Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Bliżniaczki u Ciebie obrodziły.Na pewno bardzo pachnie.
Pogoda szaro-bura.Pada deszczyk.

Miłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo ładną wiosnę masz na parapecie ;:63 hiacynty miałam w domu raz, i więcej nie kupię - strasznie się wyciągnęły, poza tym zapach przyjemny, ale trochę za mocny ;:131 W roli domowego ogródka muszą wystarczyć storczyki ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Jeśli nie znacie żadnej wariatki, to pozwólcie, że się przedstawię. Tylko jeden raz i bardzo blisko pozwoliłam sobie wyjść bez nakrycia głowy i już jestem usidlona w domu z bolącym gardłem i ogólnym fatalnym samopoczuciem. Tak więc śmiało możecie mnie wariatką nazywać.
Za oknami piękna słoneczna pogoda, dzięki czemu moje sieweczki cieszą się i rosną. Wychodzą też nowe kieleczki, co mnie ogromnie cieszy.
Jakiś czas temu zastanawiałam się co wzeszło we wspólnej kuwetce z koleusami. Dzisiaj już wiem, że po stronie pierwiosnków zasiały się koleusy. Teraz one są już wyraźnie inne niż siewki pierwiosnków, które bardzo ładnie powychodziły. Kuwetka teraz prezentuje się tak:

Obrazek

Maryniu - mam nadzieję, że gdy tylko owe bodźce zadziałają, to się tym pochwalisz. :lol: Poczekam cierpliwie. ;:108
Swoim narcyzom ścięłam przekwitłe kwiatki, dzięki czemu rozwinęły następne. Na jednej łodyżce zakwitły nawet dwa.

Obrazek

Soniu - zwykle begonie sadziłam około połowy lutego, ale w tym roku w tym czasie nie ma dni korzystnych dla roślin ozdobnych (kalendarz księżycowy), dlatego zdecydowałam się wsadzić cebule wcześniej, dla pewności. ;:108
Ciesz się, kochana, wnusiami. ;:138 Ogród na tym nie ucierpi, a miłość dzieci zaprocentuje w przyszłości. ;:215 Ja do dzisiaj pamiętam każdą sytuację związaną z moją kochaną babunią. ;:167
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Danusiu - jeszcze jedna para bliźniąt się pokazała. Tym razem na łodyżce narcyza. ;:333
U mnie wczoraj też szaro było, choć bezdeszczowo, ale za to dzisiaj przepiękne słoneczko na błękicie nieba. ;:303

Natalko - parapetowa wiosenka cieszy dwa zmysły: wzrok i węch, a także doznania estetyczne. ;:63 Lubię bardzo aromat hiacyntów. :D
Moje doświadczenia ze storczykami zawsze kończyły się fiaskiem, toteż muszę zadowolić się tym, co mi wychodzi. ;:306

Tak bardzo tęskno mi już do narcyzów na rabatach działkowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego popołudnia. :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Lucynko, Lucynko...Bez czapki na dwór się wybrałaś? A może to dlatego się przeziębiłaś, bo za często ją zakładasz? A ja nie założyłam ani razu i jestem zdrowa ;:108 Pewnie do czasu, bo jednak zawsze może coś mnie złapać, albo to raczej ja coś złapię, ale jak widzisz, czapka chyba nie odgrywa tutaj największej roli. To raczej nasze upodobania mają wpływ na to, czy ją zakładamy, czy też nie. Oczywiście nie mam zamiaru Cię przekonywać, żebyś z niej zrezygnowała, źle się bez niej czujesz, to noś koniecznie. ja jej nie znoszę i dlatego nie noszę.
Sieweczek masz już las, aż miło zapuścić w nie żurawia ;:oj Dzięki Twoim przypomnieniom, właśnie schowałam nasiona pierwiosnków do zamrażarki, niech się przechłodzą.
Ściskam Cię serdecznie i mamunię Twoją teżObrazek Trzymaj się kochana ;:196
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Też tak się załatwiłem chodząc bez czapki, że wylądowałem w łóżku z gorączką i bolącymi uszami :roll:
O właśnie ! Muszę wysiać koleusy bo zapomniałem . Twoje bardzo szybko rosną :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
A gdzieś kogoś upominałaś, żeby nie wychodził bez czapki na pole...i co? ;:168
No trudno jak już się zawaliłaś to musimy mocno się zewrzeć siły i życzyć Ci zdrowia ;:306 ;:196
Zadziwiasz mnie tymi wysiewami, a ja dopiero dzisiaj będę miała trochę czasu żeby się zmobilizować. Ciągle coś się dzieje i wieczorami jakoś nie mam chęci, a do siewów żeby ładnie wychodziły musi być dobry nastrój, nastawienie!
Dzisiaj rano -7 czyli jednak luty pokazuje pazury!
Lecz się i nie ryzykuj! Uruchom swoje soczki i herbatki napotne i zdrowiej szybciutko! ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko gratuluję następnej parki. ;:306 Podobno od przybytku i tak dalej. :heja
Lucynko bój się Boga bez czapki?Ja nie wyjdę z domu bez nakrycia.Zimno mi jest w głowę.Podobno człowiek marznie właśnie od głowy.
Moja siostra też nie znosi czapek ,ale zakłada kaptur.
Wczoraj przesadziłam parę traw od Iwonki do doniczki.Posiałam parę i chyba wszystkie wzeszły.Niestety heliotrop jeszcze nie wschodzi.

Lucynko życzę dużo zdrowia. ;:167
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczne narcyzy, koniecznie muszę kupić białe ;:167 raz posadziłam, ale w ogóle się nie pokazały ;:185
Nie każdemu wszystko wychodzi, też mam sporo roślin z którymi się nie dogaduję, a czasem po prostu warunki są nie takie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Lucynko
Fajne te sieweczki. ;:108
Ja też tęsknie i do narcyzów.Chociaż tych gdzieś mam coraz mniej kwitnących.I do tulipanków. ;:108 ;:108
Oj oj,, czapeczka nie kole, a grzeje.Ja czasami też jej nie mam na głowie.Ale kaptur noszę .
Zdrówczka i dobrego dnia. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Minionej nocy po raz pierwszy mieliśmy mróz. Nie, nie dwucyfrowy, zaledwie pięć stopni na minusie, ale trzeba to zapisać ... może sadzami w kominie, bo dzisiejsza noc już tylko z jednym stopniem, a kolejne z temperaturą dodatnią.
Przeziębienie ujarzmiłam i już czuję się znacznie lepiej, toteż wysiałam trzy odmiany pomidorów, przepikowałam heliotropy i koleusy.

ObrazekHeliotrop po pierwszym pikowaniu.

ObrazekPrzepikowane koleusy.

ObrazekTak rośnie hibiskus bylinowy. Trzeba będzie go pikować, ale muszę poczekać, aż ta trzecia sieweczka nieco podrośnie, bo wszystkie tak bliziutko siebie wykiełkowały.

Zaczynają kiełkować trojeści, a sieweczki pierwiosnków jakoś stanęły w miejscu, przeniosłam je więc w nieco chłodniejsze miejsce.
Ponieważ do 14 lutego mamy dość korzystne dni dla roślin ozdobnych, wysiałam też kobeę i trochę gazanii. Czy dobrze zrobiłam, się okaże. W razie czego nie będę płakała, nasion mi jeszcze zostało.

Iwonko1 - wyszłam tylko z auta do domu podczas wizyty u mamy, a był potworny wiatr i stało się.
Czapkę zakładam nauczona prawie trzytygodniową chorobą poświąteczną. No i na kilkanaście sekund jej nie włożyłam na głowę, co się natychmiast na mnie zemściło. ;:223
Ja też nienawidzę czapek, nawet podczas mrozów chodziłam z gołą głową, ale widać wiek ma swoje wymagania i trzeba pójść na kompromis. ;:108
Uściski i buziaczki odwzajemniam ;:168 ;:196 i serdecznie Ci za nie dziękuję. ;:167

Seba - ogromnie Ci współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. ;:167 Wiem, jakie to przykre, gdy trzeba leżeć w łóżku. Ja się przed tym bronię jak mogę, ale też nie zawsze mi się ta sztuka udaje.
Koleusy już przepikowałam i teraz czekam na ich szybszy rozwój. ;:303

Marysiu - ja nie na pole wyszłam, jeno na kawałek wiejskiego podwórka. :lol:
Z całego serducha dziękuję Ci za dobre fluidy oraz życzenia ;:167 Dzięki nim bowiem zdrowie wraca i to w błyskawicznym tempie.
Mam nadzieję, że nastrój Ci się poprawił i coś nie coś wysiałaś. ;:218

