Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

NITKA pisze:Te paseczki na Zebrach widać już na małych pomidorkach. :P
Na moich nie widać :( . Moje zeberki 133 mają skromne grona, nawet nie redukowałam ilości kwiatów, bo mają po 3-5 szt. I jak na razie po trzy grona.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No jak widzisz Mena u mnie trzy krzaki i każdy inny, ale taka uroda odmian nieustalonych. :)
Zastanawiam się tylko z którego zbierać nasiona, w sensie który najbardziej przypomina tą Malinową zebrę z dzióbkiem. Czy z tego z dobrze widocznym dzióbkiem, ale nie wybarwionym, czy wybarwiony, ale z mniejszym dzióbkiem.. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Jak już będą dojrzałe, to na pewno się zdecydujesz :). Ja na razie tylko na jednym krzaku z pięciu mam pomidorki. Największy ma średnicę ok 4 cm i prążków brak :| . Ale liczę, że się pojawią później. Bo tak mi się zdaje, że kiedyś ktoś pisał o tym, że one mogą wyjść jak owoce będą większe ;). Oby, bo inaczej dzieci będą zawiedzione. Czekają na te prążkowane jak na jakiś super prezent :D . W sumie ja też :). Dzisiaj podleje swoje pomidorki saletrą amonową, bo już całkiem się pozwijały :(.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Rusalka pisze:(...)
Zrobić oprysk miedzianem teraz czy przeczekać kilka następnych dnia bo zapowiadają pogodę pochmurna do soboty włącznie i wtedy prysnąć je troszeczkę..?? (musi być "świeży" roztwór czy może być taki co mam rozrobiony po 1 oprysku tych w tunelu..??)
też mam miedzian (ten w proszku do rozrabiania) ale jeszcze nim pomidorków nie pryskałam bo mam dylemat: traktować chemią czy nie :(
na razie ograniczyłam się do oprysku pomidorków gnojówką z pokrzyw, mleczu i krwawnika i podlewania tymże w proporcji 1:10. jak myślicie dobrze to, czy źle? może jednak potraktować miedzianem?

muszę i ja przyjrzeć się zeberkom, może też już paseczki widać.
Fajnie rosną te cream sausage takie podłużne baryłeczki :D
Mega grona w szklarni postanowiłam ogłowić za 3 gronem. Już pierwsze grono jest takie ogromne, że jak dobrze zaowocuje to nie przejemy ;)
u mnie wczoraj lało dziś tylko pada
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Aga..
ŹLE!!
jeśli robisz oprysk to 1:20!!

A ja jak w "samych swoich" oprysk zrobiłam "dla spokojności"
i zrobie jeszcze jeden pewnie jak będzie już szalało swinstwewko w powietrzu...

Anitka..
Pomidora klasyfikuj w wielu czynnikach nie tylko wygląd..
np, nie pobiera się Ziarek krzaków na których były staśmione kwiaty-tak przynajmniej zrozumiałam kiedyś kozule, po kształcei pomidora, smaku, konsystencji jego..
Wystarczy zresztą poczytać opinie na temat pomidorów napisane przez Kozule i już wiadomo co ma znaczenie.. :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

O ile dobrze pamiętam, mamy zbierać nasionka z owoców,które najbardziej nam pasują. Różnią się : kolorem, kształtem, wielkością i przede wszystkim smakiem :D. Tak więc na razie musimy czekać az nasze maleństwa dojrzeją :).

Rusalko, o tych staśmionych kwiatach, to nie wiedziałam :? Kwestia czy chodzi o krzaki, gdzie większość kwiatów jest staśmiona? Bo jeśli o te, gdzie w ogóle się pojawiły, to większość takich krzaczków mam... :?

Ja jeszcze niczym nie pryskałam...Myślałam o tym, ale nic nie robiłam... Na razie nie widać by coś się działo...
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Aha czyli trochę przedobrzyłam z tym opryskiem 1:10. Zapisuję dla pamięci. Oprysk 1:20.
Na razie jeszcze moje pomidorki "żyją" więc może b. potrzebowały, że im nie zaszkodziło.

a jak często podlewacie nawozem? czy co podlanie, raz w tygodniu czy czekacie aż widać że coś się dzieje/jest jakiś niedobór?
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

