Kolekcje Floriana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.2

Post »

Agnieszko, zobaczymy, jakie przyrosty będzie miała 'Moor Place' i czy znajdzie się w ofercie.
Tak, 'Hy Mom' potrafi zachwycić, jak się prawidłowo wykształci.
Moje wspomnienia z dzieciństwa co do dalii nie są sentymentalne ale rzeczowe - były trzy odmiany na krzyż w tym jeden pompon (dziś wiem, że to był 'York & Lancaster'). Mieliśmy dużo dalii ale tej samej odmiany. Nikt wtedy nie dbał o oznaczanie ich, lądowały w piwnicy na zimę jak leci i po paru latach została jedna odmiana. Odwiedzam czasem ogrody, gdzie są dalie żywcem jakby z tamtych czasów. Wiele dalii wyrodzonych lub wielkie krzaczory o bardzo małych kwiatach anemonowych, lub półpełnych. Ja coś tam mam jeszcze z tych starych odmian ale nie ma co ich na siłę trzymać i hołubić.
Biało-bordowego pompona, a dokładnie kulistą jakąś mam, choć one chyba bardziej purpurowe niż bordowe: 'Edinburgh', 'Hapet Mystic' 'Rothesay Reveller' lub ta poniżej:
Obrazek

Topowa dalia kulista ostatnich dwóch lat:
Obrazek

Krysiu, ja powolutku powiększam ilość dalii karłowych, bo są na równi piękne co wysokie dalie. Takie odmiany jak 'Autumn Fairy' czy 'Gallery Sisley' na trwałe wpisały się w mój daliowy ogród. Również dalie z serii Topmix, które w dodatku świetnie się mnożą.
A ta dalia co prawda nie karłowa ale niska, w tym roku choruje. Mam nadzieję, że jej nie stracę:
Obrazek

Delikatne paseczki wyróżniają tę dalię:
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Eveline to raczej dość delikatna odmiana dalii i wiele osób już o tym pisało.
Miałam ją od Miłki chyba przez 2 sezony i padła... Urocze w niej to przypudrowanie fioletem końcówek płatków w różnej intensywności. Kwiat delikatny i ona sama też :wink:
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Florianie ależ się naoglądałam bajecznych Dalii ;:167 będą mi się śniły po nocach, ja miałam w tym roku pierwszą przygodę z tymi kwiatami, ale zakwitła mi tylko jedna, druga nie chciała rosnąć, jakaś taka karłowata była, bo to marketówki, muszę zapisać wąteczek bo skarby tu takie. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Mam mały ogródek i tez uwielbiam niskie dalie. A Autumn Fairy to chyba moja ulubiona, choć karpa bardzo mi zmarniała zimą i w tym roku jej już nie miałam ;:145 Ale dzięki forum jest nadzieja na jej odzyskanie.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu (Christinkrysia), w ub. latach 'Eveline' rosła bez zarzutu i nie chorowała. W tym roku wszystkie krzaczki zarażone grzybem. Będzie więc leczona tak jak i inne podatne na grzyba odmiany. Mam nadzieję, że się uda, bo choroby grzybowe są uleczalne. A 'Eveline' warta jest trudu ;:108
Ta dalia przez lata była najpiękniejszym fioletem w mojej kolekcji:
Obrazek

Kolejny klejnot wśród dalii:
Obrazek

Krysiu (Krychna), witam Cię serdecznie! Sny o daliach to bardzo miłe sny 8-) Zapraszam ponownie, a w styczniu do przejrzenia oferty daliowej w drugim moim wątku. Może Cię coś zainteresuje ;:173

Niby podobna do dalii, które już mam a jednak w szczegółach różni się:
Obrazek

Dalie w takich delikatnych barwach zawsze piękne:
Obrazek

Anido, 'Autumn Fairy' u mnie dobrze przyrasta więc będzie w ofercie. Będzie zatem mogła do Ciebie wrócić ;:173
Piękna faktura płatków:
Obrazek

dalia z pazurem - wygląda groźnie i pięknie jednocześnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elma Elisabeth w pąku podobna do Ferncliff ,a Stripe mi Pink cudna taka porcelanowa panienka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Cieszę się bardzo i już ;:65 . Mam ochotę oczywiście na więcej. U mnie jeszcze kwitną, choć codziennie zaglądam z obawą czy nie było przymrozku.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florku
Ciekawe wspomnienia daliowe :D
Ta widziana niedawno przeze mnie to chyba właśnie ''Loyd and Lancaster'', trochę bardziej bordo niż ciemna czerwień z białym.
''Eveline'' ciekawa. :)
Przypomniało mi się ,że swoją dalię różową kupiłam w Stonce jako ''Eveline''.
Jest jednak zupełnie inna.
''Tribute Nancy'' bardzo interesująca a bladoróżowa ''Stripe me pink'' też ujmująca.
W ogóle wszystkie cudne i te fiolety, nowe odmiany :D
Sąd nazbierałeś tyle cudeniek :shock:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, właśnie podziwiałem Twoją 'Ferncliff Illusion'. Mam nadzieję, że moja się odrodzi w przyszłym roku ;:65
Tak, 'Stripe Me Pink' piękna i w fakturze płatków i kolorystyce!
Podobne kolory ale wg mnie jeszcze piękniejsza jest ta odmiana:
Obrazek