Danusiu - no widzisz, jaka ze mnie wariatka. Myślałam, że jeśli z gołą głową przejdę kilkanaście kroków z auta do domu, to nic się nie stanie, a stało się. :oops:
Kiedy siałaś heliotrop? Może podesłać Ci jeszcze trochę nasionek?
Życzenia zdrowia przygarniam ;:168 , pięknie dziękuję i odwzajemniam. ;:196

Natalko - narcyzy to ładne wiosenne kwiatuchy, ale najbardziej lubię te najstarsze niepozorne, bo tylko one pachną. ;:333
Na tym m.in. polega ogrodowanie, że niekiedy potrzeba wielu prób i błędów, by coś osiągnąć, a i z porażkami trzeba się pogodzić. ;:108

Aniu - sieweczki cieszą, a gadam do nich, jakby mnie rozumiały. ;:7 M się ze mnie śmieje, ale nic sobie z tego nie robię.
No widzisz, a mam kaptur przy kurtce, tylko zawsze o nim zapominam.
Zdrówko przytulam, pięknie dziękuję ;:167 i odwzajemniam. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Lucynko zdrowia życzę.
Takie wstawiałaś piękne zdjęcia narcyzów, aż zapach poczułam. Nie mogę doczekać się wiosny, ale też się jej obawiam bo większość rośli wygląda jak pod koniec marca. Mróz może być dla nich zabójczy.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko rozsady wspaniale Ci rosną, a te pomidorki co siałaś to pójdą do gruntu czy pod folię ? Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko dobrze że czujesz się już lepiej, oby teraz cały czas szło ku lepszemu ;:196
Narcyzy posadziłam jakiejś nowszej odmiany, były całe żółte, nie wiem, czy nie wsadziłam ich za płytko ;:185 Gdzieś chyba mam 1 sztukę znalezioną, taki delikatny, biało-pomarańczowy, muszę dokupić mu kolegów ;:224 Faktycznie ta stara odmiana pachnie :D
Trzymam kciuki za siewki i nowe wysiewy, niech wszystko ładnie rośnie ;:333
Pozdrawiam, Natalia
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko przyszłam popatrzeć na Twoje sieweczki, mając takie parapety czujesz już wiosnę.
Jutro zajrzę po nasiona heliotropu i spróbuję wysiać...czy nasiona przykrywasz ziemią czy tylko przyklepujesz do powierzchni ziemi pytam.
Zdrówka i słoneczka życzę
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niesamowicie szybko kolejne dni mijają, szczególnie teraz, gdy parapety już się zazieleniły. Do wiosny coraz bliżej i nawet nocne mrozy i zapowiadane silne wiatry niestraszne, gdy w bliskiej perspektywie działkowe przyjemności.
Po mojej chorobie już tylko wspomnienie zostało, dużo czasu poświęcam doglądaniu wysiewów, chodząc od parapetu do parapetu, dzięki czemu samopoczucie pozytywnie wpływa na poprawę nastroju.

Kasiu klarag - Twoje życzenie spełnione, zdrowie już w normie, dziękuję. ;:196
Z tymi nowymi odmianami narcyzów jest tak jak z nowymi odmianami tulipanów. :oops: Krótki ich żywot, ale i tak warto się w nie zaopatrywać, nawet traktując jak jednoroczne, bo są bardzo ładne. ;:108
Moja działka jeszcze sobie przysypia, mam więc nadzieję, że aktualne mrozy, zresztą niewielkie, krzywdy roślinkom nie zrobią. ;:218

Alu - siałam wcześniejsze odmiany pomidorów, które znajdą się w tunelu. Do tunelu dam też inne jeszcze odmiany, ale nieco późniejsze, które dopiero pod koniec lutego wysieję. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Natalko - dziękuję. ;:167
Z narcyzami jak z tulipanami - nowe odmiany kapryśne, ale ładne i kuszą. ;:303
Za kciuki pięknie dziękuję, ;:180 pewnie się przydadzą, zwłaszcza że prognozują u mnie kilka pochmurnych dni. Będę zmuszona doświetlać siewki, szczególnie heliotropy. ;:108

Krysiu - nasion heliotropu się nie przykrywa. One potrzebują światła do kiełkowania. Trzeba je tylko wcisnąć delikatnie i dobrze skropić letnią wodą.
Zdrówko przygarniam, pięknie za nie dziękuję ;:196 i odwzajemniam. Słoneczko pięknie poświeciło i za nie też Ci dziękuję. Niech ;:3 i Tobie świat ozłaca. ;:79

Jeszcze nie mogę zaspokoić zmysłu powonienia, ale oczy portrecikami swoich piwonii nacieszyć mogę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”