Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
Krysiu,żeby nie kwitnące astry to pomyslkałabym,że robisz juz letnie wspomnienia,tyle kwitnących jeszcze u ciebiue.Mietelnik mnie nie lubi,3 razy podchodziłam do jego wysiewu i nie miałam ani jednej sztuki jeszcze.
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
Krysiu
Piękne te do flakonu na zimę , można je jeszcze na biało zrobić to zimowy bukiet cudny. Ładnie zakwitła Ci Swiecznica taki uroczy kolorek.Kwiatki do końca się starają cieszyć nasze oko . 

Pozdrawiam Ewula
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładna ta różowa wiązówka ja mam białą .Nie masz problemu z mietelnikami nie rozsiewają sie za bardzo .One są bardzo dekoracyjne w każdej fazie ,bo też je kiedyś miałam
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Krysiu te Mietelniki same się tak przebarwiają?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
ewamaj66 - Ewciu ot widzisz ... Twoje Świecznice grzeczniejsze
W temacie nasionek zgadza się - też tak pomyślałam.
sweety - Aniu lubię rośliny o ciekawej budowie kwiatów stąd Mikołajki i inne cudactwa ... W Mikołajku alpejskim denerwuje mnie to, że po kwitnieniu zanika i puste miejsce. Kwiaty ma ładne i pięknie powoli się wybarwiają ale i liście ma łądne więc mogłyby byc ozdoba na resztę sezonu.

Dziwisz się ,że nie Jeżyk tylko "Lokutus Jurek" ... za bardzo kolczaste to imię a kolega Jerzy bardzo sympatyczny i raczej w kontaktach ciepły więc z kolcami nie ma nic wspólnego.
Kocha te zwierzęta to fakt ale inne też .
Kochia scoparia (Mietelnik żakuła) i czasami letni cyprysik to bardzo wdzięczna jednoroczna roślinka. Nie wyobrażam sobie działki bez niego bo spełnia wiele ról w kolejnych sezonach.
Posiana raz zostaje w ogrodzie - zostawiam ze 2 dla rozsiania się i wiosną przenoszę sadzonki w docelowe miejsce. Pozostałe łatwe do usunięcia.
takasobie - Miłko mało tego,że Szczeć ma kolczaste kwiaty to jeszcze łodygi z kolcami nastroszonymi jak wystraszony jeż. Po ścięciu za zaraz biorę nóż i wygładzam całą łodygę bo nie da rady tego wziąć do ręki.
Mietelnika nie masz ...aż dziwne bo nasiona dobre. Przemroziłaś je czy zapomniałaś o tym ?
Nawet porządne schłodzenie wystarczy bo nie wierze,że wszystkie coś wyjadło choc ptaki Cie lubią to może ...
Skoro wysyłka to rozumiem,że dalie już wykopane ?
dorcia7 - Dorotko tak naprawdę to ona nazywa się Szałwia szkarłatna (teksańska) salvia coccinea i faktycznie u nas jest jednoroczna.
Siać można pod koniec kwietnia do gruntu lub jak ktos ma możliwości to wcześniej pod osłonami. Pięknie i długo kwitnie. Jej urok w ilości bo większa kępa tak intensywnej szkarłatnej czerwieni aż daje po oczach.

Lubie też Szałwię trójbarwną (Salvia viridis L. szałwia powabna) tyle tych nazw i nie wiadomo jak ja nazywać. Jej u rok to nie kwiaty bo sa niepozorne ale liście przykwiatkowe, które przebarwiają się na kolor prawie biały ,różowy, niebieski z odcieniem fioletu. Tez długo kwitnie

malgocha1960 - Małgosiu szczerze mówiąc to na wspomnienia jeszcze za mało czasu. Poza tym i bez nich nadal jest sporo kolorów na działce a najbardziej to chyba przy chodniku do altany - fotki z 14.X bo ostatnio mniej robię a więcej pracuję...
Całe szczęście,że posadziłam po obu stronach rzędy Chryzantem i dzielki temu gołe pędy róż mniej mnie drażną .

Mietelnik nie wschodzi ... dziwne . toz to taka bezproblemowa roślinka.
Może i Ty zapomniałaś o przemrożeniu nasionek ? Najlepiej posiać go jesienią i po kłopocie.
Na większości torebek nie ma informacji ale zasada jest jedna - jeśli rośliny dają samosiew , same się sieją czy jak tam to nazwać to wiadomo,że nasiona w zimie przechodzą naturalną stratyfikację więc kupując nasiona stwórzmy podobne warunki wtedy będzie lepsze kiełkowanie. Nasiona drobniutkie więc cienka warstwa ziemi.
Ewiczka52 - Ewciu zebrałam rożne kwiaty i nawet z Miskanta Giganteuska , który ledwo co pokazał kwiaty a już go ciachnęłam tez mam - mam nadzieję że uda się stworzyć ładna kompozycję.
JAKUCH - Jadziu ja tak się zakochałam w tej Wiązówce czerwonej i zapragnęłam więcej sadzonek bo za długo czekać na rozrost. Nasza Ilonka (Ilona2715 ) dwa razy mi w tym sezonie podesłała i juz następny sezon będzie na czym oko zawiesić. One lubią mokro więc u mnie dobrze się czują.
iwona0042 - Iwonko pytasz czy Mietelniki tak same się przebarwiają ... ??? i to jak. Piekna metamorfoza na naszych oczach .
Nie mogę na szybko znależć aktualnej fotki ale mam w swym wątku ( jesienne barwy ...)
takie ujęcia z roku 2009 - popatrz
W pięknie wysyconym kolorze stoją w rządku przy chodniku jak straż - uwielbiam takie alejki zmieniające kolorystykę w czasie sezonu.
Kolejne poniżej to zbliżenie w trakcie zachodzących zmian a na końcu to kolor jaki ma przez resztę sezonu czyli wiosna i lato.

W temacie nasionek zgadza się - też tak pomyślałam.
sweety - Aniu lubię rośliny o ciekawej budowie kwiatów stąd Mikołajki i inne cudactwa ... W Mikołajku alpejskim denerwuje mnie to, że po kwitnieniu zanika i puste miejsce. Kwiaty ma ładne i pięknie powoli się wybarwiają ale i liście ma łądne więc mogłyby byc ozdoba na resztę sezonu.

Dziwisz się ,że nie Jeżyk tylko "Lokutus Jurek" ... za bardzo kolczaste to imię a kolega Jerzy bardzo sympatyczny i raczej w kontaktach ciepły więc z kolcami nie ma nic wspólnego.
Kocha te zwierzęta to fakt ale inne też .
Kochia scoparia (Mietelnik żakuła) i czasami letni cyprysik to bardzo wdzięczna jednoroczna roślinka. Nie wyobrażam sobie działki bez niego bo spełnia wiele ról w kolejnych sezonach.
Posiana raz zostaje w ogrodzie - zostawiam ze 2 dla rozsiania się i wiosną przenoszę sadzonki w docelowe miejsce. Pozostałe łatwe do usunięcia.
takasobie - Miłko mało tego,że Szczeć ma kolczaste kwiaty to jeszcze łodygi z kolcami nastroszonymi jak wystraszony jeż. Po ścięciu za zaraz biorę nóż i wygładzam całą łodygę bo nie da rady tego wziąć do ręki.
Mietelnika nie masz ...aż dziwne bo nasiona dobre. Przemroziłaś je czy zapomniałaś o tym ?
Nawet porządne schłodzenie wystarczy bo nie wierze,że wszystkie coś wyjadło choc ptaki Cie lubią to może ...

Skoro wysyłka to rozumiem,że dalie już wykopane ?
dorcia7 - Dorotko tak naprawdę to ona nazywa się Szałwia szkarłatna (teksańska) salvia coccinea i faktycznie u nas jest jednoroczna.
Siać można pod koniec kwietnia do gruntu lub jak ktos ma możliwości to wcześniej pod osłonami. Pięknie i długo kwitnie. Jej urok w ilości bo większa kępa tak intensywnej szkarłatnej czerwieni aż daje po oczach.

