Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu,żeby nie kwitnące astry to pomyslkałabym,że robisz juz letnie wspomnienia,tyle kwitnących jeszcze u ciebiue.Mietelnik mnie nie lubi,3 razy podchodziłam do jego wysiewu i nie miałam ani jednej sztuki jeszcze.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Krysiu :wit Piękne te do flakonu na zimę , można je jeszcze na biało zrobić to zimowy bukiet cudny. Ładnie zakwitła Ci Swiecznica taki uroczy kolorek.Kwiatki do końca się starają cieszyć nasze oko . :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładna ta różowa wiązówka ja mam białą .Nie masz problemu z mietelnikami nie rozsiewają sie za bardzo .One są bardzo dekoracyjne w każdej fazie ,bo też je kiedyś miałam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu te Mietelniki same się tak przebarwiają?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ewamaj66 - Ewciu ot widzisz ... Twoje Świecznice grzeczniejsze
W temacie nasionek zgadza się - też tak pomyślałam.

sweety - Aniu lubię rośliny o ciekawej budowie kwiatów stąd Mikołajki i inne cudactwa ... W Mikołajku alpejskim denerwuje mnie to, że po kwitnieniu zanika i puste miejsce. Kwiaty ma ładne i pięknie powoli się wybarwiają ale i liście ma łądne więc mogłyby byc ozdoba na resztę sezonu.
Obrazek

Dziwisz się ,że nie Jeżyk tylko "Lokutus Jurek" ... za bardzo kolczaste to imię a kolega Jerzy bardzo sympatyczny i raczej w kontaktach ciepły więc z kolcami nie ma nic wspólnego.
Kocha te zwierzęta to fakt ale inne też .
Kochia scoparia (Mietelnik żakuła) i czasami letni cyprysik to bardzo wdzięczna jednoroczna roślinka. Nie wyobrażam sobie działki bez niego bo spełnia wiele ról w kolejnych sezonach.
Posiana raz zostaje w ogrodzie - zostawiam ze 2 dla rozsiania się i wiosną przenoszę sadzonki w docelowe miejsce. Pozostałe łatwe do usunięcia.

takasobie - Miłko mało tego,że Szczeć ma kolczaste kwiaty to jeszcze łodygi z kolcami nastroszonymi jak wystraszony jeż. Po ścięciu za zaraz biorę nóż i wygładzam całą łodygę bo nie da rady tego wziąć do ręki.
Mietelnika nie masz ...aż dziwne bo nasiona dobre. Przemroziłaś je czy zapomniałaś o tym ?
Nawet porządne schłodzenie wystarczy bo nie wierze,że wszystkie coś wyjadło choc ptaki Cie lubią to może ... :;230
Skoro wysyłka to rozumiem,że dalie już wykopane ?

dorcia7 - Dorotko tak naprawdę to ona nazywa się Szałwia szkarłatna (teksańska) salvia coccinea i faktycznie u nas jest jednoroczna.
Siać można pod koniec kwietnia do gruntu lub jak ktos ma możliwości to wcześniej pod osłonami. Pięknie i długo kwitnie. Jej urok w ilości bo większa kępa tak intensywnej szkarłatnej czerwieni aż daje po oczach.

Obrazek
Obrazek

Lubie też Szałwię trójbarwną (Salvia viridis L. szałwia powabna) tyle tych nazw i nie wiadomo jak ja nazywać. Jej u rok to nie kwiaty bo sa niepozorne ale liście przykwiatkowe, które przebarwiają się na kolor prawie biały ,różowy, niebieski z odcieniem fioletu. Tez długo kwitnie

Obrazek

malgocha1960 - Małgosiu szczerze mówiąc to na wspomnienia jeszcze za mało czasu. Poza tym i bez nich nadal jest sporo kolorów na działce a najbardziej to chyba przy chodniku do altany - fotki z 14.X bo ostatnio mniej robię a więcej pracuję...
Całe szczęście,że posadziłam po obu stronach rzędy Chryzantem i dzielki temu gołe pędy róż mniej mnie drażną .

