Storczyki Mirki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Narine jeżeli chodzi o cambrie to mam ich chyba 5, jak dla mnie są bezproblemowe.W maju wystawiam na świeże powietrze do października, podlewam w upalne dni raz w tygodniu, co dzień spryskuje.Nie stały na bezpośrednim słońcu / w tym roku mam dla nich inne miejsce, bardziej słoneczne ale zadaszone/Przynoszę do domu i na tym koniec .Kwitną cudnie.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Mam nadzieję, że sprostam wymaganiom :) Na razie mam ją ok 9 tygodni i jeszcze żyje :lol:
Wystawiasz je na zewnątrz po przekwitnięciu czy z kwiatami? Planuję swoją wystawić na zadaszony balkon od zachodu. Boje się tylko tego spryskiwania - wszędzie czytam, że nie wolno ich pryskać?
Jeszcze jedno - jak wyglądają psb u Twoich? Moja ma pomarszczone, mimo, iż staram się trafić z podlewaniem.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Narine moje cambrie kwitną jesienią , po przekwitnięciu , zaczynają wytwarzać nowe przyrosty, a kiedy przychodzi pora to je wyrzucam na dwór, sądzę że kaj i m w domu przekwitnąć a wtedy wystaw.Moje wstawiam albo na podstawce z keramzytem który jest ciągle wilgotny, albo w osłonce której stoi jest wysypana warstwa tegoż keramzytu, spryskuje co kilka dni, jakoś szczęśliwie się trzymają, spryskuję rano aby zdążyły obeschnąć. Może dlatego że nie pryskasz marszczy się psb.Pryskaj z większej odległości tylko mgiełką.Koniecznie na dużej podstawce, bo Twoja roślina ogromna jest o ile pamiętam.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu zapomniałam ci jeszcze odpowiedzieć na twoje pytanie odnośnie vand, ja wcale ich nie trzymam w spagnum, tylko w włóknie kokosowym, mam wrażenie że u jednej coś /po cichutku/ się wykluwa :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Mirko dzięki , bo nie bardzo wiedziałam w czym one są, czy trzymasz je cały czas w domu czy też na dworzu :?: :lol: Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak na razie to cały czas sa w domu, ale niebawem wysyłam wszystko oprócz sabotków i phal. na wakacje, ;:31 cymbidia już wyjechały, nawet przeżyły przymrozek do -5, nic im się nie stało :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mirko, nowości piękne, mam pytanie odnośnie Vand, posadziłaś je w włókno kokosowe i co jaki czas podlewasz(i gdzie kupiłaś włókno), bo ja ciągle nie mam pomysłu jak uprawiać swoje. Phal. Philadelfia mnie oczarował ilością pąków, poluję na niego od dłuższego czasu, ale jeszcze nie spotkałam.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Dziękuję Mirko :P Spróbuję spryskiwania. Na razie jeszcze kwitnie - i oby jak najdłużej - więc posiedzi jeszcze trochę w domu. Choć mój M. czeka kiedy wreszcie przekwitnie :? :roll: ... Rzeczywiście jest bardzo duża i zajmuje sporo miejsca. :P
Jeszcze mam pytanie odnośnie kwitnienia - czytałam, że potrafią kwitnąć 2x w roku? Jak z Twoimi? Tylko jesienią?
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatkowłókno kokosowe kupiłam kiedyś bez potrzeby w orchidskl. ale podobno już w centrach ogrodniczych można kupić. Moczę je po ok. 3-4 godz. co drugi dzień /bo u mnie od kilku tyg. ciepło i słonecznie/jak chłodniej to co 3 dzień.w spagnum jest prawdopodobieństwo że mogą zagniwać, ale różne są szkoły, ja wybrałam taką, nawet zauważyłam że coś z korzonkami drgnęło.
Phal. philadelphia kupiłam z oferty na innym forum od p.Kasi razem z dwoma wielkimi cattleyami, roślinki były bardzo ładne zdrowe, z jednej cattlei rozsadziłam 3 , takie były olbrzymy.

Narine trzymam kciuki za Twoja cambrie, one są takie urocze, uważaj żeby nie zalać środka/ stożka wzrostu/ bo będzie po nim. Kwitły mi tylko raz w roku, ale za to na dwóch pędach i dosyć długo. Co tam że zajmuje dużo miejsca, ale jak efektownie kwitnie. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

renata75 pisze:Mirko, nowości piękne, mam pytanie odnośnie Vand, posadziłaś je w włókno kokosowe i co jaki czas podlewasz(i gdzie kupiłaś włókno), bo ja ciągle nie mam pomysłu jak uprawiać swoje. Phal. Philadelfia mnie oczarował ilością pąków, poluję na niego od dłuższego czasu, ale jeszcze nie spotkałam.

Pozdrawiam :P
Renatko włókno kokosowe można kupic w sklepie zoologicznym , jest w sprasowanych kostkach.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu Dzięki za podpowiedz i mi się przyda bo już mam końcówke.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Bogusiu dzięki za podpowiedz, nie wpadłam na to , by szukać go w sklepie zoologicznym. :lol: Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Mirko włókno kokosowe jest zawsze w Castoramie.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

AnnaL pisze:Bogusiu dzięki za podpowiedz, nie wpadłam na to , by szukać go w sklepie zoologicznym. :lol: Ania
Aniu ja w zoologicznym kupuję też chipsy kokosowe ostatnio płaciłam 5,90 zł za opakowanie 500 g. Włókno i chipsy używa się do terrarium i dlatego tam zawsze jest.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dziewczyny dzięki za info. ;:2
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oto moja Modesta, będzie u mnie w połowie maja Obrazek

a w moim żłobku coś drgnęło , rozwijają się listki i korzonki, dla przypomnienia phal. equestris oraz _cornu_cervi_chattaladae Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”