Na moich nie widaćNITKA pisze:Te paseczki na Zebrach widać już na małych pomidorkach. :P
Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No jak widzisz Mena u mnie trzy krzaki i każdy inny, ale taka uroda odmian nieustalonych.
Zastanawiam się tylko z którego zbierać nasiona, w sensie który najbardziej przypomina tą Malinową zebrę z dzióbkiem. Czy z tego z dobrze widocznym dzióbkiem, ale nie wybarwionym, czy wybarwiony, ale z mniejszym dzióbkiem..
Zastanawiam się tylko z którego zbierać nasiona, w sensie który najbardziej przypomina tą Malinową zebrę z dzióbkiem. Czy z tego z dobrze widocznym dzióbkiem, ale nie wybarwionym, czy wybarwiony, ale z mniejszym dzióbkiem..
pozdrawiam, Anita
- MENA515
- 500p

Jak już będą dojrzałe, to na pewno się zdecydujesz
. Ja na razie tylko na jednym krzaku z pięciu mam pomidorki. Największy ma średnicę ok 4 cm i prążków brak
. Ale liczę, że się pojawią później. Bo tak mi się zdaje, że kiedyś ktoś pisał o tym, że one mogą wyjść jak owoce będą większe ;). Oby, bo inaczej dzieci będą zawiedzione. Czekają na te prążkowane jak na jakiś super prezent
. W sumie ja też
. Dzisiaj podleje swoje pomidorki saletrą amonową, bo już całkiem się pozwijały
.
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
też mam miedzian (ten w proszku do rozrabiania) ale jeszcze nim pomidorków nie pryskałam bo mam dylemat: traktować chemią czy nieRusalka pisze:(...)
Zrobić oprysk miedzianem teraz czy przeczekać kilka następnych dnia bo zapowiadają pogodę pochmurna do soboty włącznie i wtedy prysnąć je troszeczkę..?? (musi być "świeży" roztwór czy może być taki co mam rozrobiony po 1 oprysku tych w tunelu..??)
na razie ograniczyłam się do oprysku pomidorków gnojówką z pokrzyw, mleczu i krwawnika i podlewania tymże w proporcji 1:10. jak myślicie dobrze to, czy źle? może jednak potraktować miedzianem?
muszę i ja przyjrzeć się zeberkom, może też już paseczki widać.
Fajnie rosną te cream sausage takie podłużne baryłeczki
Mega grona w szklarni postanowiłam ogłowić za 3 gronem. Już pierwsze grono jest takie ogromne, że jak dobrze zaowocuje to nie przejemy ;)
u mnie wczoraj lało dziś tylko pada
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Aga..
ŹLE!!
jeśli robisz oprysk to 1:20!!
A ja jak w "samych swoich" oprysk zrobiłam "dla spokojności"
i zrobie jeszcze jeden pewnie jak będzie już szalało swinstwewko w powietrzu...
Anitka..
Pomidora klasyfikuj w wielu czynnikach nie tylko wygląd..
np, nie pobiera się Ziarek krzaków na których były staśmione kwiaty-tak przynajmniej zrozumiałam kiedyś kozule, po kształcei pomidora, smaku, konsystencji jego..
Wystarczy zresztą poczytać opinie na temat pomidorów napisane przez Kozule i już wiadomo co ma znaczenie..
ŹLE!!
jeśli robisz oprysk to 1:20!!
A ja jak w "samych swoich" oprysk zrobiłam "dla spokojności"
i zrobie jeszcze jeden pewnie jak będzie już szalało swinstwewko w powietrzu...
Anitka..
Pomidora klasyfikuj w wielu czynnikach nie tylko wygląd..
np, nie pobiera się Ziarek krzaków na których były staśmione kwiaty-tak przynajmniej zrozumiałam kiedyś kozule, po kształcei pomidora, smaku, konsystencji jego..
Wystarczy zresztą poczytać opinie na temat pomidorów napisane przez Kozule i już wiadomo co ma znaczenie..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- MENA515
- 500p

