Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
Bakopa to typowa roślina jednoroczna dnia długiego. Szanse na przezimowanie starej rośliny w mieszkaniu są nikłe, prędzej młode sadzonki zrobione we wrześniu na jasnym, chłodnym parapecie.
Dziękuje za informacje
Czyli tutaj jest tajemnica jej uprawy. Więc w tym roku będę już działać z sadzonkami na jesieni.

Dziękuję, teraz rozumiem 

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponawiam pytanie, jakie jako Fachowiec stosujesz głównie wielodoniczki. Chciałabym moją rozsadę jednorocznych przetrzymać aż do wysadzenia w maju właśnie w takich paletach, tylko nie wiem jakieś wielkości powinny być pojenydcze komory.
Proszę o poradę
Proszę o poradę

-
- 200p
Wielodoniczki, palety i male doniczki stosuję z uwagi na oszczędność miejsca. Ogrzanie każdego metra jest kosztowne, dlatego lepiej na początku gęsto w małych doniczkach a potem przesadzić jeszcze raz do docelowych większych doniczek.
- Ciotka Klotka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2013, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawy wątek !
Pod wpływem Waszego forum i braku gotówki, zaczęłam zabawę w rozsady. Efekty na razie "milimetrowej" wielkości
Pozdrawiam serdecznie i proszę o wiecej
Pod wpływem Waszego forum i braku gotówki, zaczęłam zabawę w rozsady. Efekty na razie "milimetrowej" wielkości

Aneta
Z nasion jednak nie uzyska się odmian, a one często są bardziej efektowne, ale też i bardziej wymagające
Ma się jednak satysfakcję
Takie pytanie z ciekawości
.Dlaczego nie można kupić sadzonek nierembergii? Kilkakrotnie siałam, ale rozmnażanie w warunkach domowych jest dość trudne, trwa długo i praktycznie dopiero przezimowane rośliny w drugim roku kwitły należycie.A to taka urocza roślina, na pewno znalazłaby grono wielbicieli i klientów.

Takie pytanie z ciekawości

-
- 200p
Skoro jesteś na tym forum to nie "waszego forum" a naszego forumCiotka Klotka pisze:Bardzo ciekawy wątek !
Pod wpływem Waszego forum i braku gotówki, zaczęłam zabawę w rozsady. Efekty na razie "milimetrowej" wielkości![]()
selli na twoje pytanie nie odpowiem, bo nigdy nie robiłem nirembergii.
- anusia
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 wrz 2011, o 22:33
Witaj szczytnica38, super wątek.
Masz ogromną wiedzę i doświadczenie w uprawie różnego rodzaju kwiatów dlatego ośmielam zadać pytanie. Jakie kwiaty rabatowe, jednoroczne są najmniej wrażliwe na niskie temperatury? To jest, można je wysiewać i uprawiać do pierwszego pąka w temp 8-10 stopni. Wiem, ze bratki można uprawiać nawet w temperaturach bliskich zeru, ale czy jest coś jeszcze oprócz nich? Czy jednak nie da się tego tak ogólnie określić, bo na przykład przy kiełkowaniu musi być wyższa temperatura koło 18 stopni, młode sadzonki też póki nie będą miały wykształconego dobrze systemu korzeniowego potrzebują cieplejszego podłoża ale, gdy trochę podrosną już dobrze radzą sobie w chłodku jak np pelargonie. Z doświadczenia wiem, że trudno mi było pozyskać siewki lewkonii, żeniszka poniżej 18 stopni, dorosły niecierpek zmarzł mi w maju. Oglądałam katalogi z nasionami volmary na rok 2013, nie mogłam znaleźć informacji w jakiej temperaturze dane rośliny kiełkują, pewnie to będzie podane na opakowaniu. Jeśli można jeszcze zapytać z kąt Ty bierzesz informacje o warunkach uprawy danej odmiany?
Ja na razie chciałabym zaplanować co będę w stanie uprawiać na moje skromne warunki poprzez przeglądanie internetu i nie chcę kłopotać konsultantów zadając tak podstawowe pytania. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Masz ogromną wiedzę i doświadczenie w uprawie różnego rodzaju kwiatów dlatego ośmielam zadać pytanie. Jakie kwiaty rabatowe, jednoroczne są najmniej wrażliwe na niskie temperatury? To jest, można je wysiewać i uprawiać do pierwszego pąka w temp 8-10 stopni. Wiem, ze bratki można uprawiać nawet w temperaturach bliskich zeru, ale czy jest coś jeszcze oprócz nich? Czy jednak nie da się tego tak ogólnie określić, bo na przykład przy kiełkowaniu musi być wyższa temperatura koło 18 stopni, młode sadzonki też póki nie będą miały wykształconego dobrze systemu korzeniowego potrzebują cieplejszego podłoża ale, gdy trochę podrosną już dobrze radzą sobie w chłodku jak np pelargonie. Z doświadczenia wiem, że trudno mi było pozyskać siewki lewkonii, żeniszka poniżej 18 stopni, dorosły niecierpek zmarzł mi w maju. Oglądałam katalogi z nasionami volmary na rok 2013, nie mogłam znaleźć informacji w jakiej temperaturze dane rośliny kiełkują, pewnie to będzie podane na opakowaniu. Jeśli można jeszcze zapytać z kąt Ty bierzesz informacje o warunkach uprawy danej odmiany?
Ja na razie chciałabym zaplanować co będę w stanie uprawiać na moje skromne warunki poprzez przeglądanie internetu i nie chcę kłopotać konsultantów zadając tak podstawowe pytania. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Jak tu pięknie.
Ile to pracy trzeba włożyć..?
Lubię patrzeć na takie rozsady. 

Jak tu pięknie.

-
- 200p
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Pięknie
Robi wrażenie
Życzę udanego sezonu 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
To coś podobnego do folijki to papier. Zapobiega rozsypywaniu się torfu podczas ukorzeniania sadzonki. Po pewnym czasie korzenie go poprzerastają.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Podobnego patentu użyłem w ubiegłym sezonie, pikując pomidory do rurek papierowych. Dzięki za odpowiedź.