Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Post »

kubanki pisze:Z przyjemnością prześledziłam zdjęcia wrzosów w zestawieniu dwuletnim :)
Czy przykrywasz swoje pierisy na zimę, a jeśli tak, to w jaki sposób?
Ja swoje kilka wrzosików też cięłam po kwiatku niemalże, ale teraz te 400 to jest kompletnie bez szans. Chociaż najbliższej wiosny pewnie tak zrobię, bo miały raptem po kilka kwiatuszków, więc szkoda byłoby je jakoś nadmiernie pościnać.
400 wrzosów ?? .... o rany to coś niezwykłego.
Nie, nie przykrywam swoich pierisów. Jakoś nie zauważyłem do tej pory aby ucierpiały zimą.

Agnieś pisze:Uwielbiam wrzosy i powoli się ich uczę. Do tej pory kupowałam te z pełnymi kwiatami. Ale zaczynam doceniać wrzosy pączkowe. Nie rozkwitają się, ale za to kwitną baardzo długo. Pięknie je uwieczniłeś na ostatnich zdjęciach.
Dziękuję za uznanie.

A tak w ogóle to dziękuję za odwiedziny :-)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podglądam i ja twoje wrzosy....
Niby człowiek wie że się rozrastają ale dopiero takie zestawienie zdjęć uświadamia jak pięknie mogą się rozrosnąć.
I muszę sobie kupić pierisa :D
sylwekw

Post »

coma95 pisze:Podglądam i ja twoje wrzosy....
Niby człowiek wie że się rozrastają ale dopiero takie zestawienie zdjęć uświadamia jak pięknie mogą się rozrosnąć.
I muszę sobie kupić pierisa :D
Warto warto .... niektóre odmiany pięknie się przebarwiają. My niedawno kupiliśmy jeszcze sobie dwa kolejne a jeden z nich to "Red Mill".
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Sylwku....
Młody Twój ogród,ale nieźle się już zapowiadający :)
Bardzo mi się spodobało Twoje wrzosowisko 8)
sylwekw

Post »

evluk pisze:Witaj Sylwku....
Młody Twój ogród,ale nieźle się już zapowiadający :)
Bardzo mi się spodobało Twoje wrzosowisko 8)
Dziękuję bardzo.
Fakt nasz ogród jest bardzo młody a nawet powiedziałbym młodszy niż na to wskazują daty pierwszych zdjęć. Wiadomo jak to jest po budowie domu. Po pierwsze na początku nie wszystkie miejsca w ogrodzie nadawały się do zagospodarowania. Trzeba było je pierw uprzątnąć i przygotować .... np nawieźliśmy 10 wywrotek ziemi polnej, które sam osobiście taczką rozwoziłem po ogrodzie (no przy dwóch wywrotkach brat mi pomagał - woziliśmy na dwie taczki :-).
Zastanawiam się czy by tu trochę nie pokazać jak wyglądał ogródek tak naprawdę na samym jego początku :-) tylko mam wątpliwości bo to raczej marne widoki :-)
Ale może byłaby to fajna reminiscencja naszego ogrodu ..... :wink:

Po drugie nie było pieniędzy aby od razu je przeznaczać na rośliny albo przygotowanie podłoża bo ciągle było jeszcze coś do skonczenia, a to ogrodzenie, a to jakieś pomieszczenie w domu itd ......
Dlatego niektóre miejsca w ogrodzie obsadziliśmy od razu w 2006 roku a inne dopiero w 2007 i na początku 2008.
Rośliny zmieniały często swoje miejsce bo sadziliśmy je aby mieć już coś zielonego mimo, że wiedzielismy iż to nie jest ich miejsce docelowe.

W chwili obecnej skalniak czeka na rozebranie, różaneczniki na przeniesienie w zupełnie inną część ogrodu, wrzosowisko chyba tez zmieni swoją lokalizację.

Jednak dzisiaj mam coś inneog do zrobienia - wczoraj ogarnął nas szał zakupów i "wzbogaciliśmy" się o 260 cebulek tulipanów :P .

