Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
-
- 100p
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wydaje mi się, że trochę się pospieszyłaś.
Lepiej byłoby przechować je w chłodnej piwnicy, ale...możesz je przechować w domu w pomieszczeniu o niższej temperaturze. Ponieważ pobudziłaś je do rozwoju to jak ci urosną będziesz musiała je hartować przed posadzeniem do gruntu. Ale to może nastąpić myślę dopiero w maju, gdyż taka "podpędzona" roślina nie wytrzyma nawet najmniejszego przymrozku (pisząc nie wytrzyma mam na myśli jej liście nie całą roślinę). Ponieważ, dopiero wypuszcza liście nie możesz jej normalnie podlewać, a utrzymywać jedynie lekko wilgotną ziemię o nawozach na razie zapomnij - jest na to za wcześnie.
Teraz dla Twoich funkii byłoby najlepiej, jakby mogły być przechowane w chłodnej, jasnej piwnicy.
Dziś w markecie widziałem kłącza host w woreczkach foliowych z dużymi liśćmi, które wyrosły gdyż temperatura przechowywania w sklepie jest zbyt wysoka.
W ogrodzie kilka dni temu wyszły z ziemi liście Hosty White Feather, ale dziś już przemarzły - jeszcze jest za wcześnie na ich rozwój.
Lepiej byłoby przechować je w chłodnej piwnicy, ale...możesz je przechować w domu w pomieszczeniu o niższej temperaturze. Ponieważ pobudziłaś je do rozwoju to jak ci urosną będziesz musiała je hartować przed posadzeniem do gruntu. Ale to może nastąpić myślę dopiero w maju, gdyż taka "podpędzona" roślina nie wytrzyma nawet najmniejszego przymrozku (pisząc nie wytrzyma mam na myśli jej liście nie całą roślinę). Ponieważ, dopiero wypuszcza liście nie możesz jej normalnie podlewać, a utrzymywać jedynie lekko wilgotną ziemię o nawozach na razie zapomnij - jest na to za wcześnie.
Teraz dla Twoich funkii byłoby najlepiej, jakby mogły być przechowane w chłodnej, jasnej piwnicy.
Dziś w markecie widziałem kłącza host w woreczkach foliowych z dużymi liśćmi, które wyrosły gdyż temperatura przechowywania w sklepie jest zbyt wysoka.
W ogrodzie kilka dni temu wyszły z ziemi liście Hosty White Feather, ale dziś już przemarzły - jeszcze jest za wcześnie na ich rozwój.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- 100p
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Proponuję nie w domu, ale w chłodnej piwnicy i więcej nie podlewaj(pilnuj jedynie, aby nie uschły - jedynie trochę wilgoci). Obserwuj je - jeśli zaczną na poważnie rosnąć to wtedy już nie będzie wyjścia.
W chłodnej piwnicy nie powinny szybko rosnąć i może dotrwają do czasu, aż będzie można je wysadzić na stałe miejsce.
To, że zaczynają wypuszczać liście jest normalne o tym czasie (w wyższych temperaturach) wreszcie w ogrodzie też już pojawiają się młode kiełki. Z tą różnicą, że w ogrodzie te młode listki mogą jeszcze przemarznąć, a w piwnicy mróz im już nie grozi.
W chłodnej piwnicy nie powinny szybko rosnąć i może dotrwają do czasu, aż będzie można je wysadzić na stałe miejsce.
To, że zaczynają wypuszczać liście jest normalne o tym czasie (w wyższych temperaturach) wreszcie w ogrodzie też już pojawiają się młode kiełki. Z tą różnicą, że w ogrodzie te młode listki mogą jeszcze przemarznąć, a w piwnicy mróz im już nie grozi.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie również pojawiły się czubeczki na wierzchu wole wierzyć w to że to już będzie wiosna.ciotka pisze:U mnie na działce funkie wystawiają czubki ale ma być już wiosna . Dzisiaj o godzinie 16-tej w cieniu było + 11 a w słońcu + 17. Myślę, że jakiś mały mrozek wytrzymają. Pozdrawiam Marysia
Wszystko na wierzch łącznie z liliami.
Pozdrawiam
Bartek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Mam prośbę do miłośników funkii czy znacie odmiany o dużych liściach?Bardzo mi sie takie podobają widziałam u kogoś,ale ten ktoś nie zna odmian. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zajrzyj na str. 10 tego tematu:Lady-r pisze:Mam prośbę do miłośników funkii czy znacie odmiany o dużych liściach?Bardzo mi się takie podobają widziałam u kogoś,ale ten ktoś nie zna odmian.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=144
Oprócz Sum & Substance, ogromne liście mają np. funkie 'niebieskie' Elegans oraz Blue Angel, wszystkie dość powszechnie dostępne w Polsce.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Co do uszczknięcia bez śladu to chyba się nie da bo funkia tworzy solidne karpy.
Chwaściku mi chodzi o takie żółto zielone o dosyć okrągłych liściach.Wymienione przez ciebie to ja chyba mam.
Pogubiłam sie tyle tego przybyło mi w tamtym roku.
Marysiu a jakie masz odmiany?
Chwaściku mi chodzi o takie żółto zielone o dosyć okrągłych liściach.Wymienione przez ciebie to ja chyba mam.

Marysiu a jakie masz odmiany?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1