Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
Owoce godne pozazdroszczenia. W tym roku miałam tylko 1 szt pepina niewielka ale zjadliwa, szczepek jeszcze nie robiłam bo krzaczki mam nędzne. Nie wiem
czy teraz robić sadzonki czy czekać do wiosny?

Pozdrawiam Elżbieta
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz już chyba za późno na sadzonkowanie.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owoce pepino przechowywałem ok. 1 miesiąc w chłodnym pomieszczeniu z jabłkami. Pepino dojrzewa
Niedawno skonsumowałem jeden owoc i mogę polecić ten sposób przechowywania. Owoce zrobiły się miękkie i zażółciły się. Po zjedzeniu, jeszcze to nie ten chyba smak, bo czuje lekką kwaskowaty smak, ale czuć zarazem melon, gruszkę i ananasa i jakby trochę ogórka
Owoce jeszcze przetrzymam ok. 1 miesiąc i powinny nabrać już całkowitej dojrzałości konsumpcyjnej 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Wcale nie. Zeszłej zimy sadzonkowałem kilkukrotnie. Pierwsze sadzonkowanie we wrześniu. Szybko się ukorzeniła i rosła jak szalona, aż za bardzo, wybujała się. W grudniu/styczniu - z tej sadzonki odciąłem kilka przyrostów i zrobiłem nowe sadzonki, starą zaś wyrzuciłem. Potem w marcu jeszcze raz to samo. I dopiero te marcowe przyjąłem jako docelowe.Grażyna Widera pisze:Teraz już chyba za późno na sadzonkowanie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dobrze , ze to napisałeś. Moje na takie wybiegnięte już wyglądają, mimo że blisko okna stoją. Może wytrwają do stycznia.
- elusia57
- 100p
Moje też wyglądaja nie najlepiej, ale tak jak Artur podpowiedział będe próbowała je rozmnożyć jeszcze teraz no i jak przeżyja to wiosną. Arturze a sadzonki w jakiej temperaturza przechowywałeś? 

Pozdrawiam Elżbieta
Nie robiłem specjalnych warunków, ale wykorzystałem te, które miałem do dyspozycji.
Zarówno pepino jak i kilka krzaczków pomidorków miałem w ok. 17-18'C całą zimę.
Zarówno pepino jak i kilka krzaczków pomidorków miałem w ok. 17-18'C całą zimę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
w tym roku na wiosnę kupiłam w Lidlu sadzonkę Pepino. Bardzo chciałam mieć owoce, jednak krzak tylko kwitł i nie zawiązywał owocu. Prowadziłam jak pomidora ale i tak się rozrastał niesamowicie. W końcu wyrzuciłam krzaczysko.
Miesiąc temu kupiłam nasiona aby w przyszłym roku sama wysiać. Teraz czytam, że z nasion ciężko wychodować.
Czy ja się doczekam kiedyś tego owocu.
w tym roku na wiosnę kupiłam w Lidlu sadzonkę Pepino. Bardzo chciałam mieć owoce, jednak krzak tylko kwitł i nie zawiązywał owocu. Prowadziłam jak pomidora ale i tak się rozrastał niesamowicie. W końcu wyrzuciłam krzaczysko.
Miesiąc temu kupiłam nasiona aby w przyszłym roku sama wysiać. Teraz czytam, że z nasion ciężko wychodować.

Czy ja się doczekam kiedyś tego owocu.

- elusia57
- 100p
na pewno się doczekasz. Ja też ciagle próbuję. W tym roku strasznie dokuczał moim pepino przędziorek. Mój zbiór to jeden owoc. Teraz przechowuję krzaczki ale nadal wyglądają nędznie i nie wiem czy przetrwają do wiosny.
Pozdrawiam Elżbieta
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Moje pepino z wiosennego siewu .... późną jesienią doczekałam się 2 owoców ( mniejsze od piłki tenisowej ), pepino rośnie w doniczce ( nie za dużej ), w przysłym roku jeżeli dotrzymam do wiosny posadzę w zdecydowanie większej donicy i będe zimowała tak jak oleandry w chłodnym pokoju. Na krzaku jeszcze dojrzewają owoce ( już nie urosły, są wielkości trochę większej od piłeczki pingpongowej ) ale są smaczne. Krzaczor teraz zrzuca sporo liści ( ale widać że żyje bo czuprynę ma zieloną ).

-- 16 gru 2012, o 13:05 --
drugie zdjęcie dla całości oglądu

-- 16 gru 2012, o 13:05 --
drugie zdjęcie dla całości oglądu

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- elusia57
- 100p
Moje pepino wygląda znacznie gorzej, ale jak na razie żyje, oby przetrwał do wiosny.
Pozdrawiam Elżbieta
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Też niedawno kupiłem nasiona pepina, i trzeba zobaczyć, co z nich będzie. Właściwie nie powinniśmy ją (roślinkę) nazywać Melonem Gruszkowatym, tylko Psianką Melonową, bo nie należy do dyniowatych.
pozdrawiam, Gunnar
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć po jakim czasie wychodzą nasiona pepino.? Byłbym bardzo wdzięczny za informację 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- elusia57
- 100p
Pozdrawiam Elżbieta
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
w ciągu dwóch tygodni powinny się wykluć ( im cieplej tym szybciej )
pozdrawiam
Edyta
Edyta