Zamierzam przygotować listę ze zdjęciami odmian i pokazać tutaj.
sylwekw

Post »

Oto lista odmian tulipanów które wczoraj nabyliśmy. Cieszymy się bardzo z nich ale żonka już mi zapowiedziała, że to ja będę się o nie "troszczył", bo wykopywanie, rozdzielanie, zabezpieczanie przed grzybami i przechowywanie przy takiej ilości to już będzie sporo pracy a odmiany są zbyt ciekawe i koszt całkowity był dość duży, więc nie można tego zaprzepaścić.

Tulipany, które kupiliśmy (teraz lista - zdjęcia chyba wieczorem).

1. Blue Diamond
2. Angelique
3. Chinatown
4. Estella Rijveld
5. Horizon
6. Sunlover
7. Orange Favourite
8. Maja
9. Monte Carlo
10. Flaming Parrot
11. Helmar
12. Rococo
13. Swan Wings
14. Spring Green
15. Maureen Double
16. Canasta
17. Royal Acres
18. Pinocchio
19. Praestans Shogun
20. Black Parrot
21. Saxatilis
22. Johan Strauss
23. Gipsy Love
24. Yellow Pomponnet
25. Davenport
26. Lingerie
27. Giuseppe Verdi
28. Air
29. Gold Dust
30. Negrita Double
31. Mascotte
32. Pink Parfait
33. Flaming Club
34. Jetfire
35. Outbreak
36. Hius Ten Bosch

Jeśli ktoś ma jakieś szczególne uwagi, wskazówki do którejś z odmian to będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No, no niezły zbiór :roll: :)
sylwekw

Post »

To na początek zdjęcie zbiorcze naszych zakupów :-)

Obrazek

A niebawem seria oddzielnych zdjęć każdej odmiany.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

łał.....a myślałem że to ja mam fioła....
a tu widzę mały sklepik......
Piękne tulipany...będzie ładnie wiosną....
podobają mi się szczególnie te pierwsze trzy od dołu po prawej...
A ten trzeci to normalnie cudo... :shock:
sylwekw

Post »

Spokojnie - nie tylko Ty masz fioła jak widać :-)

Zaraz na pojedynczych zdjęciach będzie je może lepiej widać. Choć przyznam, że moi faworyci to inne odmiany niż Ty wskazałeś :-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sylwekw

Post »

No to teraz każda odmiana na oddzielnym zdjęciu. Mam nadzieję, że w zdecydowanej większości przypadków już wiosną przekonamy się, czy one wyglądają w rzeczywistości tak samo jak na zdjęciach.

Nazwy odmian widoczne są na zdjęciach.

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek
sylwekw

Post »

Czy ktoś z Was może wie, czy np te odmiany Jetfire albo Outbreak to ja dobrze widzę, że z jednej cebulki (z jednej łodygi) wyrośnie kilka kwiatów ??
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Przepiękne.Gratuluję zakupu
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

sylwekw pisze:Czy ktoś z Was może wie, czy np te odmiany Jetfire albo Outbreak to ja dobrze widzę, że z jednej cebulki (z jednej łodygi) wyrośnie kilka kwiatów ??
Na zdjęciach widać, że tak :lol: Szczególnie Jetfire ciekawie się zapowiada. Jakieś cztery lata temu kupiłam też wyrastające z jednej łodygi, ale w kolejnych latach nie powtórzyły tego "wyczynu" :roll: Znajomi kupili później i na razie w drugim roku były takie same, więc nadzieja jest, ze na stałe już będą cieszyć :D
Piękne tulipany :D
Pozdrawiam Krystyna
sylwekw

Post »

Elżunia 1187 pisze:Przepiękne.Gratuluję zakupu
Dziękuję, zobaczymy jak będą wyglądały wiosną :-)

krysp50 pisze:Na zdjęciach widać, że tak :lol: Szczególnie Jetfire ciekawie się zapowiada. Jakieś cztery lata temu kupiłam też wyrastające z jednej łodygi, ale w kolejnych latach nie powtórzyły tego "wyczynu" :roll: Znajomi kupili później i na razie w drugim roku były takie same, więc nadzieja jest, ze na stałe już będą cieszyć :D
Piękne tulipany :D
No to mnie trochę pociszyłaś a trochę zmartwiłaś :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”