Skoro jednak szkoda jest świeża, to na pewno jeszcze coś da się uratować. Szkoda by było tak pięknego powojnika. Poszukaj, na pewno jakieś korzonki gdzieś zostały i uda się z nich odrodzić roslinkę.
to chyba jest Lambton Park, sprawdziłam tutaj
Mirku to nie jest Polish Spirit . Tamten ma znacznie mniejsze kwiaty. Zwróć uwagę, że na tym samym zdjęciu w tle są kwiaty tego poprzedniego - różowego. One są dosłownie kilka centymetrów za nim i jakie są malutkie.Popatrzę pod wskazanym przez Ciebie adresem i myślę, że nazwę znajdę i wtedy podzielę się swoimi uwagami. Mam jeszcze jedno pytanie, bo ja wciąż jestem początkująca. Chcę wiedzieć czy gdy weszłam ze swoimi kwiatami do Ciebie to tylko Ty możesz się obrazić czy też jest to niezgodne z regulaminem. Bo ja mam różne kwiaty do pokazania i chciałabym wiedzieć jak to się regulaminowo robi. Będę wdzięczna jeśli mi podpowiesz. Pozdrawiam MarysiaMirekAW pisze:Witam, to może być Polish Spirit - ma kwiaty niezbyt duże ale kwitnie (u mnie) całe lato.
Radzę zajrzeć na www.clematis.com.pl oraz http://www.clematis.hull.ac.uk/index.cfm
Pozdrowienia
Grażynko ! O który Ci chodzi pierwszy to Warszawska Nike a ostatni - nie wiem, właśnie próbuję ustalić. Jst to bardzo stara odmiana. Babcia go przywiozła z Dolnego Śląska, chyba mówiła coś o Jedlinie Zdroju. Ale to było bardzo dawno. Po latach został rozsadzony i obdzielono całą rodzinę. Ja swojego mam od 2001 roku , kiedy znów dzielono dzieci pierwszego. Ponieważ w sumie licząc od tego pierwszego może mieć ze sto lat,kogra pisze:Piękne klematisy Marysiu. Mnie podoba się bardzo ten fioletowy z białym środkiem. Czy wiesz co to za odmiana ?
Mirku ! Te strony , które podałeś są rewelacyjne. Dzięki bardzo.MirekAW pisze:Witam, to może być Polish Spirit - ma kwiaty niezbyt duże ale kwitnie (u mnie) całe lato.
Radzę zajrzeć na www.clematis.com.pl oraz http://www.clematis.hull.ac.uk/index.cfm
Pozdrowienia
jeśli do identyfikacji to zabawię się w zgadywankę, na zdjęciu widać, że kwiaty są chyba pełne, no więc:Mania pisze:i jeszcze jeden do identyfikacji: