Paprocie ogrodowe Cz.1
Wydaje mi się z 95% pewnością, ze wreszcie oznaczyłem jedną z paproci NN. Ukazały się zarodnie z zawijkami i na podstawie kilku dokładnych zdjęć całości a zwłaszcza kształtu i rozmieszczenia zawijek, sądzę, że jest to Dryopteris tokyoensis.
Jeżeli ktoś ma tę paproć to będę wdzięczny za informacje i uwagi.
Jeżeli ktoś ma tę paproć to będę wdzięczny za informacje i uwagi.
Pozdrawiam - Jean
Przypadkowo kupiłem ostatnio Polypodium interjectum 'Cornubiense'.
Na jednym z liści widać zjawisko rewersji. Trzy listki na dole całkiem podobne do listków paprotki zwyczajnej. Oby nie zaczęły wyrastać całe liście w "starym" typie.
Przy okazji chciałbym zapytać uprawiających paprocie, jak wygląda sprawa nawożenia. Czy ktoś stosuje nawożenie mineralne? Teoretycznie nie jest zalecane lub bardzo słabe. Spotykam różne opinie a doświadczenia nie mam. /Nie stosowałem dotychczas żadnego nawożenia /
Na jednym z liści widać zjawisko rewersji. Trzy listki na dole całkiem podobne do listków paprotki zwyczajnej. Oby nie zaczęły wyrastać całe liście w "starym" typie.
Przy okazji chciałbym zapytać uprawiających paprocie, jak wygląda sprawa nawożenia. Czy ktoś stosuje nawożenie mineralne? Teoretycznie nie jest zalecane lub bardzo słabe. Spotykam różne opinie a doświadczenia nie mam. /Nie stosowałem dotychczas żadnego nawożenia /
Pozdrawiam - Jean
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja nie nawożę, nigdy nie nawoziłam paproci, czasem tylko kompost między nie rzucę ale to raczej w celu rozluźnienia podłoża. Pod zasadolubne dodaję czasem dolomit wapniowy, to wszystko. Ja wyznaję tę szkołę, że nie powinno się ich jednak nawozić a na pewno nie nawozami mineralnymi.
Popypodium ładne, ja mam gatunek ale rośnie wolno...
Popypodium ładne, ja mam gatunek ale rośnie wolno...
Pozdrawiam, Marta
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kontynuując wątek o stanowiskach dla asplenium kolejne fotki z naturalnych stanowisk tych paproci. Tym razem z Pienin. Natura w kwestiach i praktycznych i estetycznych jest najlepszym doradcą. Nie da się jej kopiować, a nawet nie powinno, ale można naśladować, adaptować. Na pewno wszystkie asplenium są nierozerwalnie związane ze skałami. W mniejszym lub większym stopniu. A ruty-murari nie znam z innych stanowisk niż ze szczelin skalnych i murów. Takie stanowiska trudno odtworzyć w ogrodzie choć nie jest to zupełnie niemożliwe.
Ech, chciałoby się mieć taką skałkę u siebie. Piknie wygląda

a. ruta-muraria z skalnicą, rojnikiem i trichomanes wygląda uroczo

w szczelinach skalnych koegzystują różne gatunki

a każda gdzie wiatr nawiał trochę ziemi jest zasiedlana

a. trichomanes może rosnąć do góry nogami

lub pionowo

Ech, chciałoby się mieć taką skałkę u siebie. Piknie wygląda

a. ruta-muraria z skalnicą, rojnikiem i trichomanes wygląda uroczo

w szczelinach skalnych koegzystują różne gatunki

a każda gdzie wiatr nawiał trochę ziemi jest zasiedlana

a. trichomanes może rosnąć do góry nogami

lub pionowo

Marto, dziękuję za odzew w sprawie nawożenia. W książce E. Zenkteler Paprocie autorka pisze o nawożeniu mineralnym mateczników paproci oraz roślin w cylindrach podczas rozmnażania i produkcji paproci i to zainspirowało moje pytanie.
Piękne zdjęcia Larix. I pomyśleć, jak ja się roztkliwiam nad swoją ruta-muraria a tu całe grupy. Tylko A. trichomanes rośnie mi nieźle nawet na płaskich kamieniach.
Piękne zdjęcia Larix. I pomyśleć, jak ja się roztkliwiam nad swoją ruta-muraria a tu całe grupy. Tylko A. trichomanes rośnie mi nieźle nawet na płaskich kamieniach.
Pozdrawiam - Jean
-
- 200p
- Kontakt:
Cieszę się, że podobają się Wam zdjęcia paproci. Zdjęcia zrobiłem w malowniczym wąwozie Homole, który od lat mnie urzeka. Botanicznie to niezwykle ciekawe miejsce.
To może jeszcze parę fotek w takim razie.
Cystopteris alpina

jeszcze raz ruta-muraria, pomimo, że rośnie w szczelinie skały i na słońcu wygląda ładnie

Jak widać polypodium vulgare lubi towarzystwo asplenium, tym razem viride

lepiej wykadrowane zdjęcie ruty-murari z saxifragą

To może jeszcze parę fotek w takim razie.
Cystopteris alpina

jeszcze raz ruta-muraria, pomimo, że rośnie w szczelinie skały i na słońcu wygląda ładnie

Jak widać polypodium vulgare lubi towarzystwo asplenium, tym razem viride

lepiej wykadrowane zdjęcie ruty-murari z saxifragą

-
- 200p
- Kontakt:
Jean - rzeczywiście nie jest aż tak trudno zrobić takie skalne stanowisko. Potrzebne są do tego większe kamienie i zbudowanie z nich coś na kształt suchego murku. Paprocie skalne wyglądają na takim murku bardziej naturalnie i chyba będą rosły lepiej gdyż nie grozi im nadmiar wody. Tak zresztą rosną w naturze co chciałem zilustrować zdjęciami. A ze zdjęć można korzystać do woli i w dowolny sposób. Sam jestem w trakcie budowy takiego i jak skończe to pokaże .A ten Twój języcznik "crispa" jest super. Też takiego szukam. Gdzie go kupiłeś?