czy teraz robić sadzonki czy czekać do wiosny?
 czy teraz robić sadzonki czy czekać do wiosny?Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
- elusia57
- 100p 
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
Owoce godne pozazdroszczenia. W tym roku miałam tylko 1 szt pepina niewielka ale zjadliwa, szczepek jeszcze nie robiłam bo krzaczki mam nędzne. Nie wiem   czy teraz robić sadzonki czy czekać do wiosny?

czy teraz robić sadzonki czy czekać do wiosny?Pozdrawiam Elżbieta

- 
				GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz już chyba za późno na sadzonkowanie.

- damek1718
- 1000p 
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owoce pepino przechowywałem ok. 1 miesiąc w chłodnym pomieszczeniu z jabłkami. Pepino dojrzewa  Niedawno skonsumowałem jeden owoc i mogę polecić ten sposób przechowywania. Owoce zrobiły się miękkie i  zażółciły się. Po zjedzeniu, jeszcze to nie ten chyba smak, bo czuje lekką kwaskowaty smak, ale czuć zarazem melon, gruszkę i ananasa i jakby  trochę ogórka
 Niedawno skonsumowałem jeden owoc i mogę polecić ten sposób przechowywania. Owoce zrobiły się miękkie i  zażółciły się. Po zjedzeniu, jeszcze to nie ten chyba smak, bo czuje lekką kwaskowaty smak, ale czuć zarazem melon, gruszkę i ananasa i jakby  trochę ogórka   Owoce jeszcze przetrzymam ok. 1 miesiąc i powinny nabrać już całkowitej dojrzałości konsumpcyjnej
  Owoce jeszcze przetrzymam ok. 1 miesiąc i powinny nabrać już całkowitej dojrzałości konsumpcyjnej 

Niedawno skonsumowałem jeden owoc i mogę polecić ten sposób przechowywania. Owoce zrobiły się miękkie i  zażółciły się. Po zjedzeniu, jeszcze to nie ten chyba smak, bo czuje lekką kwaskowaty smak, ale czuć zarazem melon, gruszkę i ananasa i jakby  trochę ogórka
 Niedawno skonsumowałem jeden owoc i mogę polecić ten sposób przechowywania. Owoce zrobiły się miękkie i  zażółciły się. Po zjedzeniu, jeszcze to nie ten chyba smak, bo czuje lekką kwaskowaty smak, ale czuć zarazem melon, gruszkę i ananasa i jakby  trochę ogórka   Owoce jeszcze przetrzymam ok. 1 miesiąc i powinny nabrać już całkowitej dojrzałości konsumpcyjnej
  Owoce jeszcze przetrzymam ok. 1 miesiąc i powinny nabrać już całkowitej dojrzałości konsumpcyjnej 
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras

Wcale nie. Zeszłej zimy sadzonkowałem kilkukrotnie. Pierwsze sadzonkowanie we wrześniu. Szybko się ukorzeniła i rosła jak szalona, aż za bardzo, wybujała się. W grudniu/styczniu - z tej sadzonki odciąłem kilka przyrostów i zrobiłem nowe sadzonki, starą zaś wyrzuciłem. Potem w marcu jeszcze raz to samo. I dopiero te marcowe przyjąłem jako docelowe.Grażyna Widera pisze:Teraz już chyba za późno na sadzonkowanie.
- 
				GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dobrze , ze to napisałeś. Moje na takie wybiegnięte już wyglądają, mimo że blisko okna stoją. Może wytrwają do stycznia.

- elusia57
- 100p 
Moje też wyglądaja nie najlepiej, ale tak jak Artur podpowiedział będe próbowała je rozmnożyć jeszcze teraz no i jak przeżyja to wiosną. Arturze a sadzonki w jakiej temperaturza przechowywałeś? 

Pozdrawiam Elżbieta

Nie robiłem specjalnych warunków, ale wykorzystałem te, które miałem do dyspozycji.
Zarówno pepino jak i kilka krzaczków pomidorków miałem w ok. 17-18'C całą zimę.

Zarówno pepino jak i kilka krzaczków pomidorków miałem w ok. 17-18'C całą zimę.
- 
				Joane
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
w tym roku na wiosnę kupiłam w Lidlu sadzonkę Pepino. Bardzo chciałam mieć owoce, jednak krzak tylko kwitł i nie zawiązywał owocu. Prowadziłam jak pomidora ale i tak się rozrastał niesamowicie. W końcu wyrzuciłam krzaczysko.
Miesiąc temu kupiłam nasiona aby w przyszłym roku sama wysiać. Teraz czytam, że z nasion ciężko wychodować. 

Czy ja się doczekam kiedyś tego owocu.

w tym roku na wiosnę kupiłam w Lidlu sadzonkę Pepino. Bardzo chciałam mieć owoce, jednak krzak tylko kwitł i nie zawiązywał owocu. Prowadziłam jak pomidora ale i tak się rozrastał niesamowicie. W końcu wyrzuciłam krzaczysko.
Miesiąc temu kupiłam nasiona aby w przyszłym roku sama wysiać. Teraz czytam, że z nasion ciężko wychodować.

Czy ja się doczekam kiedyś tego owocu.

- elusia57
- 100p 
na pewno się doczekasz. Ja też ciagle próbuję. W tym roku strasznie dokuczał moim pepino przędziorek. Mój zbiór to jeden owoc. Teraz przechowuję krzaczki ale nadal wyglądają nędznie i nie wiem czy przetrwają do wiosny.

Pozdrawiam Elżbieta

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Moje pepino z wiosennego siewu .... późną jesienią doczekałam się 2 owoców ( mniejsze od piłki tenisowej ), pepino rośnie w doniczce ( nie za dużej ), w przysłym roku jeżeli dotrzymam do wiosny posadzę w zdecydowanie większej donicy i będe zimowała tak jak oleandry w chłodnym pokoju. Na krzaku jeszcze dojrzewają owoce ( już nie urosły, są wielkości trochę większej od piłeczki pingpongowej ) ale są smaczne. Krzaczor teraz zrzuca sporo liści ( ale widać że żyje bo czuprynę ma zieloną ). 

-- 16 gru 2012, o 13:05 --
drugie zdjęcie dla całości oglądu

-- 16 gru 2012, o 13:05 --
drugie zdjęcie dla całości oglądu

pozdrawiam 
Edyta

Edyta
- elusia57
- 100p 
Moje pepino wygląda znacznie gorzej, ale jak na razie żyje, oby przetrwał do wiosny.

Pozdrawiam Elżbieta

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Też niedawno kupiłem nasiona pepina, i trzeba zobaczyć, co z nich będzie. Właściwie nie powinniśmy ją (roślinkę) nazywać Melonem Gruszkowatym, tylko Psianką Melonową, bo nie należy do dyniowatych.

pozdrawiam,  Gunnar

- Marcoo16
- 1000p 
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć po jakim czasie wychodzą nasiona pepino.? Byłbym bardzo wdzięczny za informację  

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]

Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- elusia57
- 100p 
Pozdrawiam Elżbieta

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
w ciągu dwóch tygodni powinny się wykluć ( im cieplej tym szybciej )

pozdrawiam 
Edyta

Edyta