Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczka moim zdaniem do zmiany ale po kolei, najpierw cięcie i pokaż go, raczej druga opcja z południowym oknem będzie lepsza. :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj się z nim rozprawię i jeszcze dzisiaj, góra jutro wstawię zdjęcie :) Po pracy idę do ogrodniczego po ziemię i może zakupię doniczkę...
Ma być większa i plastikowa?
x-C-j
---

Post »

Najlepiej plastikowa i większa o 4-6 cm w średnicy górnej doniczki. :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obcięłam beniamina tak jak radziłeś i trochę się przeraziłam bo strasznie zrobił się "łysy" :? mam nadzieję, że niedługo :wink: teraz wygląda tak:
Obrazek
x-C-j
---

Post »

To wstęp w działaniu, do małej korekty cięcie, potem poczytaj o wymaganiach fikusów i przesadź go w większą o 6 cm w średnicy doniczkę, dając na dno drenaż i prawidłową ziemię do przesadzania. po tym wszystkim delikatnie go podlej by zwilżyć ziemię i wlej mu na podstawek 300 ml czystego biohumusu bez rozrabiania z wodą. Ustaw w takim miejscu i taką stroną do okna by go przez najbliższe pół roku nie ruszać i nie obracać. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obcięłam, poczytałam, przesadziłam, miejsce znalazłam :) Tylko z tym biohumusem jest problem bo nie mam w domu, a nie mogłam znaleźć w ogrodniczym.... jedyne co mam to biohumus do paproci(nie wiem czy odpowiedni dla beniamina) i "zwykły"nawóz do kwiatów. Zdjęcie wstawię później :)
x-C-j
---

Post »

Daj ten do paproci, może być, ważne że to biohumus. :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlałam :)
A tutaj zdjęcie po cięciu, wydaje mi się, że coś jeszcze z nim nie tak, ale może się mylę :wink: Wydaje mi się, że beniamin powypuszczał nowe liście, ale dużo zanim się rozwinie zasycha...
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Teraz to pozwól mu rosnąć swobodnie do przyszłej wiosny , wtedy będziemy go dalej ciąć i formować, uważaj by nie zalać, fikusy tego nie lubią szczególnie zimą. :wink:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co jakiś czas oglądam kwiaty mojej mamy, wiadomo :D Dzisiaj zobaczyłam, że coś strasznego dzieje się z beniaminkiem. Od kiedy tylko mama go dostała w ogóle nie rósł. Ostatnio mama go przesadziła w większą doniczkę, ma nową ziemię. Stał na parapecie zachodniego okna, podlewany był mniej więcej raz w tygodniu. Teraz wygląda tak :cry: :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Okropnie plamy mu wyszły na liściach i bardzo wypływa z niego taki żółty sok. Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Może ktoś wie co mogło mu się stać?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Najprawdopodobniej jest zalany, możliwe że został posadzony w nieprawidłową zbyt zbitą, mało przepuszczalną ziemię stąd zalanie nawet pomimo dawki wody jaką dostaje. Daj zdjęcie całej rośliny i widoku na ziemię i doniczkę. Jest dany drenaż na dno doniczki jakiś? :wink:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Mama nie chce wierzyć, że może być zalany, powiedziała, że u niej to raczej kwiatki mają za sucho :roll: Przy przesadzaniu zrobiła drenaż ze żwirku, ziemię użyła uniwersalną. Jak sprawdziłam ziemię ręką to jest wilgotna.
Obrazek
Obrazek
To ostatnie zdjęcie zupełnie mi nie wyszło, ale akurat wyczerpały się baterie w aparacie, a już mi się nie chciało wymieniać, w końcu chyba ważna jest ogólna wielkość rośliny. Czy da się go jeszcze uratować?
x-C-j
---

Post »

Karolinko powiedz mi czy ta doniczka ma odpływy i podstawek i tylko do zdjęcia była postawiona bez podstawka? :wink:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Tak, ma porobione odpływy i stoi na podstawku, właśnie tylko do zdjęcia postawiłam go na podłodze :D Wyjęłam go dzisiaj z doniczki i sprawdzałam korzenie, nie zauważyłam gnicia, wydały mi się w porządku.
x-C-j
---

Post »

Zamieść zdjęcia jako miniaturki z możliwością powiększenia do dużego rozmiaru minimum 1074x768 pikseli i w miarę z jak najlepszego zbliżenia na liście i na te wycieki, dziwne to i trzeba się lepiej przyjrzeć. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”