Kamelie i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hi hi chyba robiłyśmy zakupy w tym samym dyskoncie :wink: ja akurat nie tego nabyłam, ale pokusiłam się na inne dwa malutkie :D potem też wkleję zdjęcia u siebie :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Chyba tak :lol: Dzisiaj skusiłam się na drugiego:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

A to mój powojnik, który powolutku zaczyna ekspansję na cały balkon :P
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Agnieszko kwiatki prześliczne :P
Moje clematisy jeszcze nie kwitną > jeden wypuścił kilka kwiatów i przestał :cry:
Masz dłużej clematisy :?: co mam z nimi zrobić jesienią tak żeby przetrwał zimę i w przyszłym roku rozrósł się ładnie :P
Całuski
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Witaj Agnieszko :)
Przespacerowałam się pośród Twoich kwiatów i jestem pod ogromnym wrażeniem.
Przyznaj się... kij od miotły też Ci kwitnie? :D

Pozdrawiam serdecznie
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Witam :P Figo, ja wszystkie swoje powojniki na zimę bardzo przycinam (zostawiam 3-4 oczka); zimuję je na balkonie, korytka z roślinami stawiam w miejscu najbardziej osłoniętym (w narożniku: ściana i zabudowana strona balkonu), a dodatkowo okrywam (donicę i części nadziemne) najpierw "płachtą" z czegoś, co trochę przypomina watę (nie wiem, jak to się fachowo nazywa, ale często używa się tego materiału do zabezpieczania np. wyrobów ze szkła - ten materiał jest ciepły i nie przepuszcza wody) na wierzch daję folię. Oczywiście trzeba zostawić szczeliny, żeby do roślin dostawało się świeże powietrze i czasem zerknąć, czy aby ziemia za bardzo nie wyschła - jeśli tak, to dobrze jest minimalnie podlać, ale tylko wtedy jeśli przez najbliższe dni nie zapowiadają ujemnych temp. (na szczęście zimy nie są już srogie i choć raz "trafi" się okazja, żeby dać roślinie odrobinę wody, jeśli bardzo jej brakuje).
Bezpieczniejszym wariantem (zwłaszcza w przypadku młodych roślin) jest zimowanie w piwnicy - trzeba roślinę przyciąć, można delikatnie okryć (ale zazwyczaj jest to zbyteczne); w piwnicy lepiej można też kontrolować stan wilgotności ziemi. Moje powojniki do tej pory dobrze radziły sobie na balkonie, ale w razie gdyby zanosiło się na bardzo mroźną zimę, nie będę ryzykować i wyeksmituję je do piwnicy :P
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko bardzo Ci dziękuję :P za wiadomości :P
Ja w piwnicy mam ciemno i ciepło :cry: :arrow: jak to w blokach :cry: więc zimowanie tam odpada :cry:
Moje linki
KATARZYNA
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Interesują mnie kamelie, bardzo ładnie u Ciebie wyglądają.
Gdzie można je kupić, tzn. czy spotykacie je w kwiaciarniach ?

Mam już dwie gardenie, właśnie ponownie wypuściły pąki, chciałbym też kamelie :)
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

kari pisze:Ależ Mama ma cudnego filka :shock: I jeszcze begonka przyciągnęła mój wzrok - też próbuję teraz taką wyhodować :D
Super filodendron! Ciekawe ile ma lat? Nie ma tam za ciemno? Wydłuża się już bardzo..
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Witam serdecznie;
FIGO, w okresie spoczynku ciemność powojnikom nie przeszkadza (z doniczki wystają tylko części zdrewniałe, a nie zielone), za to musi mieć chłód (moje "lubią" nawet temp. ujemne, ale max. - 8*C).
Andres74, ja swoje kamelie mam z dwóch źródeł; z OBI i z Allegro. W kwiaciarniach nie udało mi się ich spotkać :? Te z OBI są szczególnie wytrzymałe, stały u mnie na balkonie obsypane śniegiem i ...kwitły :P
NINa, filodendron jest u mojej mamy od ok. 5 lat (ale w jakim był wieku jak trafił w jej ręce - nie wiem). Stoi przy oknie wschodnim, a jak robi się ciepło wędruje do ogrodu, gdzie ma sporo światła, więc nie powinien się "wyciągać", ale on chyba ma inne zdanie na ten temat :roll:
A teraz pochwalę się moją orbeą; dziś wreszcie częściowo otworzyła pąk, więc zrobiłam fotki i zamieszczam je poniżej :P Pozdrawiam ;:7

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Te kwiaty to małe dzieła sztuki :shock: :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Faktycznie, śliczne są :P Słyszałam, że ich wadą jest przykry zapach (gnijącego mięsa), który ma zwabiać muchy zapylające roślinę, ale moja orbea - na razie - nie cuchnie, a wręcz przeciwnie, ma bardzo delikatny zapach jednego z kwiatów, którego często spotkać można w "korytkach" balkonowych (niestety, nazwa wypadła mi z głowy :( )
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Ślicznie się otworzył :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jeden pąk zrzuciła :cry: :arrow: ale widzę że rośnie kolejny :P
Mam nadzieję że jak wyjadę dzieci będą dobrze dbały i tym razem nie zrzuci :P
Czekam na rozwiniętego w całości Twojego Agnieszko :P :arrow: to dopiero będzie widok :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Agar pisze:Coś takiego pozostało po kwiecie epiphyllum - wewnątrz chyba są nasiona, ale zielonego pojęcia nie mam kiedy będą gotowe do wysiewu :? Może wiecie co dalej z tym robić? Oderwać czy czekać, aż samo odpadnie?
Obrazek
Usnąć delikatnie. Nie ma sensu go męczyć, żeby produkował nasiona, jeśli szybciej się go rozmnoży z sadzonek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”