Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Dzięki za odpowiedź!!! :D
Aneta
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Wczoraj wybrałam sie na pozimowe porządkowanie działki.Niektóre hosty już przebijają ziemię. Mam tylko nadzieję,że mrozy nie wrócą.Pozdrawiam wszystkich hostolubów.Baśka
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Dobra wiadomość Barbarko ,może wiosna zawita już na stałe :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
niezapominajka567
100p
100p

Post »

Wsadziłam te kłacza do wielkiej donicy, ktora stoi w domu i zaczelam je juz podlewac, 2 rosliny maja juz zielone pedy...Nie wiem czy mam je juz teraz zaczac normalnie podlewac i nawozic jak inne rosliny...czy wyniesc jeszcze do chlodnej piwnicy? Obrazek
Aneta
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się, że trochę się pospieszyłaś.
Lepiej byłoby przechować je w chłodnej piwnicy, ale...możesz je przechować w domu w pomieszczeniu o niższej temperaturze. Ponieważ pobudziłaś je do rozwoju to jak ci urosną będziesz musiała je hartować przed posadzeniem do gruntu. Ale to może nastąpić myślę dopiero w maju, gdyż taka "podpędzona" roślina nie wytrzyma nawet najmniejszego przymrozku (pisząc nie wytrzyma mam na myśli jej liście nie całą roślinę). Ponieważ, dopiero wypuszcza liście nie możesz jej normalnie podlewać, a utrzymywać jedynie lekko wilgotną ziemię o nawozach na razie zapomnij - jest na to za wcześnie.
Teraz dla Twoich funkii byłoby najlepiej, jakby mogły być przechowane w chłodnej, jasnej piwnicy.

Dziś w markecie widziałem kłącza host w woreczkach foliowych z dużymi liśćmi, które wyrosły gdyż temperatura przechowywania w sklepie jest zbyt wysoka.
W ogrodzie kilka dni temu wyszły z ziemi liście Hosty White Feather, ale dziś już przemarzły - jeszcze jest za wcześnie na ich rozwój.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
niezapominajka567
100p
100p

Post »

Wiesz Paco ja je troszke podlałam po wsadzeniu, bo zasugerowałam się tym, że kilka z nich miało już zielone pędy jak je dostałam w paczce :( jakbym wiedziała , że przyjdą już takie kełkujące to bym je zamówiła duzo później, a teraz to będę musiała je tak trzymać do maja w domu??? :roll:
Aneta
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Proponuję nie w domu, ale w chłodnej piwnicy i więcej nie podlewaj(pilnuj jedynie, aby nie uschły - jedynie trochę wilgoci). Obserwuj je - jeśli zaczną na poważnie rosnąć to wtedy już nie będzie wyjścia.
W chłodnej piwnicy nie powinny szybko rosnąć i może dotrwają do czasu, aż będzie można je wysadzić na stałe miejsce.
To, że zaczynają wypuszczać liście jest normalne o tym czasie (w wyższych temperaturach) wreszcie w ogrodzie też już pojawiają się młode kiełki. Z tą różnicą, że w ogrodzie te młode listki mogą jeszcze przemarznąć, a w piwnicy mróz im już nie grozi.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

U mnie na działce funkie wystawiają czubki ale ma być już wiosna . Dzisiaj o godzinie 16-tej w cieniu było + 11 a w słońcu + 17. Myślę, że jakiś mały mrozek wytrzymają. Pozdrawiam Marysia :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
bartelsz
200p
200p
Od: 11 cze 2007, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ciotka pisze:U mnie na działce funkie wystawiają czubki ale ma być już wiosna . Dzisiaj o godzinie 16-tej w cieniu było + 11 a w słońcu + 17. Myślę, że jakiś mały mrozek wytrzymają. Pozdrawiam Marysia :lol:
U mnie również pojawiły się czubeczki na wierzchu wole wierzyć w to że to już będzie wiosna.
Wszystko na wierzch łącznie z liliami.
Pozdrawiam
Bartek
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też dziś pokazały się czubeczki najstarszych, mocno rozrośniętych host. Tych posadzonych w ubiegłym roku, jeszcze nie widać.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Mam prośbę do miłośników funkii czy znacie odmiany o dużych liściach?Bardzo mi sie takie podobają widziałam u kogoś,ale ten ktoś nie zna odmian. :cry:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Czy chodzi Ci o szczególne odmiany o ogromnych liściach czy o takie normalne z dużymi liśćmi. Jam mam funkię o normalnych dużych liściach i do tego jeszcze pachnącą. jeśli potrzebujesz w dużych ilościach to nie mam aż takich nadwyżek. Jedną zawsze można uszczknąć.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

powiedzcie, jak z dużej starej funki odetne kawałek (nie moge głeboko ) to coś z tego bedzie
mam dwie albo trzy różne na oku, ale musiałabym to tak zrobić zeby śladów nie zostawić po sobie
:oops:
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Lady-r pisze:Mam prośbę do miłośników funkii czy znacie odmiany o dużych liściach?Bardzo mi się takie podobają widziałam u kogoś,ale ten ktoś nie zna odmian. :cry:
Zajrzyj na str. 10 tego tematu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=144

Oprócz Sum & Substance, ogromne liście mają np. funkie 'niebieskie' Elegans oraz Blue Angel, wszystkie dość powszechnie dostępne w Polsce.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Co do uszczknięcia bez śladu to chyba się nie da bo funkia tworzy solidne karpy.
Chwaściku mi chodzi o takie żółto zielone o dosyć okrągłych liściach.Wymienione przez ciebie to ja chyba mam. :wink: Pogubiłam sie tyle tego przybyło mi w tamtym roku.
Marysiu a jakie masz odmiany?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”