Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Witaj Agnieszko :wit
To jak Ci wszystkie hiacynty zakwitna ale będziesz mieć zapach w ogrodzie. Ja planuję jesieną posadzić dużo krokusów i troszkę hiacyntów żeby właśnie był ten ich zapach.
A jak minął Ci poniedziałkowy dzionek? Jak dzieci?
Cieplutko pozdrawiam ;:168
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

uch - wczoraj z powodu tego okropnego wiatru dałam sobie spokój z pisaniem na forum -0 już u siebie musiałam pisac dwa razy, potem jak chciałam poczytac, to ciagle musiałam się łączyc na nowo i na nowo... idę dzisiaj.

Sylwio - dzieciaki.... zachowują się jak zdrowe, ja już mam ich dosyc - krzyczą, wrzeszczą ;) Cieszę się, że są zdrowe prawie (osłuchowo czyste), ale też ciągnie się to już trzeci tydzień, więc muszę je przetrzymac, żeby się skończyło...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na hosty jeszcze przyjdzie pora. U mnie w ogrodzie już wychodzą te fioletowe kiełki.
Twój fioletowo-błękitny hiacynt jest cudowny ;:oj
Narcyzy i reszta, super. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cebulowe szaleją u Ciebie, narcyzy zaraz zakwitną :D . Biała rabata będzie pięknie wyeksponowana mając w tle ciemne ogrodzenie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Edytko, zrobię zdjecia mojej dwuletniej ( z ciętą czuprynką) , sąsiada 10 letniej i 6 letnich. Wszystkie z patyczków, to ocenisz sama jak będzie wyglądała.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Aguś,
Przepraszam, że dopiero teraz trafiłam na Twój wątek - przeczytałąm wstęp - widać i ty masz skarpę - ale większą, moja ma wysokość ok 4 metrów. Ja ze szmaty jak ją zwiesz ;:306 nie byłam zadowolona - ale miałam sam piach ty widze masz coś czarnego znaczy się lepsza ziemia. Chociaż przy takiej sporej wysokości skarpa do obsadzania kwiatów powinna mieć łagodniejszy skos. No i gdybyś chciała posadzić tam kiedyś roślny dół trzeba umocnić jakimś murkiem. Zrobiłaś lepiej niż ja bo ja zostawiłam za mało u góry i teraz wygląda jak d...wołowa...
Ale nie ma co psuć i na nowo zmieniać.

Skalniak przy wejściu piękny - w ogóle widzę spora działka i pole do popisu. :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Agnieszko ja mam kocimiętkę taką która nie przyciąga kotów, jeśli chcesz zrobię dla ciebie kilka sadzonek. Zajrzyj do mnie mam dla Ciebie propozycje :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
athshe
500p
500p

Post »

Agnieszko - u nas też na skarpie sam piach - za to nad skarpą sama glina - taka, której nie daję rady. Na działkę woziliśmy ziemię z dwóch źródeł - za domem i właśnie rozrzucona na szmatę jest ziemia dośc piaskowa - trudno to określic, w każdym razie w dotyku jak gruby piach, ale ciemna - humus nie wiem skąd ;) Za to pod trawniki z boku i przodu domu nawieźliśmy czarną ziemię torfową i ta wygląda fantastycznie, natomiast jesienią wałowaliśmy ją ze 3 razy przed sianiem trawnika, a po zimie była tak napuchnięta, że zapadalismy się na 2-3cm :( więc znowu wałowanie takiego ledwie żywego trawnika (i moich krokusów :( ) A za skarpą zostawiliśmy dużo terenu, bo inaczej się nie dało - od poziomu ziemi za domem do płotu jest różnica jakiś 5-6m wysokości.

Anym - jeśli mówisz, że to taka nieszkodliwa kocimiętka, to jestem chętna :) Lecę do ciebie poczytac.

Pepsi - idę zobaczyc te wierzby - mam nadzieję na zdjęcia dzienne i z obiektem do porównań :)

Edyto - wyczułaś moje narcyzy - wczoraj zakwitły pierwsze - takie urocze, niziutkie wsadzone na sklaniaku. Wiem, że to miały byc chyba tet-a-tet,albo jakieś takie kupione kiedyś kwitnące w doniczce, ale żeby miały mniej niż 10cm - urzekły mnie :)

Shiz3R - dziękuję za komplement - tez mnie urzekł ten kolor - ciekawa jestem, czy jeszcze coś takiego mi wyrośnie - naliczyłam około 10 takich ciemnych pąków na hiacyntach w ogrodzie.

