Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Post »

No to jutro biorę się do grabi łopaty :)
Pogody zazdroszczę... u mnie w tej chwili jest na termometrze zewnętrznym 26 stopni... a to środek nocy. Na szczęście gdzieś mi mignęła długoterminowa prognoza i sobotę lub niedzielę ma u nas padać... odetchniemy.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

loginal pisze:Dziś znów ochłodzenie na Pomorzu, w dzień tylko 15'C, jeśli do tego spadnie porządny deszcz to można się spodziewać sporego wysypu grzybków za kilka dni.
Całą noc padał lekki deszcz, przestało padać ok. 11:00.
No i zauważyłem kilka małych kapelusików Shiitake. Jutro postaram się zrobić i wstawić fotki. Przez to ochłodzenie i deszcz nie chcą dojrzewać pomidory, ale przynajmniej grzybki mam na pocieszenie.
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

Witajcie ;)

Proponujecie na początek grzybki SHITAKE i najlepiej na jakichś ziarenkach? One też rosną w kompostującej się trawie? :)

Jakie grzybki jeszcze polecacie i dlaczego?

Czy jak zaszczepię pieniek w lesie to czy grzybnia nie przeniesie się na inne drzewka?

Czy pieńki mogą być też z drzew iglastych?

Czy można uhodować podgrzybki czy prawdziwki? Jak tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pawel-krasnik pisze:Czy jak zaszczepię pieniek w lesie to czy grzybnia nie przeniesie się na inne drzewka?
Grzybnia nie powinna się przenieść na zdrowe, żywe drzewa bo posiadają "substancje obronne" czy jak to się tam nazywa, zwalczą grzyba. Do tego jeśli to iglasty las, a uprawiasz grzyby, które się uprawia na drewnie drzewa liściastego to już w ogóle nie powinny "przejść".
pawel-krasnik pisze:Czy pieńki mogą być też z drzew iglastych?

A to zależy jakie grzyby chcesz uprawiać. Każdy grzyb ma swoje wymagania. Akurat boczniaki i shiitake uprawia się na drewnie z drzew liściastych.
pawel-krasnik pisze:Czy można uhodować podgrzybki czy prawdziwki? Jak tak to w jaki sposób?
Można, jest w sprzedaży szczepionka mikoryzowa, którą podaje się w okolice korzeni drzew, podlewa i czeka na grzyby, czasem do trzech lat. Każdy gatunek grzyba ma swoje "ulubione" drzewo, pod które się tą mikoryzę daje. Na opakowaniu szczepionki masz wyszczególnione jakich grzybów zarodniki wchodzą w jej skład oraz pod jakie drzewa należy ją dać.

Loginal w końcu nie dałam boczniaka w trawę, bo całe opakowanie ziarna zużyłam na pniaki, zaszczepiliśmy 3 kłody dębowe. Mam jeszcze 1 kg ziarna z shiitake, a kłody tylko dwie. Myślisz, że z shiitake warto spróbować na mokrej trawie ? (Mąż wczoraj skosił ;) ) Ile tego ziarna trzeba by dać w dołek z trawą, żeby to miało sens ? Ze dwie garście wystarczą ?
loginal
200p
200p

Post »

Tula pisze:Myślisz, że z shiitake warto spróbować na mokrej trawie ? (Mąż wczoraj skosił ;) ) Ile tego ziarna trzeba by dać w dołek z trawą, żeby to miało sens ? Ze dwie garście wystarczą ?
Ziarno ma zdecydowanie wyższy ciężar właściwy niż sucha trawa. Dać można ile się chce, ale plon to wg różnych szacunków maksymalnie ok. 50% masy wsadu (czyli trawa + ziarno). Im mniej ziarna, tym mniej szkodliwych, innych grzybków, ale im więcej tym szybciej przerośnie trawę.

Jeśli masz już ziarno - do lodówki z nim, a trawa niech wyschnie, niech ją wiatr przewieje, deszcz wypłucze, słonko wypali .... czyli ok. 2 tyg. Potem w dołek z nim, przesypywać ziarnem, zwilżać i ubijać. Potem można cienką warstewką dosypywać już normalną, zieloną trawą wprost z kosiarki. Ale warstwa 1cm grubości, średnio co 2 tyg. Wtedy proces powinien być ciągły, aż do końca sezonu koszenia trawnika. W przyszłym sezonie - ciąg dalszy procesu.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To 50% masy wsadu trochę mnie ostudziło, nie wiem czy warto zawracać sobie głowę dla trzech grzybków. Bo więcej niż dwie pełne garście mi nie zostanie ziarna. Chyba po prostu wpakuję go więcej w pniaki. Nie wiem jeszcze.
loginal
200p
200p

