu robiłem rozsadę selera, była to jednak porażka. Nasiona strasznie długo wschodziły, po pikowaniu jakoś się nie przyjęły i tyle w temacie. Jak uprawiać seler to tylko z rozsady kupnej i na liście.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A siałeś tak jak się powinno siać? (nie przykrywając ziemią)...nawet moja babcia się dziwiła, że nie można go przykrywać... zawsze kupowała gotowce.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

:shock: To zmienia zasadniczo postać rzeczy. Przykrywałem je niewielką warstwą, ale przykrywałem. Też siewki się powyciągały, także powiedziałem sobie, że nigdy więcej.

W tym roku będę robić rozsadę pomidorów, sałaty, cukinii, dyni, kukurydzy, ogórków. Rezygnuję z papryki (może, jeśli się pokuszę, to zakupię sobie kilka krzaczków).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”