O ile dobrze pamiętam, mamy zbierać nasionka z owoców,które najbardziej nam pasują. Różnią się : kolorem, kształtem, wielkością i przede wszystkim smakiem
. Tak więc na razie musimy czekać az nasze maleństwa dojrzeją
.
Rusalko, o tych staśmionych kwiatach, to nie wiedziałam
Kwestia czy chodzi o krzaki, gdzie większość kwiatów jest staśmiona? Bo jeśli o te, gdzie w ogóle się pojawiły, to większość takich krzaczków mam...
Ja jeszcze niczym nie pryskałam...Myślałam o tym, ale nic nie robiłam... Na razie nie widać by coś się działo...
Rusalko, o tych staśmionych kwiatach, to nie wiedziałam
Ja jeszcze niczym nie pryskałam...Myślałam o tym, ale nic nie robiłam... Na razie nie widać by coś się działo...
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Aha czyli trochę przedobrzyłam z tym opryskiem 1:10. Zapisuję dla pamięci. Oprysk 1:20.
Na razie jeszcze moje pomidorki "żyją" więc może b. potrzebowały, że im nie zaszkodziło.
a jak często podlewacie nawozem? czy co podlanie, raz w tygodniu czy czekacie aż widać że coś się dzieje/jest jakiś niedobór?
Na razie jeszcze moje pomidorki "żyją" więc może b. potrzebowały, że im nie zaszkodziło.
a jak często podlewacie nawozem? czy co podlanie, raz w tygodniu czy czekacie aż widać że coś się dzieje/jest jakiś niedobór?
Aga ja się staram co dwa dni bo pokrzywówke robiłem na oko - ale obserwuje cały czas krzaki jak się liście do końca poprawia to raczej raz w tyg będzie ok. Zakupiłem siarczan potasu do jednaj szklarenki ponieważ zauważyłem zielone piętki na owocach. a do drugiej pokrzywówka powinna wystarczyć.
Dobrze myślę ze lepiej poczekać na obrywanie liści i wilków do słonecznej pogody??
Dobrze myślę ze lepiej poczekać na obrywanie liści i wilków do słonecznej pogody??
Dąbek
- NITKA
- 1000p

Nie no macie rację, chyba się trochę zagalopowałam z tym zbieraniem nasion..
Jak już będą gotowe i będzie w czym wybierać, to się będę zastanawiać, na szczęście na 133 nie miałam staśmionych kwiatów.
Jak już będą gotowe i będzie w czym wybierać, to się będę zastanawiać, na szczęście na 133 nie miałam staśmionych kwiatów.
pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p

Mena..
No ja to wyłapuje takie detale nieraz na forum a "duże rzeczy" mi umykają i potrafię się pytać o 1 i to samo kilka razy..
Ale najcudowniejsze jest to..
Ze to wszystko co czytałam jeszcze 4 mies temu i było czarną magią w trakcie "doświadczania" staje się takie "pikusiowate" ;)
Najciekawsze jest to że 131 ma duże kwiaty i z początku myślałam że wszystkie to staśmione..
u mnie ze staśmionymi miałam tylko 1 krzak i 1 szt kwiatu -na pomidorku na przeciery 131
I zakodowałam -z tego krzaka nasion nie zbierać!!!
Ale może niech to potwierdzi Kozula..abym nikogo w błąd nie wprowadziła
a z nawozem.. różnie to bywa..musisz sama pomidory poznać..
Ja podlałam 1 raz widać było poprawę..
później 2 raz podlałam i już było im za dużo!! A 2 dawkę lałam mniej bo ok1l pod krzaczek!!
Jak tylko zobaczyłam na 2 dzień iż reakcja na dokładkę jest dla nich przesytem, zaraz spacer farmera z wodą..
Dziś może pojadę zobaczyć jak się trzymają..
I jak Dębek piszę..
Obrywać najlepiej w słoneczne ciepłe dni wtedy pomidor szybciej się "goi"
No ja to wyłapuje takie detale nieraz na forum a "duże rzeczy" mi umykają i potrafię się pytać o 1 i to samo kilka razy..
Ale najcudowniejsze jest to..
Ze to wszystko co czytałam jeszcze 4 mies temu i było czarną magią w trakcie "doświadczania" staje się takie "pikusiowate" ;)
Najciekawsze jest to że 131 ma duże kwiaty i z początku myślałam że wszystkie to staśmione..
u mnie ze staśmionymi miałam tylko 1 krzak i 1 szt kwiatu -na pomidorku na przeciery 131
a z nawozem.. różnie to bywa..musisz sama pomidory poznać..
Ja podlałam 1 raz widać było poprawę..
później 2 raz podlałam i już było im za dużo!! A 2 dawkę lałam mniej bo ok1l pod krzaczek!!
Jak tylko zobaczyłam na 2 dzień iż reakcja na dokładkę jest dla nich przesytem, zaraz spacer farmera z wodą..
Dziś może pojadę zobaczyć jak się trzymają..
I jak Dębek piszę..
Obrywać najlepiej w słoneczne ciepłe dni wtedy pomidor szybciej się "goi"
- MENA515
- 500p