A z innej beczki.
Boję się wyrywac zielsko :) W miejscu, gdzie teraz rosną cebulowe - po drugiej stronie schodów - tam, gdzie nie ma kamieni - w ubiegłym roku rosły tam bratki, portulaka i werbeny, a one podobno same się rozsiewają. I jeszcze aksamitki tam rosły. I szkoda by mi było powyrywac samosiejki... uch... więc póki co czekam, aż zielsko urośnie i wyrywam to co większe - ale z racji tego, że mam mało miejsc do pielenia, to do tej pory nie dawałam zielsku wyrosnąc na więcej niż 1-2cm.... bu. Dziwnie mi jakoś, ale chyba warto zaryzykowac - zwłaszcza, ze sieję na parapetach bratki i werbeny właśnie, żeby tam rosły.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Takie malutkie narcyzy (w doniczkach), które były ozdobą stołu wielkanocnego posadziłam jesienią pod wisienką i widzę szczypiorki :D . A nie dawałam im szans, bo strasznie przesuszyłam cebulki. Takie niespodzianki bardzo cieszą :D .
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zawsze postępuję z cebulami w ten sposób :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
athshe
500p
500p

Post »

Ja też zawsze wysadzam to, co dostanę w doniczkach - jakieś 5 lat temu dostałam od taty wiaderko (malutkie, ozdobne) pełne kwitnących szafirków - co roku je gdzieś wysadzałam, jeszcze mieszkając w bloku - tak się fajnie mnożyły, że jesienią posadziłam je koło domu - w dwóch miejscach, łącznie mam z nich szereg o długości około 12m :):) Warto chomikowac :)

Niestety mam też cebule, które widzę, że w tym roku nie zakwitną - w jednym miejscu liście narcyzów mają już jakieś 20-30cm, a po pączkach ani śladu. Ale nic to - wierzę w to, że się wzmocnią i za rok pokażą na co je stac.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Reguła jest taka, że powinny zakwitnąć jednak nie raz przekonałam się, że kwiaty nie są tak atrakcyjne jak przy pierwszym kwitnieniu cebuli.
athshe
500p
500p

Post »

Jadę za pół godziny z mamą do ogrodniczego. Jakie nawozy są najlepsze do roślin kwitnących - zwłaszcza do tego, co się teraz rozpędza. I jaki nawóz do trawnika. Ja idę gdzieś w forum czytac, ale możecie mi tu poradzic grzecznie proszę. Pojadę do zaopatrzenia rolniczego, więc mogę kupowac składniki i mieszac.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Nawóz do trawnika używam agrecola. Do róż przekonałam się że substral potrafi zdziałać cuda. Pozostałe rośliny traktuję azofoską. Teraz podlać mam też zamiar wszystko humusem.
athshe
500p
500p

Post »

Pomęczę was dziś trochę zdjęciami :)
Starce albo werbeny - pomyliło mi się i nie wiem, co wyrosło. Ale jeśli starce, to werbeny mnie bardzo zawiodły - bo jednego mam 110 sadzonek, a drugiego 11 :(
Obrazek
Szałwia szaleje:
Obrazek
Pierwszy narcyz - tet-a-tet na skalniaku
Obrazek
A tak wygląda front domu - z jednej strony skalniak podparty gazonami, z drugiej niby nic, trochę roślinek skalniakowych, sporo cebul, za to podparte fajnymi kamieniami... Ale to już jest nie do ruszenia na najbliższe 15 lat - mogę dokładac, ale gazonów nie wyeksmituję, bo do nich dopasowany jest chodnik
Obrazek
To zdjęcie robiłam w celu projektowania tarasu, ale idealnie oddaje tragiczny stan trawnika. Poradźcie, co z nim zrobic??
Obrazek
i jeszcze raz - obraz nędzy i rozpaczy...
Obrazek

Wystarczy :)
Madziul - azofoskę mam już pod rośliny, kupiłam za radą pana w sklepie ogrodniczym saletrę amonową i podkuszona przez mamę nawóz do roślin cebulowych - choc nie wiem, czy warto kupowac taki specjalnie do cebulowych.

I Ziemię pod truskawki kupiłam - jak jutro będzie ładnie, to może zacznę rozsadzac :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”