Stanowisko jest północno-zachodnie, ok. 1 metr od murku o wys. 1 m. i 5 m od domu sąsiada, który zacienia magnolię od strony zachodniej. W rezulatcie magnolia nie jest na 'patelni'. Czy trawa stanowi aż taką konkurencje dla systemu korzeniowego magnolii, nie wiem, ale w promieniu 3 metrów od rośliny nic oprócz trawy nie rośnie. Wydaje mi się jednak, choć może się mylę, że to jakaś choroba, gdyż zamieranie liści i ich brązowienie zaczęło się już w doniczce przed posadzeniem, gdyż magnolia leżała przy północnej stronie domu w półcieniu trochę ponad tydzień przed posadzeniem i już wtedy zauważyłam, że pojedyńcze liście zaczęły się kurczyć i brązowieć tak jak na zdjęciach. Myślałam, że po posadzeniu to przejdzie, ale tylko się nasiliło...warsawyak pisze:Magnolia wygląda bardzo źle, gdyż otrzymała ekstremalne stanowisko. Podejrzewam, że słońce piecze ją cały boży dzień (tzw. patelnia) i nie radzi sobie z konkurencją z trawą o wodę i substancje pokarmowe (magnolie mają płytki i słabo rozrośnięty system korzeniowy).
W tym miejscu nie przeżyje na pewno, a trudno mi wyrokować czy da się ją uratować, bo nigdy nie zabiedziłem tak żadnej swojej rośliny.
Magnolia - choroby
Ogródek Alix
gleba w ogrodzie jest gliniasta, ale do dołku wsypany jest drenaż z keramzytu 5 łopat ziemi kompostowej i 4 łopaty ziemi kwaśnej.selli7 pisze:Nie piszesz nic o glebie, to czasem kluczowy problem, nie choroba.No i jakąś włókninę obok klona widać na zdjęciu co to nie wszystkim roślinom i każdej glebie służy
Ogródek Alix
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
To różowe, podobne do szyszki to owoc. Magnolia tak ma, że nie wszystkie nasiona w obrębie owocu zdoła wykształcić. Często jest to tylko kilka i wtedy owoce mają charakterystyczne zgrubienia. Gdy dojrzeją, "szyszka" się otwiera, a nasiona początkowo zwisają, nie odpadają na ziemię. To czerwone należy zdjąć po odmoczeniu w wodzie. W środku jest czarne nasionko. Żeby je wysiać, niezbędna jest stratyfikacja. Gdzieś niedawno był poruszony temat rozmnażania magnolii...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
W pewnej mierze sama sobie odpowiedziałaś na pytanie informując że w okresie letnim było dośc dużo opadów i że glebę masz ciężką. Najprawdopodobnie częśc korzeni zamarła i kiedy przyszła pora bardziej sucha liście zaczeły obsychać bo korzenie nie dostarczały odpowiedniej ilości wody i soli mineralnych (system obronny rośliny).Być może trzeba poczekać aż roślina odtworzy korzenie (nie podlewać mocno , nie nawozić , delikatnie ruszyć ziemie koło korzeni i uzbroić się w cierpliwośc)
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Magnolia - czy to chloroza?
Witam,
1,5 miesiaca temu posadzilem piekna kwitnacą magnolie.
Zauwazylem ze młode liście zaczynają dziwnie wyglądąć i zastanawiam sie czy to nie objaw chorobowy np. chlorozy
Proszę o diagnoze i recepte:) Drzewko bylo opryskane topsinem niedawno.
Ziemia do iglakow pH 5,5-6,0, stanowisko sloneczne, nawadniane.

1,5 miesiaca temu posadzilem piekna kwitnacą magnolie.
Zauwazylem ze młode liście zaczynają dziwnie wyglądąć i zastanawiam sie czy to nie objaw chorobowy np. chlorozy
Proszę o diagnoze i recepte:) Drzewko bylo opryskane topsinem niedawno.
Ziemia do iglakow pH 5,5-6,0, stanowisko sloneczne, nawadniane.

Re: Magnolia - choroby
prosze o odpowiedz, taki stan lisci zaczyna sie rozprzestrzeniac na drzewku 

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zbychu - witaj na forum
pH 6,0 może być zdecydowanie za wysokie dla magnolii - trzeba wymienić część ziemi ( dokwasić).

pH 6,0 może być zdecydowanie za wysokie dla magnolii - trzeba wymienić część ziemi ( dokwasić).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
chyba cos innego bo sprawdzilem dzisiaj porzadnym pH-metrem i kwasowosc wychodzi dokladnie 5,1.

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, po raz pierwszy na forum i od razu z problemem!
Zakładam w tym roku ogród i doświadczenia nie mam za wiele. Niedawno posadzona magnolia zaczęła nagle usychać. Przejrzałam wątek, niestety, nie udało mi się rozpoznać problemu. Może komuś uda się to zdiagnozować?

Co może być przyczyną takich objawów? Najpierw zmierzyłam pH gleby, było trochę za mało kwaśne, posypałam nawozem do kwaśnolubnych. Ale mam podejrzenia, ze to nie dlatego, dłuższy czas nic się z nią nie działo. Staram się podlewać, zazwyczaj wieczorem (niekiedy liście są przy tym moczone)...
...macie jakieś pomysły?
pozdrawiam, sure

Zakładam w tym roku ogród i doświadczenia nie mam za wiele. Niedawno posadzona magnolia zaczęła nagle usychać. Przejrzałam wątek, niestety, nie udało mi się rozpoznać problemu. Może komuś uda się to zdiagnozować?

Co może być przyczyną takich objawów? Najpierw zmierzyłam pH gleby, było trochę za mało kwaśne, posypałam nawozem do kwaśnolubnych. Ale mam podejrzenia, ze to nie dlatego, dłuższy czas nic się z nią nie działo. Staram się podlewać, zazwyczaj wieczorem (niekiedy liście są przy tym moczone)...
...macie jakieś pomysły?
pozdrawiam, sure
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oba wyglądają na grzyba, ale ja się nie znam 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."