Aga ja się staram co dwa dni bo pokrzywówke robiłem na oko - ale obserwuje cały czas krzaki jak się liście do końca poprawia to raczej raz w tyg będzie ok. Zakupiłem siarczan potasu do jednaj szklarenki ponieważ zauważyłem zielone piętki na owocach. a do drugiej pokrzywówka powinna wystarczyć.
Dobrze myślę ze lepiej poczekać na obrywanie liści i wilków do słonecznej pogody??
Dąbek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Nie no macie rację, chyba się trochę zagalopowałam z tym zbieraniem nasion.. :;230 :;230 :;230
Jak już będą gotowe i będzie w czym wybierać, to się będę zastanawiać, na szczęście na 133 nie miałam staśmionych kwiatów. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Mena..
No ja to wyłapuje takie detale nieraz na forum a "duże rzeczy" mi umykają i potrafię się pytać o 1 i to samo kilka razy..
Ale najcudowniejsze jest to..
Ze to wszystko co czytałam jeszcze 4 mies temu i było czarną magią w trakcie "doświadczania" staje się takie "pikusiowate" ;)

Najciekawsze jest to że 131 ma duże kwiaty i z początku myślałam że wszystkie to staśmione.. :D
u mnie ze staśmionymi miałam tylko 1 krzak i 1 szt kwiatu -na pomidorku na przeciery 131
I zakodowałam -z tego krzaka nasion nie zbierać!!!
Ale może niech to potwierdzi Kozula..abym nikogo w błąd nie wprowadziła

a z nawozem.. różnie to bywa..musisz sama pomidory poznać..
Ja podlałam 1 raz widać było poprawę..
później 2 raz podlałam i już było im za dużo!! A 2 dawkę lałam mniej bo ok1l pod krzaczek!!
Jak tylko zobaczyłam na 2 dzień iż reakcja na dokładkę jest dla nich przesytem, zaraz spacer farmera z wodą..
Dziś może pojadę zobaczyć jak się trzymają..

I jak Dębek piszę..
Obrywać najlepiej w słoneczne ciepłe dni wtedy pomidor szybciej się "goi"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Rusalka pisze: Ze to wszystko co czytałam jeszcze 4 mies temu i było czarną magią w trakcie "doświadczania" staje się takie "pikusiowate" ;)
Bo te zebrane informacje, trzeba na bieżąco porównywać z hodowlą i chyba w tedy jest łatwiej zapamiętać to wszystko :).
Rusalka pisze:u mnie ze staśmionymi miałam tylko 1 krzak i 1 szt kwiatu -na pomidorku na przeciery 131
I zakodowałam -z tego krzaka nasion nie zbierać!!!
Ale może niech to potwierdzi Kozula..abym nikogo w błąd nie wprowadziła
Ok. Poczekam jeszcze . Ale najgorsze jest to, że nie pamiętam na których te kwiaty były :?
Rusalka pisze:Jak tylko zobaczyłam na 2 dzień iż reakcja na dokładkę jest dla nich przesytem, zaraz spacer farmera z wodą..
A jak poznać, że mają dość :| ?
Rusalka pisze:Obrywać najlepiej w słoneczne ciepłe dni wtedy pomidor szybciej się "goi"
no to pech, dzisiaj oberwałam kilka szt, bo leżały na ziemi takie przyklapciane błotem i poranione przez grad :(.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Mena, moim zdaniem dobrze zrobiłaś, że oberwałaś te liście leżące w błocie nawet w taką mało sprzyjającą pogodę.
Maseczka błotna fajna rzecz, ale chyba niekoniecznie dla pomidorów. :;230 :wink:
U nas zrobiło się zimno i wilgotno, więc pomyślałam, że oprysk na grzyba zacząć czas. Kupiłam Timorex słysząc wiele pochlebnych opini na jego temat - zobaczymy. ;:65
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Mena ja specjalista nie jestem.. tutaj to inni guru są..
Ale ja już wyciągnełam pare wniosków na podstawie swoich doświadczeń i postów.. i działam troche instynktowanie..
Instynkt macierzyński w wersji pomidorowej ;)i wg mnie...
Pomidory jak mają niedobór to ich liście się wywijają do góry..
jak mają za dużo zaczynają się składac-chować pod siebie i zwijać..
zauważyłam na 2 krzaczkach że pomidorom na liściach robić zaczyna się "garb" i szybko po wode..

Jak jestem w błędzie proszę mnie poprawić.. :D

A te oberwane z błota to jak pisze nitka dobrze zrobiłaś..
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

No, to te moje wypasione nie są , bo ewidentnie liście zwijają brzegami do góry...Zobaczymy jakie będą jutro, po dzisiejszym jedzonku...

Powiedzcie mi, na taką beką 120l, to ile pokrzyw dać? Jutro będę robiła nową gnojówkę i wolała bym aby tym razem nie była taka lurowata jak poprzednia...Bo to dla tego nie działała jak trzeba...
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

12kg
Wtedy będziesz robić 1l:10l
albo 24kg
i wtedy będziesz robić 0,5l:10l

Ja robiłam właśnie taką bardziej stężoną aby na dłużej starczyła..no i dlatego że nie miałam w czym tego kisić :D

Moja jutro będzie miała 2 tyg..
ale chyba się nie ukisiła jeszcze :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”