Lubie też Szałwię trójbarwną (Salvia viridis L. szałwia powabna) tyle tych nazw i nie wiadomo jak ja nazywać. Jej u rok to nie kwiaty bo sa niepozorne ale liście przykwiatkowe, które przebarwiają się na kolor prawie biały ,różowy, niebieski z odcieniem fioletu. Tez długo kwitnie
malgocha1960 - Małgosiu szczerze mówiąc to na wspomnienia jeszcze za mało czasu. Poza tym i bez nich nadal jest sporo kolorów na działce a najbardziej to chyba przy chodniku do altany - fotki z 14.X bo ostatnio mniej robię a więcej pracuję...
Całe szczęście,że posadziłam po obu stronach rzędy Chryzantem i dzielki temu gołe pędy róż mniej mnie drażną .
Mietelnik nie wschodzi ... dziwne . toz to taka bezproblemowa roślinka.
Może i Ty zapomniałaś o przemrożeniu nasionek ? Najlepiej posiać go jesienią i po kłopocie.
Na większości torebek nie ma informacji ale zasada jest jedna - jeśli rośliny dają samosiew , same się sieją czy jak tam to nazwać to wiadomo,że nasiona w zimie przechodzą naturalną stratyfikację więc kupując nasiona stwórzmy podobne warunki wtedy będzie lepsze kiełkowanie. Nasiona drobniutkie więc cienka warstwa ziemi.
Ewiczka52 - Ewciu zebrałam rożne kwiaty i nawet z Miskanta Giganteuska , który ledwo co pokazał kwiaty a już go ciachnęłam tez mam - mam nadzieję że uda się stworzyć ładna kompozycję.
JAKUCH - Jadziu ja tak się zakochałam w tej Wiązówce czerwonej i zapragnęłam więcej sadzonek bo za długo czekać na rozrost. Nasza Ilonka (Ilona2715 ) dwa razy mi w tym sezonie podesłała i juz następny sezon będzie na czym oko zawiesić. One lubią mokro więc u mnie dobrze się czują.
iwona0042 - Iwonko pytasz czy Mietelniki tak same się przebarwiają ... ??? i to jak. Piekna metamorfoza na naszych oczach .
Nie mogę na szybko znależć aktualnej fotki ale mam w swym wątku ( jesienne barwy ...)
takie ujęcia z roku 2009 - popatrz
W pięknie wysyconym kolorze stoją w rządku przy chodniku jak straż - uwielbiam takie alejki zmieniające kolorystykę w czasie sezonu.
Kolejne poniżej to zbliżenie w trakcie zachodzących zmian a na końcu to kolor jaki ma przez resztę sezonu czyli wiosna i lato.

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,na pewno nasiona mietelnika od razu siałam do ziemi,nic nie było na opakowaniu o stratyfikacji.Może wiosna podejdę jeszcze raz do nich.Czy szałwia trójbarwna sama sie rozsiewa,bo też ją mam,ale pierwszy raz.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
O tym Jeżyku to wiem od samego Jurka - Lokiego, bo tak nazywa go żona 
Szałwie przefajne. W tym roku z dwóch okazów wzbogaciłam się o kolejne trzy. Nie wiedziałam, że one są takie wdzięczne i różnorodne. No i tak ładnie zdobią ogród

Szałwie przefajne. W tym roku z dwóch okazów wzbogaciłam się o kolejne trzy. Nie wiedziałam, że one są takie wdzięczne i różnorodne. No i tak ładnie zdobią ogród

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
ślicznie wygląda w takim jesiennym przebarwieniu 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Róża z mietlnikiem - miodzio!
Dalie wykopię w weekend, bo w piątek i sobotę ma być mróz i nie bedzie mi żal! Dziś muszę ściąć kwiaty do wazonu
Dalie wykopię w weekend, bo w piątek i sobotę ma być mróz i nie bedzie mi żal! Dziś muszę ściąć kwiaty do wazonu

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
pięknie i kolorowo
super ta szałwia

super ta szałwia

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj
dotarłem i tu
I jeśli pozwolisz zostanę to na długo i przejrzę pozostałe wątki
dotarłem i tu
I jeśli pozwolisz zostanę to na długo i przejrzę pozostałe wątki
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Mietelnik ładnie się prezentuje niby bezproblemowy a u mnie dawno,dawno temu z trudem udawało mi się go uprawiać najczęściej siewki zbierałam po drodze na działkę bo co roku koło jednej posesji wyrastały nawet spod płytek chodnikowych...fajna roślinka! 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Szałwia szkarłatna tak sam piękna jak trójbarwna tylko chyba dużo wyższa od niej .Piękne kępy chryzantem masz przy wejsciu do altanki
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Krysiu, chryzantemy cudowne!!!! A ten mietelnik, to pierwszy raz widzę. Ślicznie to wygląda. Zapisałam i będę pamiętać o zamrożeniu. Ale u Ciebie można się nauczyć. Żeby tylko rozumek to przyjmował i przechował
A potem użył!!! Nie okryłam hortensji, ani róż! Zmarzną?

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Krysiu czy do Ciebie też już zima dotarła ? u mnie zmroziło i sypnęło puchem , przynajmniej liści nie widać znaczy jakiś plus
Podziwiam Twoją kolekcję roślin , aktualnie chryzantemy , ładniutkie
szczeć mam w ogrodzie , w tym roku wyrosła na ponad 2 metry , ścinałam ją piłką do drewna tak grube miała łodygi 

Podziwiam Twoją kolekcję roślin , aktualnie chryzantemy , ładniutkie