Bo te zebrane informacje, trzeba na bieżąco porównywać z hodowlą i chyba w tedy jest łatwiej zapamiętać to wszystkoRusalka pisze: Ze to wszystko co czytałam jeszcze 4 mies temu i było czarną magią w trakcie "doświadczania" staje się takie "pikusiowate" ;)
Ok. Poczekam jeszcze . Ale najgorsze jest to, że nie pamiętam na których te kwiaty byłyRusalka pisze:u mnie ze staśmionymi miałam tylko 1 krzak i 1 szt kwiatu -na pomidorku na przeciery 131
A jak poznać, że mają dośćRusalka pisze:Jak tylko zobaczyłam na 2 dzień iż reakcja na dokładkę jest dla nich przesytem, zaraz spacer farmera z wodą..
no to pech, dzisiaj oberwałam kilka szt, bo leżały na ziemi takie przyklapciane błotem i poranione przez gradRusalka pisze:Obrywać najlepiej w słoneczne ciepłe dni wtedy pomidor szybciej się "goi"
- NITKA
- 1000p

Mena, moim zdaniem dobrze zrobiłaś, że oberwałaś te liście leżące w błocie nawet w taką mało sprzyjającą pogodę.
Maseczka błotna fajna rzecz, ale chyba niekoniecznie dla pomidorów.
U nas zrobiło się zimno i wilgotno, więc pomyślałam, że oprysk na grzyba zacząć czas. Kupiłam Timorex słysząc wiele pochlebnych opini na jego temat - zobaczymy.
Maseczka błotna fajna rzecz, ale chyba niekoniecznie dla pomidorów.
U nas zrobiło się zimno i wilgotno, więc pomyślałam, że oprysk na grzyba zacząć czas. Kupiłam Timorex słysząc wiele pochlebnych opini na jego temat - zobaczymy.
pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p

Mena ja specjalista nie jestem.. tutaj to inni guru są..
Ale ja już wyciągnełam pare wniosków na podstawie swoich doświadczeń i postów.. i działam troche instynktowanie..
Instynkt macierzyński w wersji pomidorowej ;)i wg mnie...
Pomidory jak mają niedobór to ich liście się wywijają do góry..
jak mają za dużo zaczynają się składac-chować pod siebie i zwijać..
zauważyłam na 2 krzaczkach że pomidorom na liściach robić zaczyna się "garb" i szybko po wode..
Jak jestem w błędzie proszę mnie poprawić..
A te oberwane z błota to jak pisze nitka dobrze zrobiłaś..
Ale ja już wyciągnełam pare wniosków na podstawie swoich doświadczeń i postów.. i działam troche instynktowanie..
Instynkt macierzyński w wersji pomidorowej ;)i wg mnie...
Pomidory jak mają niedobór to ich liście się wywijają do góry..
jak mają za dużo zaczynają się składac-chować pod siebie i zwijać..
zauważyłam na 2 krzaczkach że pomidorom na liściach robić zaczyna się "garb" i szybko po wode..
Jak jestem w błędzie proszę mnie poprawić..
A te oberwane z błota to jak pisze nitka dobrze zrobiłaś..
- MENA515
- 500p

No, to te moje wypasione nie są , bo ewidentnie liście zwijają brzegami do góry...Zobaczymy jakie będą jutro, po dzisiejszym jedzonku...
Powiedzcie mi, na taką beką 120l, to ile pokrzyw dać? Jutro będę robiła nową gnojówkę i wolała bym aby tym razem nie była taka lurowata jak poprzednia...Bo to dla tego nie działała jak trzeba...
Powiedzcie mi, na taką beką 120l, to ile pokrzyw dać? Jutro będę robiła nową gnojówkę i wolała bym aby tym razem nie była taka lurowata jak poprzednia...Bo to dla tego nie działała jak trzeba...
- Rusalka
- 1000p

12kg
Wtedy będziesz robić 1l:10l
albo 24kg
i wtedy będziesz robić 0,5l:10l
Ja robiłam właśnie taką bardziej stężoną aby na dłużej starczyła..no i dlatego że nie miałam w czym tego kisić
Moja jutro będzie miała 2 tyg..
ale chyba się nie ukisiła jeszcze
Wtedy będziesz robić 1l:10l
albo 24kg
i wtedy będziesz robić 0,5l:10l
Ja robiłam właśnie taką bardziej stężoną aby na dłużej starczyła..no i dlatego że nie miałam w czym tego kisić
Moja jutro będzie miała 2 tyg..
ale chyba się nie ukisiła jeszcze