Obrazek
Obrazek

Mietelnik nie wschodzi ... dziwne . toz to taka bezproblemowa roślinka.
Może i Ty zapomniałaś o przemrożeniu nasionek ? Najlepiej posiać go jesienią i po kłopocie.

Na większości torebek nie ma informacji ale zasada jest jedna - jeśli rośliny dają samosiew , same się sieją czy jak tam to nazwać to wiadomo,że nasiona w zimie przechodzą naturalną stratyfikację więc kupując nasiona stwórzmy podobne warunki wtedy będzie lepsze kiełkowanie. Nasiona drobniutkie więc cienka warstwa ziemi.

Ewiczka52 - Ewciu zebrałam rożne kwiaty i nawet z Miskanta Giganteuska , który ledwo co pokazał kwiaty a już go ciachnęłam tez mam - mam nadzieję że uda się stworzyć ładna kompozycję.

JAKUCH - Jadziu ja tak się zakochałam w tej Wiązówce czerwonej i zapragnęłam więcej sadzonek bo za długo czekać na rozrost. Nasza Ilonka (Ilona2715 ) dwa razy mi w tym sezonie podesłała i juz następny sezon będzie na czym oko zawiesić. One lubią mokro więc u mnie dobrze się czują.

iwona0042 - Iwonko pytasz czy Mietelniki tak same się przebarwiają ... ??? i to jak. Piekna metamorfoza na naszych oczach .
Nie mogę na szybko znależć aktualnej fotki ale mam w swym wątku ( jesienne barwy ...)
takie ujęcia z roku 2009 - popatrz
W pięknie wysyconym kolorze stoją w rządku przy chodniku jak straż - uwielbiam takie alejki zmieniające kolorystykę w czasie sezonu.
Kolejne poniżej to zbliżenie w trakcie zachodzących zmian a na końcu to kolor jaki ma przez resztę sezonu czyli wiosna i lato.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,na pewno nasiona mietelnika od razu siałam do ziemi,nic nie było na opakowaniu o stratyfikacji.Może wiosna podejdę jeszcze raz do nich.Czy szałwia trójbarwna sama sie rozsiewa,bo też ją mam,ale pierwszy raz.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

O tym Jeżyku to wiem od samego Jurka - Lokiego, bo tak nazywa go żona :D
Szałwie przefajne. W tym roku z dwóch okazów wzbogaciłam się o kolejne trzy. Nie wiedziałam, że one są takie wdzięczne i różnorodne. No i tak ładnie zdobią ogród ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

ślicznie wygląda w takim jesiennym przebarwieniu ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Róża z mietlnikiem - miodzio!
Dalie wykopię w weekend, bo w piątek i sobotę ma być mróz i nie bedzie mi żal! Dziś muszę ściąć kwiaty do wazonu :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

pięknie i kolorowo ;:oj
super ta szałwia :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj
dotarłem i tu
I jeśli pozwolisz zostanę to na długo i przejrzę pozostałe wątki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Mietelnik ładnie się prezentuje niby bezproblemowy a u mnie dawno,dawno temu z trudem udawało mi się go uprawiać najczęściej siewki zbierałam po drodze na działkę bo co roku koło jednej posesji wyrastały nawet spod płytek chodnikowych...fajna roślinka! ;:173
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Szałwia szkarłatna tak sam piękna jak trójbarwna tylko chyba dużo wyższa od niej .Piękne kępy chryzantem masz przy wejsciu do altanki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Krysiu, chryzantemy cudowne!!!! A ten mietelnik, to pierwszy raz widzę. Ślicznie to wygląda. Zapisałam i będę pamiętać o zamrożeniu. Ale u Ciebie można się nauczyć. Żeby tylko rozumek to przyjmował i przechował ;:223 A potem użył!!! Nie okryłam hortensji, ani róż! Zmarzną?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu czy do Ciebie też już zima dotarła ? u mnie zmroziło i sypnęło puchem , przynajmniej liści nie widać znaczy jakiś plus :lol:
Podziwiam Twoją kolekcję roślin , aktualnie chryzantemy , ładniutkie ;:215 szczeć mam w ogrodzie , w tym roku wyrosła na ponad 2 metry , ścinałam ją piłką do drewna tak grube miała łodygi :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”