No taaaaaaaaaaaaaak !!
Muszę osłabić Wasze zapędy ,a nadto skierować na przeszukanie tego, co
o tych metodach napisano, o czym... wiemy od wielu lat itp,
To co robsz
Platynko jest znane i stosowane od lat /pewnie już dziesiątki/ tylko nazwy weszły do użycia, nie tak dawno

.
Tylko...... jak wynika z tego co rozpisujesz -, to jest ... partyzantka = dowolka
Tak określam przypadkowość w doborze czegokolwiek.
A przypadkiem.... to może sie udać, albo nie :P
Metody są konkretne , mają oprócz zalet, minusy---->zwłaszcza. gdy się nie podporządkujemy regułom.
Sama mam różne doświadczenia - przeważnie złe i wiem, ze nie umiałam sprostać warunkom temperaturowym - inne czynniki też sa ważne!!..
Efekt metody ocenić można w dłuższym przedziale czasu /pełny cykl i dalej w latach/ .
Tak więc ,nie wnikając w moją wiarę lub wątpliwośc (bo je mam) oraz w efekty u Ciebie
proponuję :
*wstrzymać się od propagowanie samych zalet
*zapoznać się z warunkami technicznymi metody hydroponika i s/h /korytkowej również/
*przeanalizować (dla własnegio rozeznania) stan roślin - niestety, niezależnie od własnych chęci zgodnie z zasadą medody ,część systemu korzeniowego podlega określonym prawom-czy się chce,czy nie

.
Echhhh...h .....kolorowanie rzec można !! i nazwać .
Stwarza się obraz super łatwej uprawy - prawie sielanka dla storczyków i ich właścicieli..
Takie złudzenie sobie i innym fundujemy.
Nie stoi to wszystko,o czym piszę , w sprzeczności znanej zasady :
dozwolonych eksperymentów każdemu , ale propagowaniu metody mało wiarygodnej już nie.
Przydatne materiały wskazuję
T U T A Ji
propopnuję dokładnie zapoznać się ( z warunkami i całym opisem )przez Osoby chętne do zmian.
W przeciwieństwie do Platynki znam wielu ,którzy zrezygnowali z metody

wodnej :P .
Ograniczyli się /jak każdy/ do zabiegów pomocnych przy reanimacji, ukorzenianiu .
I nie mam obaw , ze wiedzy im brakowało :P .
Poza tym , wskażę następne Twoje odkrycie:
że * storczyki są pasożytami *
Platynka napisała:
ale tak sobie myślę, jeśli storczyki to pasożyty, to sobie same dadzą radę, tak?
Ciekawe

, gdzie taką wiedzę szerzą, bo na pewno wsród storczykarzy nie znajdziemy takiego znawcy : ;:78
Myślę, ze jest potrzeba informacji rzetelnej ,zwłaszcza ,ze wypowiedż jest w sprawie i na na forum.
Takie są oczekiwania .
pozdrawiam J ;:76 VANKA