I taki roztrzepaniec, zanim jeszcze się "nie roztrzepał"
Obrazek

Anido, u mnie podobnie; jeszcze kwitną ale zdaję sobie sprawę, że ich dni są policzone :(
Obrazek

prawdziwy (piękny) roztrzepaniec:
Obrazek

Agnieszko, ja też obstawiałbym 'York & Lancaster', bo była ona kiedyś bardzo popularna.
Dalie można kupić w sklepie, w internecie, wymienić się z kimś, dostać, rozmnożyć z łodyg itp. Możliwości jest wiele i przez lata trochę mi się ich uzbierało ;:224
Przypomnę tę historyczną dalię, bo znalazłem lepsze jej zdjęcie:
Obrazek

Jeszcze jedna dalia historyczna, którą można znaleźć w starych ogrodach:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudny roztrzepaniec .Moje dalie już ścięte, bo większość się połamała i kwiatów juz nie było zbyt dużo .Jednak Happy days lemon i Czarny Jacuś dalej siedzą w ogródku i ten ostatni wreszcie powoli rozwija jedyny kwiat
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Florianie mnie w ub roku zachwyciła dalia 'Ferncliff Illusion' - biel i fiolet wyjątkowo mi teraz pasują na nowej działce. Wczoraj dostałam ją od Jadzi i następny sezon już będę w realu podziwiać.
Piszesz, że Nadine Jessie ma kwiaty w pięknym fiolecie. Jakoś ze zdjęć w sieci ten fiolet nie przemawiał do mnie (choć niektóre zdjęcia są mocno podrasowane w sieci) ;:131 ...a będę potrzebować fioletowych stąd zainteresowanie.
Przypilnuję ofertę, a przy okazji ... doczekamy się dnia kiedy dalie będą kwitły w niebieskim kolorze np takim jak letnie tojady ?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja ściąłem tylko to, co się połamało ale wiele kwiatów trzyma się prosto i kwitną w najlepsze.
'Black Jacka' właśnie ściąłem, bo miałem na taki kolor zamówienie. Podobno ma jeszcze nie być przymrozków więc jest szansa, że dalie dotrwają do listopada :tan
Dalie ,które zdążyły zakwitnąć - w ostatnich dniach:
przepiękny pomponik!
Obrazek

kolory jak z tęczy!
Obrazek

Krysiu, niebieskich dalii nie ma i lepiej żeby nie było. Ten kolor zastrzeżony dla innych roślin.
Mnie też zachwyciła 'Ferncliff Illusion'! Nie zakwitła ale krzak ma się dobrze więc mam nadzieję, że się poprawi. Ale mam podobne np. 'Hapet Blue Eye' lub 'Hapet Neon Point'. Teraz poluję za 'Colorado Klassic' w tej kolorystyce ;:65 I jeszcze taką mam ale podobno jest siewką i nie wiem czy dostała nazwę. Nawet bez nazwy - przepiękna!
Obrazek

I jeszcze jedna z ostatnich dni:
Obrazek
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Florianie.
Mam kilka krzaczków z białym nalotem, czyli grzyb. Powiedz kiedy , jak i czym mam z nim walczyć.
Marta
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja tam marzę o niebieskiej dalii - oczami wyobraźni widzę taką z kobaltowymi końcówkami płatków, a błękitną wewnątrz... ;:31 Nie wiem jak to zrobię, ale na pewno kiedyś zrobię i będzie :D
Colorado Classic po rocznej przerwie znowu jest u mnie. Nie wiem jeszcze jakie ma przyrosty, bo nie spieszę się z wykopkami - od przyszłego tygodnia wraca ciepło, więc niech rosną dalej.
Nadine Jessie mi na zdjęciach bardziej różowa wyszła - Twoje zdjęcie jest bliższe prawdy. Tak więc Krysiu potwierdzam - kolor ma obłędny. Ja za kaktusami nie przepadam, ale dla tego koloru warto ją mieć.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, dowiedziałem się od mądrzejszych ode mnie, że opryski na choroby grzybowe należy wykonać w miesiąc po wykiełkowaniu dalii. Teraz nie ma sensu. By odkazić ziemię teraz warto ją dobrze zwapnować, po wykopaniu dalii. Zwłaszcza, jeśli planujemy posadzić je w przyszłym roku w tym samym miejscu :idea:
Śliczna choć nie za duża dalia:
Obrazek

W swojej prezentacji nie mógłbym pominąć dalii, która w moim regionie została ochrzczona:
Obrazek

Kasiu, kolorowanie/farbowanie kwiatów jakoś mnie nie kręci więc pozostańmy przy kolorach dalii, jakie udaje się uzyskać w sposób naturalny ;:173
Tak, 'Nadine Jessie' ma wzorcowy kolor fioletu i na moim zdjęciu też tego nie widać; z odcieni fioletu jest to czysto purpurowy.
'Colorado Classic' już mam na oku z nadzieją, że trafi do mnie wiosną ;:173

Tej dalii nie trzeba zbytnio reklamować - klasyka gatunku i gwiazda niemal każdej wystawy:
Obrazek

Z ręki Teda i Margaret Kennedy wyszło kilka perełek; oto jedna z nich:
Obrazek
dodam jeszcze, że obok tej wersji klasycznej przebarwia się jeszcze w całości na żółto a nawet na pomarańczowo!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”