Post »

A widzisz ..... działa tutaj kilka praw fizyki, w tym zasada zachowania masy + procesy przerobu celulozy przez grzybnię. Ale - ja po prostu nie mam pieńków, a specjalnie ich kupować nie będę. Zagospodarowuję to co mam. Na początek to wolałem zastosować brykiet RUF z marketu. Korzystniejszy przelicznik ceny 1kg suchej masy niż w pieńkach. Zaś jesienią lub wczesną wiosną to puszczę gałęzie przez rębach i nakarmię grzybnię zrębkami. Trochę tego będzie, gałęzie + miskant słoniowy.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie cisza.... ale to wszystko przeze mnie, bo nie mam czasu polewać grzybni, a ostatnio taaaaakie susze. :roll:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
pawel-krasnik
50p
50p

Post »

to po ile grzybków urośnie z 0.5 kg ziarenek wsypanych do trawy? Jakich zbiorów można się spodziewać po jakich podłożach, dla grzybków Shitake oraz Twardziaka.
loginal
200p
200p

Post »

pawel-krasnik pisze:to po ile grzybków urośnie z 0.5 kg ziarenek wsypanych do trawy? Jakich zbiorów można się spodziewać po jakich podłożach, dla grzybków Shitake oraz Twardziaka.
Shiitake zwany inaczej Twardziakiem ..... czyli jedno i to samo.
W różnych źródłach piszą, że ok. 50% masy suchego podłoża, czyli w dużym uproszczeniu .....

50% x 0.5kg ziarenek + 50% masy suchej trawy (nie wiem ile zbierasz przez okres od maja do października ze swojego trawnika)...... trawę dosypywać można cały sezon, będzie przerastać na bieżąco. Będzie się podsuszać, potem następna warstewka. Deszcz zwilży.... I masz gotowe miejsce w ogrodzie na dłuuuugie lata. Poniżej moje zdjęcia, dziś znów kosiłem trawnik, świeża warstwa przykryła wszystko. Zdjęcia zrobione dziś, ok. godz. 17:00 - wtedy właśnie kosiłem trawnik i rozsypywałem zawartość kosza kosiarki.

BRZOSKWINKA pisze:A u mnie cisza.... ale to wszystko przeze mnie, bo nie mam czasu polewać grzybni, a ostatnio taaaaakie susze.
Ja niczego nie podlewam, zbankrutowałbym w rachunkach za wodę. Dwa dni burzowe wystarczyły by wyszły kapelusze Shiitake. Przy tych temperaturach rosną jak szalone, po 3 dniach kapelusze mają po 15-20cm średnicy. Wczoraj nic nie było, dziś rano zauważyłem 5 kapelusików.
Pojawia się jeszcze sporadycznie boczniak ostrygowaty, ale pojedyńcze kapelusze, nie kępy. Są niestety mało apetyczne, wodniste, sflaczałe. Trzeci mój gatunek - boczniak Eryngii - zasnął na lato, to i lepiej bo uwielbiają go larwy much i nie byłoby pożytku z niego. Kolejny, nie zapraszany, ie uprawiany - ,,samosiejka" czyli ucho bzowe albo moon - owocuje sporadycznie teraz. Prawdopodobnie jesienią się obudzą pozostałe gatunki. Ale Shiitake - pięknie owocuje cały czas, zawsze po intensywniejszym deszczu. Cieszy mnie to tym bardziej, że jest to teraz ulubiony grzybek w kuchni zarówno mój jak i całej rodziny.
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
loginal
200p
200p

Post »

Dzisiejszy, poranny zbiór Shiitake.
Przypominam - rosną na trawie koszonej z własnego trawnika.
Obrazek
pawel-krasnik
50p
50p

Post »

A czy grzybnia tych grzybów przetrwa Polską zimę na dworze?
loginal
200p
200p

Post »

pawel-krasnik pisze:A czy grzybnia tych grzybów przetrwa Polską zimę na dworze?
Prawdop. tak, ale nie mam osobistych doświadczeń. Najbliższa zima będzie moją pierwszą.
loginal
200p
200p

Post »

Poniżej dziś wykonane zdjęcie. Aktualnie jest wysoka wilgotność podłoża, bardzo duża wilgotność powietrza (całą dobę powyżej 80%) - takie warunki spowodowały że grzybnia przerasta także zaledwie podwiędniętą trawę. Niestety - warunki pogodowe są tragiczne z punktu widzenia pomidorów, ale choć jeden pożytek z tego jest - Shiitake. Te białe obszary na zdjęciu to gwałtownie rozrastająca się grzybnia.

Obrazek
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja w tym roku jeszcze nic nie miałem ani boczniak ani twardziaka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”